22 / 11 / 2024
fuzul

Çevreyi koruyan çimento fabrikası!

Çevreyi koruyan çimento fabrikası!

Son 10 yılda 14 proje hayata geçirerek 66 milyon dolar değerinde çevre ve enerji yatırımları gerçekleştirdiklerini söyleyen Nuh Çimento Grubu CEO’su Kamil Gökhan Bozkurt, “Enerji verimliliği anlamında sektörde öncü olarak yeni yatırımlara yön veriyoruz” diyor.




Çimento sektörü, enerji tüketimi ve doğal kaynak kullanımının yoğun olduğu bir sektör. Bu nedenle sürdürülebilirlik, çimento sektörü oyuncularının en önemli gündem maddelerinin başında geliyor.Capital’den Nil Dumansızoğlu’nun haberine göre, Nuh Çimento, sürdürülebilirlik çalışmalarıyla dikkat çeken şirketlerden biri. Son 10 yılda 14 projeyi hayata geçirerek 66 milyon dolar değerinde çevre ve enerji yatırımları gerçekleştirdi.

Elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 20'sini karşılayan Atık Isıdan Elektrik Üretim Tesisi'nde 2017 yılında, enerji kazanımı kapsamında yaklaşık 967 bin ton atığı hammadde ve yakıt olarak kullandı. Yaklaşık 3 milyon ağacın karbondioksit azaltışına denk gelen miktarda karbondioksit salimim engelledi. Tüm bunlarla yaklaşık 16 milyon TL tasarruf etti. Karbon eşdeğeri sera gazı azaltma miktarı ise 59 bin 511 ton oldu.

Tüm bu çalışmalarıyla pek çok ödüle layık görülen Nuh Çimento, son olarak da geçen ay içinde düzenlenen İstanbul Karbon Zirvesi'nde, 2018 yılı "Düşük
Karbon Kahramanı” ödülünü kazandı. Aldıkları ödüllerin, marka değerini artırdığını söyleyen Nuh Çimento Grubu CEO'su Kamil Gökhan Bozkurt, "Enerji verimliliği anlamında sektörde öncü olarak yeni yatırımlara yön veriyor, kamu kurumlarıyla ortak projelerde görevler alıyor ve ülke politikalarına katkıda bulunmak gibi bir misyonu üstleniyoruz" diyor.

Bozkurt, "çevreyi koruyan çimento fabrikası" unvanıyla yaptıkları çalışmaları şöyle anlatıyor:

“ÇEVRE DOSTU” ŞİRKET

"Kocaeli Sanayi Odası tarafından her yıl düzenlenen ve Türkiye geneli katılımcılara açık olan Şehabettin Bilgi Su Çevre Ödüllerinde, 2017 yılının büyük ödülünü aldık. Bu anlamda büyük ödülü alan ilk çimento fabrikası olarak ve son 10 yılda bu alandaki 5 ödülümüzü alarak "çevre dostu” yatırımlarımızı taçlandırmanın haklı gururunu tüm çalışanlarımızla yaşıyoruz.

Nuh Çimento fabrikamız Kocaeli Hereke bölgesinde 1966'dan bu yana faaliyet göstererek ülke ekonomisine daima büyüyerek değer katmaya devam ediyor. Kocaeli'nde faaliyet gösteren İSO 500 listesinde 80 işletme bulunuyor. İstanbul'dan sonra toplanan vergilerin yüzde 12,7'sini karşılayan ikinci il olan Kocaeli, 72 ilin toplamı kadar vergi ödüyor. Biz de böylesine rekabetçi bir bölge olan Kocaeli’nde her yıl en çok vergi veren ilk üç mükellef arasında yer alabilmenin gururunu ayrıca yaşıyoruz. 2016 yılında almış olduğumuz vergi rekortmenliği ödülümüzle üretim ve istihdam kadar ekonomik değer anlamında da lider olmayı başardık.

66 MİLYON DOLAR YATIRIM

Nuh Çimento'da çevresel sürdürülebilirlik kapsamında son yıllarda sera gazı azaltımı projelerine odaklandık. Özellikle belediye atık çamurlarının geri kazanımı, endüstriyel atıkların alternatif yakıt amaçlı kullanılması, atık gazların geri kazanımıyla enerji üretilmesi ve karbon azaltma sertifikaları başta olmak üzere son 10 yılda 14 projeyi hayata geçirerek 66 milyon dolar değerinde çevre ve enerji yatırımları gerçekleştirdik.

Elektrik ihtiyacımızın yaklaşık yüzde 20’sini karşılayan Atık Isıdan Elektrik Üretim Tesisimiz ülkemizde hala en büyük olma özelliğini taşıyor. 2017 yılında, enerji kazanımı kapsamında yaklaşık 967 bin ton atığı hammadde ve yakıt olarak kullanarak bir yandan ülke ekonomisine katkıda bulunurken diğer yandan doğal kaynakların tüketilmesini ve yaklaşık 3 milyon ağacın karbondioksit azaltışına denk gelen miktarda karbondioksit salimim engelledik. Bu girişimimiz yaklaşık 16 milyon TL'yle şirketimiz için de önemli bir tasarruf kalemi oldu. Aldığımız diğer önlemlerle beraber toplam karbon eşdeğeri sera gazı azaltma miktarımız 59 bin 511 ton oldu.

“DÜŞÜK KARBON KAHRAMANI"

Böylece, enerji verimliliği anlamında sektörde öncü olarak yeni yatırımlara yön veriyor, kamu kurumlarıyla ortak projelerde görevler alıyor ve ülke politikalarına katkıda bulunmak gibi bir misyonu üstleniyoruz.

Kocaeli Sanayi Odası, Türkiye Belediyeler Birliği, Enerji Bakanlığı, İstanbul Karbon Zirvesi gibi birçok kurumdan ödüller aldık. Son yıllarda ürettiğimiz 4-4,5 milyon ton klinkerle değil adeta bir geri kazanım tesisi gibi kullandığımız 966 bin ton atıkla gündeme gelmeye başladık.

Bütün bunlar, bizim marka değerimizi, doğayı ve bulunduğu çevreyi koruyan çimento fabrikası unvanıyla artırdı.

Şirketimizin sürdürülebilir hedeflerle yönetim stratejisiyle doğal kaynak kullanımını ve atıklardan enerji elde ederek sera gazı salımı konusundaki politikaları sayesinde bu yılın ilk ödülünü de nisan ayında aldık. Bu yıl 5'incisi düzenlenen İstanbul Karbon Zirvesi'nde 2018 yılı "Düşük Karbon Kahramanı" ödülünü,

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından, İstanbul Teknik Üniversitesi'nde düzenlenen zirvede almanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz.

Nuh Çimento Grup şirketlerimizden Nuh Yapı Ürünleriyle yeni nesil ısı yalıtım malzemelerinde de üretim ve Ar-Ge faaliyetlerimiz tüm hızıyla devam ediyor. Ülkemizde ilk defa TÜBİTAK destekli olarak geliştirilen yeni nesil gaz beton ısı yalıtım plağı olan TERMOKÜP ürünümüz, diğer yalıtım malzemelerine göre üstün özelliklere sahip, mineral esaslı, katma değeri çok yüksek, yüzde 100 yerli olan geleceğin yalıtım malzemelerinden. Kolay işlenip hızlı uygulanabilen, yanmaz, uzun ömürlü, aynı zamanda geri kazanılabilir ve çevre dostu bir ürün olma özelliğini taşıyan TERMOKÜP, betonarme taşıyıcı sistem, iç duvar, dış duvar, çatı, garaj ve bodrum yalıtımında kullanılabiliyor.

ÇALIŞAN MUTLULUĞU

Çimento sektörü yoğun enerji tüketimi ve doğal kaynak kullanımının yanı sıra yetkin personel ve yetişmiş iş gücü açısından çok önemli bir sektör. Bulunduğu coğrafyada iş gücü için ciddi bir istihdam kaynağı olmakla birlikte kalifiye iş gücü ihtiyacı nedeniyle sirkülasyonun az olduğu, insanların uzun yıllar çalışmayı tercih ettiği bir sektör.

Bu yoğun temponun sıradanlaştığı sektörümüzde ekonomik ve sosyal faaliyetlerin sürdürülebilir olarak devam etmesi, gerek çalışanların gerekse içinde bulunduğumuz coğrafyada yaşayan kişilerin mutlu olduğu bir fabrika olmak çok önemli, iş süreçlerinde insan kaynağına sağladığınız ortam ve mutlu ettiğiniz ortam bir kesişim kümesi halinde süreklilik arz ettiği için yapılan sosyal faaliyetler ve ekonomik destek, fabrikanın geleceğinin garanti altına alınması anlamına geliyor.

Bu kapsamda, başta hissedarlarımız, çalışanlarımız ve müşterilerimiz olmak üzere tüm kilit paydaşlarımızın emeklerinin ortak sonucu ile geldiğimiz bu noktada bizi güçlü tutan değerlerimiz ve hedeflerimiz oldu. Ülkemiz için kazanmaya, kazandırmaya ve paylaşmaya devam etmekte kararlıyız.

SOSYAL SORUMLULUK

EĞİTİM Ülke ekonomisine yaptığımız katkıların ötesinde, toplumumuzu eğitim, kültür, spor alanlarında da Nuh Çimento Eğitim ve Sağlık Vakfı’mız aracılığıyla destekliyoruz. Her eğitim öğretim döneminde sayıları her yıl artan üniversite öğrencilerine burs veriyoruz. "Eğitime Yüzde 100 Destek Kampanyası” kapsamında 2016 yılında temeli atılan İzmit Nuh Çimento Eğitim Kampüsü inşaatına 2017 yılında devam ettik. Bu sayede 2018’de Kocaeli’nde yaptırdığımız okul sayısı 12’ye çıkmış olacak.

ÇEVRE Ayrıca, Kocaeli’nde, Büyükşehir Belediyesinin liderliğinde Marmara denizinin balıklandırma projesiyle Türkiye’de denizde ilk olan balık popülasyonunu artırıcı projede tek sponsor olarak bölgemizde gerçekleşen bio-çeşitlilik projelerine destek veriliyor. Bu projeyle, yerli balıkların doğal ortamda eski ekolojik dengeyi sağlaması için imkanlar artırılmış olacak.

SPOR Şirket geçmişimize büyük izler bırakan, şükranla andığımız kurucularımızın da arzu ettiği gibi var olduğumuz sürece ülkemiz çocuklarının geleceğine dokunmaya devam edeceğiz. Spor alanında ise Avrupa’da büyük zaferler kazanan Kürek Kulübü ve Kocaeli’nin ruhu olan futbol kulüplerine desteklerimiz devam ediyor.
 


Geri Dön