Ekonomi

ÇİB Başkan Yardımcısı Dalbeler: Çelik sektörü karanlığa doğru ilerliyor!

Türk sanayicileri, enerji maliyetlerindeki yükselişlerin çimento, çelik, alüminyum ve seramik sektörü üzerindeki etkilerini yorumladı.Bloomberg HT’de bir programa katılan Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Dr

ÇİB Başkan Yardımcısı Uğur Dalbeler, son bir sene içerisinde enerji fiyatlarındaki artışın çelik sektörünü olumsuz etkilediğini ve sektörün Ukrayna savaşındaki belirsizlik sebebiyle “karanlığa doğru yol gittiğini” söyledi.

Bloomberg HT’de bir programa katılan Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Dr. Erol Metin, Türkiye Çimento Sanayicileri Birliği Başkanı Fatih Yücelik, Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı Erdem Çenesiz ve Çelik İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Uğur Dalbeler enerji maliyetlerindeki yükselişin sanayi sektörüne etkileri hakkında yorumlarda bulundular.

Yücelik: "Bugün 1 litre su 1 kilo çimentodan pahalı!"

Türkiye Çimento Sanayicileri Birliği Başkanı Fatih Yücelik, Çimento’nun ana girdisi olan enerjide son aylarda sektör genelinde “görülmemiş bir artışın” olduğunu belirtti. Enerji krizine rağmen Türkiye’de neredeyse dünyanın en ucuz çimentosunu sattıklarını söyleyen Yücelik, “Bugün 1 litre su 1 kilo çimentodan daha pahalı. Ağustos 2022’de geçen senenin aynı dönemine göre, TL bazında elektrik fiyatında yüzde 321, ithal kömür fiyatında yüzde 496, yerli kömür bazında yüzde 168, petrokokta ise yüzde 291’lik bir yükseliş oldu. Son 1,5 senede sanayide kullanılan doğalgaza gelen yüzde 998’lik zammı ve elektrik üretiminde kullanılan doğalgaza gelen yüzde 1330’luk zammı da hesaba kattığımızda sanayiciler olarak bu ortamda üretim yapmaya gayret gösteriyoruz.” dedi.

Dalbeler: Çelik sektörü karanlığa doğru ilerliyor!


Çelik İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Uğur Dalbeler, çelik sektöründeki son gelişmelerle ilgili yaptığı değerlendirmede, Haziran ayında üretim daralmasının yüzde 13’e, Temmuz’da ise yüzde 21’e çıktığını belirtti.

Avrupa’da yüksek enerji fiyatları nedeniyle fabrikaların kapanmasına rağmen Türkiye’de de üretimin sekteye uğradığını belirten Dalbeler, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunun iki temel nedeni var. Birincisi yurt dışındaki talebin ciddi anlamda azalmış olması. Özellikle Avrupa’da neredeyse talep durma noktasına geldi. İkincisi ise, Türkiye’deki imalat sanayisindeki talebin azalmış olması. Ekim, Kasım ve Aralık aylarına gelecek olursak, oradaki tablo daha da karanlık halde. Ukrayna savaşındaki belirsizlik nedeniyle çelik sektörü karanlığa doğru ilerliyor.”

Çenesiz: AB, gaz temin edemezse, Türkiye’ye muhtemel olarak talep ulaşacaktır!

Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı Erdem Çenesiz, enerji yoğun bir sektör olan seramik üretiminin son dönem maliyet artışları hakkında açıklamalar yaptı.

Rusya’nın AB’ye gaz akışını kesmesinin Türkiye için göreceli bir fırsat olduğunu belirten Çenesiz, fakat bir taraftan doğalgazı kesilmiş bir AB’nin resesyona girmesi ve buradaki talebin azalması tehdidinin de varlığından bahsetti. Çenesiz, “AB, eğer gaz temin edemez ya da çok yüksek rakamlardan gaz alımı yaparsa Türkiye’ye muhtemel olarak talep ulaşacaktır” dedi.

Metin: Avrupa pazarındaki gerileme bize de yansıyor!

Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Dr. Erol Metin, enerji maliyetlerindeki yükselişin alüminyum sektörü üzerindeki etkisiyle ilgili olarak, sektörün dinamiklerinin farklı olması nedeniyle iç ve dış piyasa olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye’nin alüminyum sektöründe hammadde olarak yüzde 95 oranında dışa bağlı olduğunu söyleyen Metin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye, hem yurt dışı, hem de yurt içi piyasa açısından bakıldığında geçen sene sonu itibarıyla yaklaşık 1,3 milyon ton yani 5 milyar doların üzerinde önemli bir miktarda ihracat yaptı. Avrupa’daki enerji krizi doğal olarak alüminyum sektörüne de yansıyor. İç piyasaya baktığımızda dövize bağlı bir ithalat gerçekleştiriyorsunuz ve iç piyasada tamamen dışardan kaynaklı aldığınız malı işlemden geçirerek iç piyasaya sunuyorsunuz. Bu da demektir ki finansal anlamda şirketler üzerine önemli bir maliyet yükü ekleniyor. Sektörün gelirlerinin yüzde 60’ı Avrupa pazarından, haliyle Avrupa pazarındaki gerileme bize de etki ediyor. Alüminyum sektörü için de Temmuz ayı olarak baktığımızda gerileme olduğu ortaya çıkıyor."

Netflix’te çöküş devam ediyor! Güncel Netflix Türkiye üyelik ücretleri! 14 Eylül 2022 fiyat listesi...

Oyunculara müjde! Zamlara inat sevilen oyunlarda indirim... İşte 14 Eylül 2022 fiyat listesi...

Samsung Galaxy M21 için yeni indirim fırsatı! İşte 13 Eylül 2022 fiyatı...