26 / 06 / 2024

Çift maaş alanlara kötü haber geldi! AYM'den çift maaşlara iptal kararı!

Çift maaş alanlara kötü haber geldi! AYM'den çift maaşlara iptal kararı!

Anayasa Mahkemesi, emekli olup da bazı vakıflarda görev YAPAN kişilerin, emekli ve yaşlılık aylıklarının kesilmeyeceğini öngören kuralıN Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptaline karar verdi.



Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkiye Kızılay Derneği, Türkiye Maarif Vakfı, Yunus Emre Vakfı, Yeşilay Cemiyeti,Antalya Diplomasi Forumu Vakfı, Yeşilay Vakfı ile Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfında görev alanların emekli ve yaşlılık aylıklarının kesilmeyeceğini öngören kuralı iptal etti. Haber Global'de yer alan habere göre Yüksek Mahkemenin kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre Anayasa Mahkemesi (AYM) 7346 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un, 7430 sayılı Antalya Diplomasi Forumu Vakfı Kanunu'nun ve 7439 sayılı Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı Kanunu'nun bazı kurallarının iptali istemiyle yapılan başvuruları karara bağladı.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre Yüksek Mahkeme, emekli ya da yaşlılık aylığı alanların, Türkiye Maarif Vakfı, Yunus Emre Vakfı, Türkiye Kızılay Derneği, Yeşilay Cemiyeti, Yeşilay Vakfı, Antalya Diplomasi Forumu Vakfı ile Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfında görev almaları halinde emekli ve yaşlılık aylıklarının kesilmeyeceğini öngören kuralın iptaline karar verdi.

Çift maaş alanlara kötü haber geldi! AYM den çift maaşlara iptal kararı!

 

Paylaşılan bilgilere göre söz konusu kararda genç nüfusun kurum ve kuruluşlarda istihdamının artırılması için yaşlılık veya emeklilik aylığı bağlanmış olanların yeniden bu kurum ve kuruluşlarda çalışmaları durumunda çalıştıkları süre boyunca bu aylıklardan faydalanamayacağının kanunla öngörüldüğü kaydedildi. Söz konusu kararda iptal davasına konu kuruluşlarda çalışanlar ile benzer konularda faaliyet gösteren idare, kurum veya kuruluşlarda çalışanlar arasında öngörülen farklı muamelenin nesnel ve makul bir temele dayanmaması sebebiyle sosyal güvenlik hakkı bağlamında eşitlik ilkesinin ihlal edildiği kaydedildi.

İKİ VAKFIN MALİ HARCAMALARININ MÜTEVELLİ HEYETİNCE BELİRLENMESİNE İPTAL

Anayasa Mahkemesi (AYM), Antalya Diplomasi Forumu Vakfı ve Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfının yapacağı ödemeler ve harcırahların mütevelli heyeti tarafından belirlenmesini öngören kuralı da yine Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti.

Söz konusu bu kararda mütevelli heyetinin, kamu kaynakları kullanılarak ödenecek ücret ve harcırahların tutarlarını herhangi bir ilkeye bağlı olmaksızın belirleyebileceğinden, vakfın kamu kaynaklarını kamu yararına uygun biçimde kullanmasının güvence altına alınmadığının anlaşıldığı kaydedildi. Aktarılan detaylara göre Yüksek Mahkeme, Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsünün giderlerinde kullanılmak üzere Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfına kaynak aktarılmasına ilişkin düzenlemeyi de yerel yönetimlerin mali özerkliği ilkesiyle bağdaşmadığı gerekçesi ile iptal etti.

 

Ev sahiplerinden Torba Yasa çıkışı: 12 yıllık kira süresi, tahliye davasının istinafa açık olması konuşulacak mı?

Haziran 2024 SED ödemesi için son dakika müjdesi geldi! Hesa

İnşaat demiri fiyatları 2 yılda yüzde 70 artarken, demir işçiliği fiyatları yüzde 400 arttı!


Geri Dön