Sektörel

C.I.COM, Urla'daki teknokent için yap-işlet-devreti önerdi

Fransız teknoloji geliştirme şirketi C.I.COM, Urla'da hayata geçecek teknokenti yap-işlet-devret modeli ile kurmak istediğini açıkladı

Fransız teknoloji geliştirme şirketi C.I.COM'un, Ege Genç İşadamları Derneği ile Urla'da 4 milyar dolar yatırımla kurmayı planladığı teknokent için ortaklıktan vazgeçip, yap-işlet-devret modelini önerdiği ortaya çıktı.
Fransızlar, ilk tekliflerinde 218 hektarlık İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin işletme hakkını elinde tutan İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi A.Ş'ye (İZTEKGEB) ortak olmayı önermişti. Fransız şirket, projeyi yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirmek için geçtiğimiz günlerde yeni bir teklif sundu.

DURUM DEĞİŞTİ
Haziran ayında yapılan İZTEKGEB Genel Kurulu'nda, Fransızlar'ın sunduğu proje yeterli bulunmamış, ortaklık modelinin belirsiz olduğu eleştirisi getirilmiş ve firmadan yeni bir öneri sunması istenmişti.

Üç ayı aşkın süre bekledikten sonra geçtiğimiz ay sonunda İZTEKGEB'e yeni teklifle gelen Fransız teknoloji geliştirme şirketi, Urla'daki projeyi 35 yıllığına yap-işlet-devret modeliyle yapmak isteğini anlatan yeni bir öneri sundu. Önümüzdeki hafta İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü ve İZTEKGEB Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Zafer İlken başkanlığında toplanacak olan şirket yönetim kurulu, Fransızlar'ın önerisini değerlendirecek.

DURUM DEĞİŞTİ
Ege Genç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Elmasoğlu, C.I.COM'un sunduğu yeni proje önerisiyle ilgili bilgi verdi. Fransızlar'ın çok uzun ve detaylı bir proje hazırladığına dikkat çeken Elmasoğlu, "Öneri, ortaklık yerine yap-işlet-devret modeline döndü. Artık kesinlikle İZTEKGEB'e ortaklık söz konusu değil. Proje 35 yıllığına yap-işlet-devret modeli ile olacak. C.I.COM, İZTEKGEB'e başlangıçta da ortak olmak istemedi. Ancak işlerin daha hızlı yürümesi için ortaklık teklifinde bulunmuştu" diye konuştu.

İKİ BÖLÜMLÜ PROJE
Fransızlar'ın bütün detaylarıyla şekillenmiş, mali tabloları belirlenmiş bir proje sunduğunu kaydeden Elmasoğlu, "Daha önce önerilen mali yükümlülükler aynı. Başlangıçta 2.5 milyon dolar ödeme yapılacak. Bölgedeki gelirlerinden önce yüzde 12.5, sonra yüzde 25 kar payı verilecek" dedi. Detaylı projenin iki bölümden oluştuğunu dile getiren Elmasoğlu, teknoloji geliştirme merkezleri ile bölgeye lojistik destek sağlayacak olan konaklama, eğlence ve diğer sosyal tesislerin birbirinden net şekilde ayrıldığını ifade etti.
YeniAsır/Sinan Doğan