Kent Haberleri

CHP İztuzu Plajı'nın ihale sürecinin araştırılmasını istedi!

CHP Muğla Milletvekilleri Prof. Dr. Nurettin Demir, Ömer Süha Aldan ve de arkadaşları ihale ediliş biçimiyle gündeme gelen iztuzu için Meclis Araştırma Komisyonu açılmasını istedi.

CHP Muğla Milletvekilleri Prof. Dr. Nurettin Demir, Ömer Süha Aldan ve arkadaşları ihale ediliş biçimiyle gündeme gelen iztuzu için Meclis Araştırma Komisyonu açılmasını istedi. 6360 sayılı Bütunşehir yasasıyla belde belediyelerinin kapatılmasının ardından mal varlıklarının devirleri tartışma konusu olmuştu. Özellikle Muğla gibi AKP'nın alamadığı belediyelerde mal varlıklarının Valiliklere devredildiğini belirten Demir. İztuzu plajının ihale ediliş biçiminde hukuka ve kamu yararına aykırılıklar bulunduğunu ifade etti. 

İhale sürecindeki şaibelerin giderilmesi için bir Meclis Araştırma Komisyonu açılması gerektiğine dikkat çeken Demir, ayrıca iztuzu kumsalının özelleştirilmesinin bölge ekosistemıne ve halkına verilecek zararlarında araştırılmasını istedi. 

Chp'liler" iztuzu kumsalı, yaklaşık 4.5 km uzunluğuna. 

150 metre ene sahip EgeAkdeniz bileşkesinde yer alan bir plajdır. Nesli tükenmekte olan caretta caretta kaplumbağalarının yuvalama alanı olmasından kaynaklı Kaplumbağa Plajı olarak da anılmaktadır. Her yıl ödül kazanan bir kıyı alanı olan İztuzu plajı. 2008 w L yılında İngiliz The * Times Gazetesi tarafından Avrupa'nın En İyi Açık Alanı. 2011 yılında dünyanın en çok takip edilen turizm bloğu Zoover World web sitesinde Avrupa'nın En İyi Plajı, tüm dünyanın kullandığı trıpadvısor ve Meteovısta turizm portalları tarafından yapılan oylamada da dünyanın en güzel 8. plajı seçilmiştir. Aynı zamanda İztuzu plajı, özel Çevre Komma Kurumu başkanlığınca 1998 yılında. Türkiye'nin ilk olarak oluşturulan Çevre Koruma Bölgesi kapsamına alınmış, aynı yıl tasdik edilen 1/25000 ölçekli Çevre Koruma Düzeni planı ile de bölgenin ve İztuzu plajının koruma ilkeleri belirlenmiştir. 1997 yılından bu yana Dalyan Belediyesi tarafından işletilen iztuzu plajının. 30 Mart 2014 yerel seçimlerinin ardından 6360 sayılı 'On Dört ilde Buyükşehır Belediyesi ve Yirmi Yedi ilçe Kurulması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile Dalyan Belediyesinin kapatılmasının ardından Ortaca Beledıyesi'ne devredilmesi gerekiyordu. 

Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 29 Mayıs 2014 tarihli 4975 sayılı kararla %50'si Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı Türkiye Çevre Koruma Vakfı ile %50'sı Muğla Valilıği'ne bağlı Muğla'ya Hizmet Vakfı tarafından işletileceği belirtilmiştir. Bu karara dayanarak 12 Haziran 2014'de Iztuzu'nun tahliye ışlemlen başlatılmıştır. Bu arada MUÇEV tarafından İztuzu plajının işletme hakkının kiralanması ihalesi gerçekleştirilmiştir. Bu ihalenin DALÇEVın üzerinde bırakıldığı hem ulusal hem de yerel basında haberlerden öğrenilmiştir, işletme hakkının devri kapsamında. MUÇEV ile DALÇEV arasında 16 Haziran 2014 tarihinde işletme Protokolü imzalanmıştır. Bu kapsamda imzalanan protokole ilişkin açılan davalarda belirtildiği üzere; bu protokolde hukuka ve kamu yararına aykırılıklar bulunmaktadır. Dava metinlerinde, MUÇEV şirketinin kuruluş kanunları uyarınca vakıf kurma yetkisi olmayan idareler tarafından kurulduğu, bu sebeple de MUÇEV şirketinin günübirlik alanlarını işletme hak ve yetkisi olmadığı belirtilmektedir. Ayrıca DalyanKöyceğız özel Çevre Koruma alanı 1/25000 ölçekli Çevre düzeni imar planının 10 uncu maddesi ise İztuzu plajının da içerisinde bulunduğu bu plan sınırında yer alan hiçbir kamu arazisinin, gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerine kiralanmasının ve tahsisinin yapılamayacağı hüküm altına almıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğü'nün 30.06.2014 tarih ve 67990910 sayılı Ortaca Belediye Başkanlığı'na hitaben yazdığı görüşünde bu durum şöyle ifade edilmiştir: ' MUÇEV Turizm Ticaret. LTD. ŞTİ.f İztuzu plajı, günü birlik alanlarını kendi personeli ile işletebilir veya 2886 sayılı ihale Kanunu ile ihaleye çıkmak suretiyle 3 üncü şahıslara işlettirebilir." Bu nedenlerle. MUÇEV ile DALÇEV arasında yapılan protokol-sözleşme ile işletilmesinin hukuki dayanağı bulunmamaktadır. İhale yapılmaksızın devredildiği için de 2886 sayılı Devlet İhale Kanununa aykırılıklar içermektedir. Tüm bunlara ek olarak; hassas bir şekilde korunması gereken bir doğa zenginliği ve nesli tükenmekte olan caretta caretta kaplumbağalarına ev sahipliği yapan İztuzu kumsalının, biyolojik, çevresel ve teknik şartlan içeren hükümler konulmaksızın kiralanması, doğal hayatın ve zenginliklerin korunması anlamında kamu yararına aykırı olduğu dile getirilmektedir. Bu bağlamda; nesli tükenmekte olan caretta caretta kaplumbağalarının yuvalama alanı olan İztuzu kumsalının ihale ediliş sürecinin ve İztuzu kumsalının özelleştirilmesinin bölge ekosistemıne ve halkına vereceği zararların araştırılması amacıyla Anayasa'nın 98 ve İçtüzüğün 104 ve 105'incı maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını teklif ederiz." diyerek konunun araştırılmasını istediler. 


Fethiye Gazetesi