Kent Haberleri

Çiftçi kayıt sistemi başvuruları başladı! Çiftçiler dikkat: ÇKS kayıt yenileme başvuruları e-Devlet'ten anında yapılıyor

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, 2025 üretim yılı için Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıt yenileme başvurularının e-Devlet Kapısı aracılığıyla başladığını duyurdu. İşte başvuru ile ilgili detaylar...

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından, binlerce çiftçiyi ilgilendiren bir son dakika açıklaması yapıldı. Ofisten yapılan açıklamada, 2025 üretim yılı için Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlarına değinildi.

Buna göre, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, 2025 üretim yılı için Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıt yenileme başvurularının e-Devlet Kapısı üzerinden başladığına dikkat çekti. 

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, başvurular ile ilgili detaylar yer aldı. 

Söz konusu paylaşımda 2025 üretim yılı için ÇKS kayıt yenileme başvurularının e-Devlet Kapısı'nda başladığının altı çizildi ve şu ifadelere yer verildi:

"ÇKS'de kayıtlı çiftçilerimiz, kayıt yenileme başvurularını Tarım ve Orman Bakanlığı il ve ilçe müdürlüklerine gitmeden hızlı, kolay ve güvenli olarak e-Devlet Kapısı üzerinden gerçekleştirebilirler. Son başvuru tarihi, 31 Aralık 2024."

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan "Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" 29 Ağustos tarihindeki 32647 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış ve yürürlüğe alınmıştı. 

Resmi Gazete’de yayımlanan Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’e göre, 2025 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvurularının 31 Aralık 2024 tarihinde sona ereceği belirtildi. 

Ayrıca, çiftçilerin şubat ayı içerisindeki Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı tarım arazilerindeki üretim bilgilerinin güncellenme başvurularının da 5 Mart-15 Nisan tarihlerinde gerçekleştirileği ifade edildi. Taahhütnameye konu arazilere ilişkin mart ayındaki Çiftçi Kayıt Sistemi kayıtları için askı süresi de 15-30 Temmuz tarihlerinde olacak şekilde değiştirildi. 

ÇİFTÇİ KAYIT BELGESİ NASIL ALINIR? KAÇ TL? 

e-Devlet üzerinden alınacak ÇKS belgelerinden ücret alınmıyor. Ancak çftçilerin arazi büyüklüklerine göre 9 ile 39 TL arasında değişen ve ÇKS başvurusunu yaparken ödedikleri başvuru ücretleri bulunuyor. 

ÇKS Belgesi bir yıl geçerliliğe sahip bir belge. Aslı gibidir olarak onaylanmamış veya mühürsüz olan ÇKS belgeleri geçerli sayılmıyor. 

Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) dahil olan çiftçilere tarımsal destekleme ödemesi yapılıyor. Geçtiğimiz günlerde, Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından arpa, aspir, yağlık ayçiçeği, buğday, kanola, mercimek, dane mısır, nohut, kütlü pamuk, patates, kuru soğan, soya ve yem bitkileri planlama kapsamına dahil edildi. Bu çerçevede gelecek sene için destek katsayı değeri her bir dekar için 244 TL şeklinde belirlendi. 

Altını bilen adam İslam Memiş bu sefer dolar yatırımcısını uyardı! 15 gün sonra dolar böyle olacak...

Emlak Konut GYO'dan yılın ikinci çeyreğinde 13.1 milyar TL'lik satış! 

Milli Emlak iki şehirde 25 bin TL’ye arazi satacak!