Perakende

Çift Geyik Karaca Balkanlar'da 10 yeni mağaza açacak!

Türkiye’nin köklü markaları arasında yer alan Çift Geyik Karaca, Balkanlar ve Kuzey pazarında 10 yeni mağaza açacak.

Hazır giyim sektöründe faaliyet gösteren, kökleri 1917'ye kadar uzanan Çift Geyik Karaca, yeni dönemde yurt içinde mağaza sayısını artıracak. Yurt dışı pazarına yoğunlaşmayı planlayan Çift Geyik Karaca Genel Müdürü Cihat Özbekli ile yeni döneme ilişkin hedef ve beklentilerini anlattı. İşte Arzu Kurum'un Cihat Özbekli ile yaptığı o röportaj...

1-2019 yılı markanız açısından nasıl geçiyor?

2019 yılı çok iyi değil, fakat beklediğimizden iyi geçti. Perakende, tüketicinin nabzını tutan, alım gücünü, harcama iştahını da yakından ölçen bir sektör. Ülke, içeriden ve dışarıdan çok büyük zorlukla karşılaştı. Biran evvel ataleti bırakıp, biz nasıl büyüyeceğiz, dememiz lazım.

 

2-Kısa ve orta ve orta vadede yeni yatırımlarınız olacak mı?

KONKORDATO KIYMETLİ BİR SÜREÇ


2020'de yurt içi ve dışında 5 ila 10 arasında yeni mağaza açmayı planlıyoruz. Şu an ülkemizde 70 tane mağaza, 150 satış noktasında iki buçuk milyon Karaca ürünü satılıyor. Açacağımız her bir mağaza aşağı yukarı 1 milyon TL'lik bütçe değerinde. Yönümüzü biraz daha yurt dışına çevirmeyi planlıyoruz. Şu anda Azerbaycan, İran, Türkmenistan, Kıbrıs ve Güney Afrika'da varız. 3-4 ülkeye daha girme planımız var. Önümüzdeki dönemlerde Balkanlara ve kuzey pazarına yoğunlaşacağız. Franchising ile büyümek yerine daha çok kendimiz mağaza açmak istiyoruz. Yeni dönemde borçlanma da planlamıyoruz, Faizle borçlanmak yerine biraz köfte-ekmek ilişkisini sürdürmeliyiz.


BÜTÜN SEKTÖR YURT DIŞINDA MAĞAZA AÇMACA OYNUYOR


Bütün sektör yurt dışında mağaza açmaca oynuyor. Ama biraz ‘içi beni dışı seni yakar’ noktasında da yürüyor bu işler. Ben gidip bir ülkede 2-3 mağaza açtım, diyen markaların çok önemli bir bölümü reklam yapıyor ve mağaza açtığı ülkede zarar ediyor. Bir mağaza açmakla marka olunmuyor, yurt dışında 1-2 mağazalık organizasyonlar çok da kolay değil. Bunun için çok temkinli olmak gerekli. Moda markalı ihracatlar yapmak gerekiyor. Bu, ülkeye hem katma değer hem de karlı döviz getirir. Moda marka ihracatını yapabilmek amacıyla gittiğiniz ülkede marka olmanız lazım, bunun da bir bedeli var.