04 / 07 / 2024

CHP milletvekili Aykut Kaya'dan tepki: 7 bin TL kirayı zor ödeyenler, zamlı 11 bin 500 TL'yi nasıl ödeyecek?

CHP milletvekili Aykut Kaya'dan tepki: 7 bin TL kirayı zor ödeyenler, zamlı 11 bin 500 TL'yi nasıl ödeyecek?

1 Temmuz itibarıyla kiralarda yüzde 25 zam sınırı kalktı ve kira zamları yüzde 65 oldu. CHP Antalya Milletvekili Aykut Kaya, vatandaşların geçinemediğini belirtti ve duruma tepki gösterdi. İşte o açıklama... 



CHP Antalya Milletvekili ve Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Üyesi Aykut Kaya, Meclis'te yaptığı konuşmasında kira bedellerine değindi. 

Devlet ormanlarından havaalanları ve diğer tesislerden kira bedelleri alınmaması konusuyla açıklamasına başlayan CHP'li Aykut Kaya, bu gibi muafiyetlerin, orman alanlarının ticari amaçlarla kullanılmasına ve çevreye zarar verilmesine neden olabileceğinin altını çizdi. 

Kaya, enflasyon ile ilgili de konuştu ve "TÜİK yılın ilk altı ayındaki toplam enflasyonu yüzde 24,73 olarak açıkladı. Yani memurun, emeklinin zammını belirleyecek olan oran bu. Ancak aynı enflasyon ENAG’a göre yüzde 39,5, İTO’ya göre yüzde 29,7 oldu. Eğer TÜİK gene zam oranı öncesi bir enflasyon sürprizi yaptıysa bu, kul hakkını yemekten sıkılmadılar demektir" ifadelerine yer verdi. 

CHP milletvekili Aykut Kaya dan tepki: 7 bin TL kirayı zor ödeyenler, zamlı 11 bin 500 TL yi nasıl ödeyecek?

CHP Antalya Milletvekili Aykut Kaya, söz konusu açıklamasında vatandaşların TÜİK verilerine güven duymadığının altını çizerek, "TÜİK “Yıllık enflasyon haziran itibarıyla yüzde 71,6.” diyor ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası “Yıl sonunda yüzde 40 civarına inecek.” diyor. Ancak Koç Üniversitesi ve KONDA’nın hane halkı enflasyon beklenti anketine katılan vatandaş, ortalama olarak haziran enflasyonu için “yüzde 113” yıl sonu enflasyonu içinse “yüzde 93” diyor" şeklinde konuştu ve vatandaşları enflasyonun düştüğüne inandırmanın zor olduğunu dile getirdi. 

"Yüzde 40 düşük bir enflasyon mu?" sorusunu yönelten Kaya, diğer ülkelerin yıllık enflasyonlarını şu şekilde açıkladı: 

"Zambiya yüzde 15,2; Pakistan yüzde 12,6; Kenya yüzde 4,6. Bizi kıskanan Avrupa’da ise şöyle sonuçlar: Belçika 3,74; Almanya 2,2; İtalya 0,8."

CHP milletvekili Aykut Kaya dan tepki: 7 bin TL kirayı zor ödeyenler, zamlı 11 bin 500 TL yi nasıl ödeyecek?

Aykut Kaya, konut kiralarındaki yüzde 25 zam sınırının kaltığını dile getirdi ve "On iki aylık ortalama TÜFE’nin yıllık artışı formülü devreye girecek yine kira artışları için yani bu ay kira güncellemesi yapacak olan kiracının karşılaşacağı artış oranı yüzde 65,1" bilgilerini verdi. 

"Asgari ücretli Mehmet kardeşimizin cebine 17.002 TL giriyor. Diyelim ki kutu kadar bir eve 7 bin TL kira veriyor. Şimdi, hepimiz biliyoruz ki Mehmet kardeşimize zam yok ancak gelecek ay kirası yeniden belirlenecek. Ev sahibi Mehmet’e diyecek ki: “Kira artış oranı yüzde 65.” Yani 7 bin oldu 11.550. Zaten 7 bini zor ödeyen Mehmet 11.550’yi nasıl ödeyecek?" diye konuşan CHP'li Kaya, ödemesi halinde geriye 5 bin 452 TL'sinin kalacağına dikkat çekti. 

"Geçen ay kiradan sonra kalan 10.002 TL’yle geçinemeyen Mehmet bu sefer 5.452 TL’yle nasıl yaşayacak? Nereden kıssın da yaşamaya devam edebilsin Mehmet; su mu içmesin, 20 kilometre uzaktaki işine yürüyerek mi gitsin “Elektrik harcamaya ne gerek var.” deyip akşam evinde karanlıkta mı otursun, zaten dolduramadığı buzdolabını satsın mı Mehmet?" ifadelerine yer veren Kaya, "Hiç mi vicdan kalmadı bu ülkenin Hükûmetinde, ekonomi yönetiminde?" dedi.

Arsa sahibi 'Arsama dokunmasınlar' diyerek öyle bir şey yaptı ki... 60 konut sahibi evlerine gidemedi!

TOKİ'den sadece 1 haftada 2 bin 735 yeni konut geliyor! Hiç evi olmayanlara kira öder gibi konut müjdesi!

Nakliye parası isteyen kiracıya ev sahibinden tepki: Eşyalar zaten benim!

Geri Dön