29 / 06 / 2024

CHP'li Fethi Açıkel: Kiralarda yüzde 25 sınırının kaldırılması dengelenme değil dalgalanma yaratacak!

CHP'li Fethi Açıkel: Kiralarda yüzde 25 sınırının kaldırılması dengelenme değil dalgalanma yaratacak!

CHP Milletvekili Fethi Açıkel son günlerde sık sık gündeme gelen kira artışları ile ilgili olarak yaptığı açıklamada yüzde 25 kira artış sınırının kaldırılmasının beklendiğinin aksine kiralarda bir dengelenme değil yeni bir dalgalanma yaratacağını söyledi.



CHP İstanbul Milletvekili Fethi Açıkel son zamanlarda sık sık gündeme gelen kira artış sınırı ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Fethi Açıkel açıklamasında önümüzdeki Temmuz ayında kiralarda yüzde 25 üst sınır zam uygulamasına öngörüsüz ve plansız bir biçimde son verilmesinin yeni bir kira artış dalgasına neden olacağını ve mağduriyet yaratacağını söyledi.

Fethi Açıkel açıklamasında barınma krizinin yanlışlarda ısrar ederek, serbest piyasa koşullarına bırakılarak ve yerel yönetimleri dışlayarak çözülemeyecek kadar önemli bir kriz haline geldiğini belirterek, ortak aklın ve rasyonel politikaların uygulanmasının, vatandaşlarımızın lehine olacak adımların bir an önce atılması gerektiğini söyledi.

Gazete Duvar'dan Ogün Işık imzalı habere göre Fethi Açıkel açıklamasında yüzde 25’lik üst sınırın yeniden düzenlenerek özellikle son iki üç senede yüksek fiyatlı yeni kira sözleşmesi yapan kiracılar için düzenleyici bir dengeleme önlemi gerektiğini, konut sahipleri ve kiracılar arasında bir makul kira dengesinin gözetilmesini, aksi halde barınma krizinin ve yoksulluğun daha da derinleşeceğini dile getirdi.

CHP li Fethi Açıkel: Kiralarda yüzde 25 sınırının kaldırılması dengelenme değil dalgalanma yaratacak!

'GENÇ NESİLLERİN EV SAHİBİ OLMA İMKANI KALMADI'

Açıklamasında 2002'de yüzde 73,1 şeklinde olan ev sahipliği oranının yüzde 56,2’ye kadar düştüğünü, kiracı oranının da 2012 yılından itibaren her geçen yıl daha da arttığını belirten Açıkel, "2012 yılında yüzde 20,9 şeklinde olan kiracı oranı bu sene itibarıyla yüzde 27’8’e ulaştı. Söz konusu bu süreçte giderek derinleşen ekonomik kriz sebebiyle zora düşen konut sahipleri evlerini satmak zorunda kalırken, özellikle genç nesillerin konut sahibi olma imkanları da kalmadı." dedi.

CHP li Fethi Açıkel: Kiralarda yüzde 25 sınırının kaldırılması dengelenme değil dalgalanma yaratacak!

'YENİ ARTIŞ SINIRI BELİRLENSİN'

Gündemden düşmeyen yüzde 25 kira artış sınırının, 2024 Temmuz itibarıyla kaldırılmasının planlanmasının özellikle bu sınırın uygulandığı son iki üç senedir yüksek fiyatlardan yeni kira sözleşmesi yapan kiracıları mağdur edeceğini ve beklendiğinin aksine kiralarda bir dengelenme değil yeni bir dalgalanma yaratacağını söyleyen Açıkel, "Bu da yine ücret olarak altta kalan kiralarda yüksek emsallerin gösterilip tahliye taleplerini artıracak" dedi.

Açıklamasında söz konusu artış sınırının kaldırılması yerine son iki sene içinde sözleşme yapan kiracılar için belirlenen oranda yeni bir artış sınırının belirlenmesinin eski kiralar ile yeni kiralar arasında bir denge oluşmasını sağlayacağını söyleyen Açıkel, "Aksi taktirde TÜFE-ÜFE 12 aylık ortalaması üzerinden zamlanacak  olan kira bedelleri 2-3 asgari ücret bandına gelecek ve emlak piyasasında yeni bir dengesizlik oluşacaktır. Yani hem konut sahiplerini hem kiracıları hem de konut piyasasındaki dengeleri gözetecek bir düzenleme gerçekleştirilmesi ve bunlarla beraber konuta erişimi kolaylaştıracak pozitif adımlara bir an önce başlanması gerekiyor" dedi.

 

Elinde 500 bin TL'si olana bankalar 32 günde tam bu kadar veriyor! İşte en yüksek mevduat faiz oranları...

Ekonomist Alaattin Aktaş'tan dolar yatırımcısına kara haber! Sevinmeyin! Dolar 50 TL olmayacak!

Gaziantep ve İzmir'deki 26 adet arsa satılıyor! 250 bin TL'den başlayan fiyatlarla...


Geri Dön