26 / 12 / 2024

Charles Jencks: Kriz modern mimarizme ilham verdi

Charles Jencks: Kriz modern mimarizme ilham verdi

Ünlü mimarlık kuramcısı Charles Jencks ekonomik kriz ve küresel ısınmanın mimarizme ilham olduğunu söyledi



Post-modernizm kavramını mimarlığa kazandıran dünyaca ünlü mimarlık kuramcısı Charles Jencks, yüzyılın en büyük ekonomik krizinde ortaya çıkan tablonun mimarizmin geleceğine yansıyacağını söyledi. Modern dünyada başarıların beraberinde felaketleri de getirdiğini belirten Jencks, bunun en net örneği olarak tüm dünyayı vuran ekonomik krizi gösterdi. Jencks, "Finansçılar deyim yerindeyse duvara tosladı. Goldman Sachs, Lehman Brothers ve Wall Street'in diğer finans yöneticilerinin ne kadar aptalca hareket ettikleri yeterince sorgulanmadı. Aslında bunlardan alınacak daha çok ders var" dedi.

Resesyon ucuz konutu tetikledi Çin' deki kitlesel üretim modeli, küresel ısınma ve ekonomideki çalkantıların modern mimariye ilham verdiğini belirten Jencks, "Dünyanın bugün içinde bulunduğu felaket ve sıkıntılar geleceğin mimarisine yansıyacak. En basitinden günümüz mimarisi, küresel ısınmaya karşı güneş enerjisinin nasıl daha iyi kullanılabileceği üzerine çalışmalar yapıyor. Finansal krizdeki eleştirel bakış açıları ister istemez sanata yansıyor" dedi. Yapı Endüstri Merkezi'nde Siemens ev aletlerinin sponsorluğunda mimarlık fakültesi öğrencilerine konferans veren Jencks, "Son dönemlerde yaşanan küresel felaketler dünyada bir öfke yarattı. Bu da ortaya çıkan sonuçlara daha eleştirel bakmalarını sağladı" dedi. Resesyonun birbirinden değişik alternatif yenilikçi çözümlerle aşılacağını savunan Jencks, örnek olarak konutların çok daha ucuz ve kullanışlı şekilde yeniden dizayn edilmesi ve toplu üretimi gösterdi.

'Modernizmi karıştırıyor'
Batılılaşma ve modernizm kavramlarının Türkiye'de bir araya getirildiğini belirten Jencks, "Bugün modern olmamayı tercih etme şansımız yok. Ekonomik sistemin parçası olma başlayınca eskimolar bile modernist olmaya başladı" dedi.

'İstanbul'da zengin ile fakir iç içe'
İstanbul'un henüz modern yüzünü göremediğini belirten Jencks, otoyolların ilginç şekilde inşa edildiğini ve şehrin ruhunu yansıtmadığını söyledi. Başta İstanbul olmak üzere Türkiye'de trafik mühendisliğinin iyi takip edilmediğini belirten Jencks, şehirde aynı zamanda çok hızlı ve büyük yapılaşmaya gidildiğini ifade etti. 14 milyonluk nüfusa sahip İstanbul'da zengin ve dar gelirli kesimin iç içe yaşamasının çok ilginç olduğunu belirten Jencks, "Diğer büyük şehirlerde iki kesim arasındaki yaşam alanı daha belirgin çizgiler taşıyor. Özel güvenlikli siteler ağırlık kazanıyor. Türkiye'de varlıklı kesim ile yoksul kesim içiçe yaşıyor" dedi.
İrfan Donat/Sabah Emlak


Geri Dön