24 / 12 / 2024

Çiçek Tersanesi onarım işine giriyor!

Çiçek Tersanesi onarım işine giriyor!

Beşiktaş ve Desan tersanelerinden sonra Çiçek Tersanesi de onarım işine giriyor



Firmalar özellikle Yunanistan'dan gelen taleplere yoğunlaşacak. Ama üç tersane aynı zamanda gemi inşaatına da devam edecek. Çok genç bir tersane olan Beşiktaş Gemi İnşa Tersanesi, yatırım politikasında onarım ve inşa taleplerine birlikte cevap vererek yola çıkmıştı. Halen 7,100 dwt'luk ve Palmali Denizcilik Grubu'na ait 10 nehir-deniz tipi ürün tankerinin inşa edildiği tersanede, Azarbeycan Devlet Petrol Şirketi Socar adına 3 römorkör ve petrol toplama gemisi inşaatı devam ediyor. Çiçek ve Desan tersaneleri de gemi inşaatının yanında, gemi onarımına yöneliyor.

Beşiktaş, 12.9 milyon dolar malolan son derece modern yapıdaki panamax tip gemilere yeterli yeni yüzerhavuzuyla da ülkenin gemi onarım kapasitesine önemli katkılar getirecek. Yüzer havuzun Danimarka'da Fredericia Tersanesi'nden satın alındığı ve bu ay içinde Yalova'daki Beşiktaş Tersanesi'ne teslim edileceği kaydediliyor. Beşiktaş, halen yılda 40 geminin onarım ve bakım işlerini üstlenebiliyor. Yeni yüzerhavuzun katılması ile tersanenin yıllık kapasitesinin 100 gemiye çıkacağı belirtiliyor. Beşiktaş Gemi İnşa Tersanesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Başkan Yardımcısı Yavuz Kalkavan, dış basındaki açıklamasında özellikle komşu Yunanlı armatörlerin gemilerinin onarım ve bakım taleplerine büyük ağırlık verdiklerini ve geçen günlerde diğer armatörlük firmaları gibi, Restis Gruba ait bir dökmeyük gemisini havuzladıklarını söyledi.
 
Gemi inşaatından çekilme yok
Tuzla'daki Çiçek Gemi İnşa Tersanesi ise, kuruhavuzda inşaatı devam eden 58,500 dwt'luk Kaptan Arif Bayraktar gemisinin Torgem Tersanesi'ne nakledilmesinden sonra kademeli olarak, gemi havuzlaması yapacak ve onarıma açılacak. Bu geçiş için dış basına yapılan açıklamada tersanede halen satış için bekleyen 3 adet handysize kuru yük gemisinin satışının gerçekleşmesi veya Malta'daki şirket kanalıyla işletmeye alınmasından sonra tersane gemi onarımına daha büyük zaman ayırabilecek.

Kaptanoğlu Gruba ait Desan Tersanesi, giderek gemi onarımına ağırlık veren 3. tersane olarak tanıtılırken, yılda 70 gemi onarımını üstlenecek bir kapasiteye sahip bulunuyor. Ancak tersanede inşa edilen 6,400 dwt'luk kimyasal tanker geçen sene teslim edilirken, 2. 6,400 dwt'luk kimyasal tankerin de çok yakında teslimi bekleniyor. Diğer inşa siparişleri geçen seneki küresel kirizin etkisi nedeniyle iptal edilmişti. 3 tersanenin onarıma açılması, kuruluş amaçları olan gemi inşaatından çekilmeleri anlamına gelmiyor. Geçen senenin başlarında Gemak Grubundaki Tuzla Gemi Endüstrisi Tersanesi, 260 metre boyundaki havuzu ile suezmax tankerlere kadar gemileri havuzlamak ve onarım yapmak üzere yeni bir açılım yapmıştı.
Referans/Osman Öndeş


Geri Dön