Ekonomi

Çiftçi dört gözle bekliyordu, sonunda tarih verildi! İşte verim deposu buğdayın tarlalarda olacağı tarih

Tarımda çiftçinin dört gözle beklediği Yerli bisküvilik buğday 'Kanatlı' iki yıl içinde çiftçinin tarlasında olacak. Çiftçinin dört gözle beklediği Yerli bisküvilik buğday 'Kanatlı'da da merakla beklenen müjdeli haber geldi

Türkiye'de tarım sektörünü güçlendirmek adına gerçekleştirilen projeler, artırılarak devam ediyor. Çiftçinin dört gözle beklediği Yerli bisküvilik buğday 'Kanatlı'da da merakla beklenen müjdeli haber geldi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Serin İklim Tahılları Birim Başkanı Dr. Savaş Belen, yaptığı açıklamada, kuraklık, savaş gibi birçok krizin yaşanabildiği dünyada ülke olarak kendi çeşitlerini geliştirme ve bunun devamlığının sağlamanın önemli olduğunu söyledi.

BİSKÜVİ VE KEKTE KULLANILABİLECEK

Bisküvi ve kek gibi yumuşak buğday ürünlerinin Türkiye'de tüketiminin arttığını ve ihracatta da önemli paya sahip olduğunu anlatan Belen, şöyle konuştu:

"Markanın güvenirliği ve ihracatın sürdürülebilirliği açısından standart bir kalite yakalamak gerekiyor. Bisküvi sektörü standart bir ürün elde etmek istiyor. Yeni geliştirdiğimiz ve bisküvilik özelliğiyle ön plana çıkan 'Kanatlı' çeşidi bunu sağlıyor. Bu çeşidimiz enstitünün Serin İklim Tahılları Biriminde yürütülen Buğday Islah Projesi'nin sonucunda 15 senede geliştirildi. Daha sonra TÜBİTAK 1003 Programı kapsamındaki Bisküvilik Kalitesi Yüksek Genotiplerinin Geliştirilmesi Projesi'nde 3 yıl detaylı kalite analizleri yapılarak değerlendirildi. 'Kanatlı' buğdayımız, erkenci, kuraklığa toleranslı (dayanıklı) ve geniş adaptasyon kabiliyeti olması, hiçbir enzim ve kimyasal madde katılmadan bisküvi olabilme özelliğinden dolayı kendinden önce geliştirilenlerden farklı bir çeşidimiz."

EKMEK DE ÜRETİLEBİLECEK

Belen, 2004 yılında melezlemesi Eskişehir'de yapılan "Kanatlı" bisküvilik buğdayın bütün seleksiyon aşamalarının da bu kentte tamamlandığını söyledi.

Bölge denemeleri aşamasında Uşak, Kütahya, Afyonkarahisar, Konya ve Eskişehir'de bu çeşidi ektiklerini dile getiren Belen, "Tüm özellikleri yönünden üstün olduğunu gördüğümüz için projemizde değerlendirdik." dedi.

Dr. Savaş Belen, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen buğdayın ekmek üretiminde de kullanılabileceği bilgisini verdi.

"Kanatlı"nın elit kademe tohumluk üretimine başladıklarını bildiren Belen, "Orijinal tohumluk elde ederek iki yıl içinde tohum firmalarına ve çiftçilerimize ulaştırmayı hedefliyoruz. Bu çeşidimizi tarlalarda 2023-2024 sezonunda görebileceğiz." ifadesini kullandı.

Emekli bayram ikramiyesi ayın kaçında verilecek? Bayram ikramiyesine zam yapılacak mı? Bayram ikramiyesi kaç TL olacak?

Platin değer kazandı! Platin bugün ne kadar? İşte 11 Nisan 2022 platin fiyatı...

Türkiye'deki işsizlik rakamları açıklandı! Toplamda kaç işsiz kişi var?