22 / 12 / 2024

Christine Lagarde: Türkiye'de konut fiyatları yüksek!

Christine Lagarde: Türkiye'de konut fiyatları yüksek!

Avrupa Merkez Bankası'nın Lizbon'da düzenlediği 'Değişen Finansal Görünüm İçinde Merkez Bankacılığı Para Politikası' forumunda konuşan IMF Başkanı Christine Lagarde, Türkiye'de konut fiyat enflasyonunun yüksek olduğunu açıkladı...



'Türkiye'de konut fiyatları yüksek' IMF Başkanı Christine Lagarde, alınan makroihtiyati önlemlere karşın Türkiye, İsrail ve İsviçre'de kredi büyümesi ve konutta fiyat enflasyonunun yüksek olduğunu açıkladı. 


Lagarde, Avrupa Merkez Bankası'nın Lizbon'da düzenlediği 'Değişen Finansal Görünüm İçinde Merkez Bankacılığı Para Politikası' forumunda konuştu. 2008 krizinin ekonomik önlemlerle ilgili temel inançları sarstığım, finansal krizlerin aşın maliyetli, tamamen temizlenmesinin ise uzun ve karmaşık bir süreç gerektirdiğinin açık olduğunu belirten Lagarde, "Kriz aynı zamanda finansal istikrar ve onu korumanın temel bir politika hedefi olduğunu açıkça ortaya koydu" dedi. "Finansal istikrarın sağlanması para politikasına mı bırakılmalı?" diye soran Lagarde, "En iyi sonuç için finansal istikrara adanmış ve finansal risklerle doğrudan savaşacak politikalara ve enstrümanlara gerek var. Bu araçlar içinde kredi/değer oranı sınırları ve konjonktürel sermaye tamponları gibi hem makro hem makro ihtiyati politikalar bulunuyor. Ama, ihtiyati politikalar planlandığı gibi çalışmıyor. Özellikle gelişmiş ülkelerde olmak üzere tam teşekküllü makroihtiyati çerçevelerle ilgili görece sınırlı deneyim var. Kesin bir rehberimiz yok" görüşünü savundu. 


Lagarde, IMF'nin denetimlerinin bazı durumlarda finansal istikrarı korumak ve finansal gelişmelerin 'Emlak balonu riski yok' Geçtiğimiz hafta 7 trilyon dolar büyüklüğe sahip fon yöneticilerinin katıldığı bir uluslararası yatırım toplantısında, Türk inşaat sektörüyle ilgili sunum yapan YDA Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, Türkiye'de emlak balon riski bulunmadığını söyledi. 


Türkiye'nin yabancı yatırımcılara sunduğu yatırım fırsatlarını ele alan Arslan, toplam krediler içinde yüzde 10 payı bulunan konut kredilerinin takibe dönüşüm oranının 2012'den bu yana yüzde 2.9 ile yüzde 2.7 arasında değiştiği bilgisini verdi. Genel olarak Türk bankacılık sektöründe takipli t ekonomiye risk oluşturmasını önlemek için getirilen, 'zorunlu karşılık oranları, kredi/değer oranı, aktif risk ağırlıkları, genel provizyonlar ve likidite politikası' gibi uygulamalardan oluşan 'makroihtiyati' önlemlerin iyi çalıştığını ortaya koyduğunu bildirdi. Bankaların kısa vadeli dış borçlarını 2008-2013 arasında yarı yarıya indirerek yüzde 27'ye ulaştıran Kore'yi örnek veren Lagarde, son dönemde HongKong'da da emlak fiyatlarının yatay hale geldiğini, kredi/değer oranlarının düştüğünü kaydetti. Lagarde, "Yine de İsrail, İsviçre ve Türkiye gibi diğer ülkelerde kredi büyümesi ve konutta fiyat enflasyonu çeşitli makroihtiyati önlemlere karşın yüksek kaldı" dedi. "Çalışması için çaba gösterilmesine karşın ihtiyati politikalar hâlâ eksikse ne olacak?" diye soran Lagarde, "Bu durumda para politikasının, ortaya çıkan finansal dengesizlik rüzgârına karşı faiz oranlarım kullanarak finansal istikrarı güvence altına almaya yardımcı olması gerekir" dedi. ANKA krediler yönünden önemli bir problem bulunmadığının altını çizen Arslan, "Türk bankacılık sektöründe Avrupa ve ABD'dekine kıyasla kaldıraç oranı yüksek Kredilerin toplam içerisindeki payı oldukça düşük. Türkiye'nin konut kredi stoku 100 milyar lira, yani yaklaşık 50 milyar dolar seviyesinde. Bu da GSYH'sinin yüzde 5-6'sına denk geliyor" dedi. ABD'de balon oluştuğunda bu oranın yüzde 100'ü geçtiğini hatırlatan Arslan, Türkiye'de yakın zamanda gayrimenkul kaynaklı "emlak balonu' riskinden bahsedilemeyeceğini söyledi. 



Dünya Gazetesi 


Geri Dön