Kent Haberleri

Ceyhan Enerji İhtisas Bölgesi petrokimya yatırımlarına hazırlanıyor!

ADANA, büyük bir atağa hazırlanıyor. Yıllık 201 milyon ton petrolün akacağı Ceyhan’da kurulacak, ‘Enerji İhtisas Bölgesi’ petrokimya yatırımlarına hazırlanıyor. Kamulaştırmada son aşamaya gelindi, tahsisler yakında başlayacak.

ADANA, tarım ve sanayideki gücünü muhafaza ediyor. Turizmde ise devam eden otel yatırımlarıyla yatak kapasitesini artırıyor. Adana’nın en büyük projesi ise Ceyhan’a inecek petrol için geliştirilen Enerji İhtisas Bölgesi. Bu proje, kamulaştırmada çıkan sorunlar nedeniyle yatırıma açılamadı. Ancak, geçtiğimiz günlerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile biraraya gelen Adanalı sanayiciler, gelecek hafta da Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı ile toplantı yapacak. Projenin çok yakında yatırımcılara açılacağı ve petro kimya alanında başta rafineri olmak üzere dev yatırımların başlayacağı belirtiliyor. 

Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, şöyle konuşuyor: “Enerji Bakanımızla geçen hafta buluştuk. Bayramdan sonra hem onunla hem de sanayi bakanımızla tekrar toplantımız var. 2007’den beri bürokratik engeller nedeniyle yatırımlar başlayamadı. Mülkiyet (kamulaşttırma) sorunları çözülüyor. Biz de yatırım yapmak isteyen uluslararası firmalarla görüşüp buranın porjeksiyonunu yeniden hazırlıyoruz. Firmalarla konuşmaya başladık bakanlıklara sunacağız. Enerji İhtisas Böglesi’nin bir an önce faaliyete geçmesini istiyoruz. Çünkü burası sadece Adana için değil Türkiye için de çok önemli. Bakü Ceyhan, Samsun Ceyhan akımı, Musul-Kerkük petrolü ile yılda 100 milyon ton petrol hacmi oluşacak.”


TEŞVİKLER ALEYHİMİZE İŞLEDİ


Zeki Kıvanç, Adana’nın gelişmişlik düzeyi nedeniyle teşvik kapsamında yer alamadığını bu yüzden de diğer sanayi sektörlerindeki yatırımların çevre illere yöneldiğini belirterek, “Tarımda çok iyi durumdayız, orada sorunumuz yok. Meyvecilik de çok iyi gelişiyor. Sanayide yatırım ivmesi teşvikler yüzünden düştü. Aslında Adana çok göç alıyor ve işsizlik oranı yüksek. O yüzden önümüzdeki dönemde teşvik sisteminde artık ‘işsizlik oranı’ önemli kriter haline getirilmeli” diyor.


YENİ STRATEJİLER GELİŞTİRİYORUZ


Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe ise son yıllarda Adana’da otel yatırımlarının hızlandığını ve bir anda yatak kapasitesinin 7 binleri aştığını belirtiyor. Menevşe, “İlimizin turizm potansiyeli yüksek. Bunu değerlendirmek için yeni bir çalışma başlattık. Ayrıca, Çukurova Uluslararası Havaalanı Projesi’nin 2 yıl içinde tamamlanacağını ve 15 milyon yolcu kapasitesi ile Adana ve çevresi için büyük bir güç olacağını söylüyor. Menevşe şöyle devam ediyor: “Biz, turizmi geliştirmek için Adana’nın tanıtımına odaklanıyoruz. Tarımda iyiyiz ama burada da büyük bir gelişim potansiyeli var. Sanayide de yeni bir strateji gerektiğini düşünüyoruz. Enerji İhtisas Bölgesi’nin Adana’ya sanayi açısından çok büyük önemli ivme kazandıracağını düşünüyoruz.”


İhracat artıyor ithalat azalıyor


ADANA Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe, Adana ekonomisini şöyle anlatıyor: “İhracatımız geçen yıl yüzde 11 artışla 2.1 milyar doları aştı. İthalatımız yüzde 10 azalışla 2.7 milyar dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı, yüzde 63’den yüzde 79’a yükseldi. İlimizin bankacılık verileri ise kredi hacmimiz 22.3 milyar TL., mevduatımız ise 13.3 milyar TL. Organize Sanayi Bölgesi’nde 2013 yılında tüketilen doğalgaz  miktarında 2012 yılına göre yüzde 8, elektrik tüketiminde ise yüzde 15’lik bir artış oldu ki bu da sanayinin üretimini artırdığı anlamına geliyor.


Hürriyet