09 / 05 / 2024

Ceylanpınar'a tapu izni çıktı!

Ceylanpınar'a tapu izni çıktı!

Türkiye’nin tek tapusuz ilçesi de tapulanıyor. 33 yıl önce kurulan 78 bin nüfuslu Ceylanpınar’ın tapu sorununu çözen düzenleme Meclis’te kabul edildi. İşte görüşmeler sırasında yaşananlar...



Ceylanpınar'da Hazineye ait taşınmazlar üzerindeki ev, iş yeri ve diğer yapıların mülkiyet hakkı, hak sahiplerine devredilecek. 


TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda değişiklik öngören kanun tasarısı üzerinde AK Parti ve CHP, Ceylanpınarlıların tapu sorununu çözüme kavuşturacak önerge verdi. 


78 bin nüfuslu Ceylanpınar’ın tapu sorununu çözen düzenleme Meclis’te kabul edildi. Buna göre tapu tahsis belgesi olanların 400 metrekareye kadar olan arazileri bedelsiz, bunun üzerindekiler harca esas değer üzerinden hak sahiplerine tapulanacak. Tapu tahsis belgesi olmayanlar ise belirlenecek bedel üzerinden tapularına kavuşacak. Meclis’te daha önce kabul edilen bir başka düzenlemeyle de Zonguldak’taki tapu sorunu çözülmüştü. 


- Satış şartları


Ceylanpınar'ın belediye ve mücavir alan sınırları içinde bulunan ve tapuda Hazine adına tescilli olan taşınmazlar ile tescil harici bırakılan devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerler önce Hazine adına tescil edilecek. Taşınmazı kullananlar satın almak için başvuran ve ilçe mal müdürlüğünce belirlenen satış bedelini dava konusu etmeksizin kabul edenler hak sahibi sayılacak. 


Taşınmazlardan imar planında kamu hizmetlerine ayrılanlarla fiilen kamu hizmetlerinde kullanılanlar hariç hak sahiplerine satışında sakınca bulunmayanlar, kadastro işlemlerinin kesinleşmesinden itibaren iki yıl içinde başvurulması halinde hak sahiplerine harca esas değeri üzerinden satılacak.


Bu taşınmazlardan müstakil parsel olarak satılması mümkün olmayanlar paylı olarak, üzerinde çok katlı bina bulunan taşınmazlar ise kat irtifakı/mülkiyeti tesisi suretiyle, bunun mümkün olmaması halinde ise paylı olarak hak sahiplerine satılacak. Satıştan dolayı hak sahiplerinden kadastro harcı dışında bedel alınmayacak. 


Görüşmeler


CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, mülkiyet sorununun çözümünün önemli olduğunu belirtirken, belirlenecek bedele dikkat çekti. Hamzaçebi, “Yasalara göre belirlenecektir ama bedel tespitinde vatandaşın ödeyemeyeceği bir rakam ortaya çıkarsa bu sorundur. Yapılması gereken harca esas değer bedel üzerinden satmaktır, eğer bu yüksek olursa bu da düşürülmelidir” dedi. “Doğma büyüme Ceylanpınarlıyım” diyen Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdülkerim Gök de düzenlemeye ilişkin bilgi verirken, tapu sorununun ilçenin kurulmasından bu yana yaşandığına dikkat çekerek, “35 köy, merkez ilçedeki 15 mahalle, hiçbirinin tapusu yok. İlçede kaçak durumda olan bina sayısını siz düşünün” bilgisini verdi.


AA




Geri Dön