CHP İstanbul Milletvekilinden toplanma alanlarına yapılan AVM'lere tepki: İstanbul depreminde insanlar nereye sığınacak?
CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, uzmanların İstanbul depremine karşı uyarılarına işaret etti ve megakentte toplanma alanlarına yapılan alışveriş merkezlerine tepki gösterdi. İşte İlgezdi'nin o açıklaması...
CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, İstanbul'daki deprem toplanma alanları ile ilgili bir açıklamada bulundu. İlgezdi, söz konusu açıklamasında AVM'lere dönüştürülmesi uygulamalarının İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından hazırlanan "Kamusal Alanın Dönüşümü: Alışveriş Merkezlerinin Kentsel Etkileri Üzerine Değerlendirme" raporuna da yansıdığına dikkat çekti.
Uzmanların, İstanbul'daki olası depremle ilgili uyarılarına işaret eden İlgezdi, "İPA tarafından hazırlanan rapor bizlere acı gerçekliği veriyor. Rapordaki verilere göre, İstanbul’da en az 42 bin 200 kişinin deprem sonrası barınma ihtiyacını karşılayabileceği büyüklükteki toplam alanda, 95 adet 20 bin metrekareden büyük AVM yer alıyor" diye konuştu.
Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, uzmanların ısrarla uyardığı büyük İstanbul depreminde insanların toplanma alanlarında AVM'ler yükseldiğine dikkat çekti ve "Depremin ardından İstanbul'daki vatandaş nereye sığınacak, AVM'lere mi?" sorusunu yöneltti.
"Depreme hazırlıksız olduğumuzu, insan canına değil ranta değer verildiğini 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremde şahit olduk. Bugün İstanbul’da yeşil alan adına hiçbir şey bulunmuyor" diyen Gamze Akkuş İlgezdi, deprem gibi afet durumunda toplanma noktası olarak belirlenmiş yeşil alanların imara açıldığına, betonlaşma ve rant desteklenmiş, doğa ve insan hayatına yüz çevrildiğine dikkat çekti.
İlgezdi, söz konusu açıklamasını "AVM'lere değil, yeşil alanlara ihtiyacımız bulunuyor. İstanbul depremi için bir planınız var mı? Olası bir afet durumunda insanlar nereye, ne şartta sığınacak?" sorularını yönelterek tamamladı.
HANGİ AVM'LER DEPREM TOPLANMA ALANLARINDA BULUNUYOR?
* Akmerkez (1993): Cumhuriyet Parkı’nın bir bölümü özelleştirilerek alışveriş merkezine dönüştürülmüştür. Bu dönüşüm, pek çok yerde olduğu gibi bu bölgede de yetersiz olan yeşil alanların daha da azalmasına sebep oldu.
* Cevahir Alışveriş Merkezi (2005): 1912 senesinde atlı tramvay deposu ve ahırlar, 1946 yılında atlı tramvaylar kalktığında elektrikli tramvaylar, sonrasında da troleybüs ve otobüslerin garajı olarak kullanılan alana yapılmıştır.
* Kanyon AVM: 1952 itibarıyla, Türkiye’nin ilk modern ilaç üretim fabrikası olan Eczacıbaşı İlaç Fabrikası’nın arazisi olarak kullanılmıştır. 2006 yılında ise fabrikanın yerine İş GYO ve Eczacıbaşı Holding yatırım ortaklığı ile inşa edilen Kanyon Ofis, konut ve alışveriş kompleksi kullanıma girmiştir.
* City’s Nişantaşı (2008): Eski İtfaiye Meydanı ve itfaiye binasının yer aldığı alan özelleştirilerek yapılmıştır.
* Zorlu Center (2013): Eski Karayolları Genel Müdürlüğü’ne ait olan geniş arazinin yer aldığı alanın özelleştirilmesi ile inşa edilmiştir. Arazi, deprem toplanma alanı şeklinde belirlenmişti.
* Astoria AVM (2014): Eski Mecidiyeköy Askerlik Şubesi arazisi üzerinde yapılmıştır.
* Akasya AVM (2014): Eski Ford Otosan Fabrikası arazisine yapılmıştır. Bu arazi de deprem sonrası toplanma alanı olarak belirlenmişti.
* Torun Center (2017): Eski Ali Sami Yen Stadyumu’nun yer aldığı alandır. 1999 depremi sonrasında toplanma alanı şeklinde belirlenmişti.
Deprem uzmanından Marmara açıklaması: Eninde sonunda 7.1-7.6 arasında bir deprem olacak!
Malatya depremi hakkında uzman isimden son dakika açıklaması geldi! Bu fay 7.6'lık depremde kırıldı!
Prof. Dr. Ahmet Ercan şimdi de Türkiye'de büyük yıkıcı depremin olmayacağı yerleri açıkladı!