İmar

Çiftçi Towers projesi için top Tahir Doğaç'ta!

İmar planlarında ticaret yönetici merkez + turizm alanı olmasına rağmen her biri milyonlarca dolar değerinde 308 lüks rezidans ve 4 katlı alışveriş merkezinin inşa edildiği Çiftçi Towers projesi için top Beşiktaş Belediye Başkanı Tahir Doğaç'ta.

İstanbul’un en değerli lokasyonu olan Zincirlikuyu'da hayata geçirilen Çiftçi Towers projesi 46 katlı ve 180 metre uzunluğunda iki kule olarak yükseliyor. Sözcü'den İsmail Şahin'in haberine göre, imar planlarında ticaret yönetici merkez + turizm alanı olmasına rağmen her biri milyonlarca dolar değerinde 308 lüks rezidans ve 4 katlı alışveriş merkezinin inşa edildiği projenin sahipleri Çiftçiler Holding ve Türkerler İnşaat ise çıkan haberler karşısında karşısında sessiz kaldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “En büyük hırsızlıklar, kötülükler, belalar imardan geliyor” sözleriyle dikkatleri üzerine çekmişti

İNŞAAT TAMAMLANDI, SESSİZLİK BİTTİ

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin CHP'li üyesi Taner Kazanoğlu, geçtiğimiz hafta Çiftçi Towers'taki yapılaşmayı yeniden gündeme getirdi ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal'ın yanıtlaması istemiyle “Bu yapı ile ilgili İBB tarafından herhangi bir tadilat projesi onaylanmış mıdır? Tadilat projesi onaylanması yönünde yüklenicinin veya arsa sahibinin tadilat projesi talebi var mıdır” dedi. Kozanoğlu'nun sorusuna yanıt Türkerler İnşaat'tan geldi. Bir basın açıklaması yapan şirket, mimari proje tadilatı için 26 Mayıs 2017 günü Beşiktaş Bele­diyesi'ne başvurduklarını fakat herhangi bir cevap alamadıklarını belirterek, 12 Aralık 2017 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü'nün kapısını çaldıklarını söyledi.

 

ÖZHASEKİ: KİMSE KAPIMIZI ÇALMASIN


Çiftçi Towers'ın sahiplerinin Beşiktaş Belediyesi'nin vermediği yapı tadilat ruhsatını İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden alıp alamayacağı merak konusu. Çünkü, 3 Şubat 2017 tarihinde İstanbul'da gazetecilerle bir araya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Hiç kimse eline tapusunu, parselini alarak Ankara'ya kadar gelmesin. Hele hele de yoğunluk istemesin” demişti. Plan yapma yetkisinin belediye meclislerinde olduğunu ve böyle devam etmesi gerektiğini, planların eğer tek elden yürütülmemesi durumunda imar kargaşası çıkacağını söyleyen Özhaseki, “Eline parselini alarak yoğunluk, biraz yüksek kat, biraz farklı şeyler isteyen hiç kimse kapımızı çalmasın. Onların hiçbir işini yapmayacağız. Bunu açıkça ilan ediyoruz.” diye konuştu. Bakan Özhaseki'nin bu sözlerinin arkasında durup durmayacağı ilerleyen günlerde belli olacak.

EMSALSİZ RANT


Çiftçi Towers'ın mevcut yapı ruhsatı ve eklerine uygun olarak inşa edilip edilmediğinin denetlenmesi gerekiyor

İstanbul Boğazı Etkilenme Bölgesi'nde kaldığı için yapılaşmanın kısıtlandığı bir alanda yer alan Çiftçi Towers'ta ticari alanlara sağlanan fazla inşaat hakkıyla konut inşa edilerek ekstra rant elde elde edildi. Ayrıca kanunun getirdiği sınırlamalar bir kenara bırakılarak 180 metre yüksekliğinde 46'şar katlı iki kulesinde 308 rezidans hayata geçirildi. 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu'nun 10. maddesinde, ‘Boğaziçi alanında ve etkilenme bölgesinde kalan bir arazi üzerinde en fazla 15.5 metre yüksekliğinde 5 katlı konut alanıı yapılabilir' diye yazıyor. Apart otel ruhsatı alan ve günlük olarak kiralanması gereken Çiftçi Towers projesindeki yapılar ise bağımsız bir ünite haline olarak satılıyor.


Çiftçi Towers'ın yükseldiği 23 bin 859 metrekarelik arazinin imar planlarına göre, yüzde 40 olması gereken taban alanı kat sayısı ise yüzde 87 seviyelerine kadar yükseldi. Parselin neredeyse tamamında yapılaşmaya gidildi ve mevzuata aykırı inşaat yapıldı. Zemin kat ve altında kalan 9 bodrum katı kapsayan bu inşaat alanı emsale dahil olmadığı için proje sahipleri milyonlarca dolarlık rant elde edecek.

PARK ALANI PARK OLACAK MI?


Çiftçi Towers inşaatının baş­lamasının ardından park alanı olarak kamuya terk edilen 9 bin 766 metrekarelik arazinin 5 bin 966 metrekaresi Çiftçiler Otomotiv tarafından lüks otomobil satışları ve bakımının yapıldığı bir tesis haline geldi. 3 bin 800 metrekare ise şantiye olarak kullanılabiliyor. Halkın kullanımına açılması planlanan 10 dönümlük park alanının akıbeti belirsizliğini koruyor.


HERKES KANUNLARA UYACAK

 

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, Çiftçi Towers'la ilgili verdiği önergeye “Ne maksatla hareket ettiği belli olmayan kişilerce gerçek dışı iddialar” diye açıklama yapan Türkerler Holding'e yanıt veren Avukat Taner Kazanoğlu “Bu kente ihanet edil­mesine izin vermeyeceğiz. Sen de kanuna uyacaksın, ben de” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “Biz bu şehre ihanet ettik, hâlâ da ihanet ediyoruz, ben de bundan sorumluyum” sözlerini hatırlatan Kazanoğlu, “Kaçak bir yapılaşma varsa ve müdahale edilmiyorsa suç duyurusunda bulunacağız” dedi.

HAZİNEDAR GÖZ YUMDU DENETİM İÇİN TOP DOĞAÇ'TA

Murat Hazinedar'ın İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılmasının ardından Tahir Doğaç, Beşiktaş Belediyesi Başkan Vekili olmuştu. Kamuoyu, Hazinedar'ın göz yumduğu Çiftçi Towers'a ilerleyen günlerde Doğaç'ın iskan (yapı kullanım izni) verip vermeyeceğini merakla bekliyor.

İmar planlarında “yönetici merkez + turizm alanı” olarak görünen ancak lüks rezidansların inşa edilip satıldığı proje için Beşiktaş Belediyesi'nin öncelikle Tapu Sicil Müdürlüğü'ne bildirim yaparak projenin konut amaçlı kullanıma dönüştürülmesinin önüne geçmesi bekleniyor. Belediyenin resmi yazışmalarda “apart otel, ofis, dükkan” inşaatı yapılacağı öne sürülen projede, kat irtifakı veya kat mülkiyetine kurulmasının önüne geçmek için gayrimenkulleri tapu siciline, “turizm tesisi” ya da “yönetici merkez” alanı olarak işletmesi gerekli. Çünkü, geçici süreli konaklamalar için yapılan apart dairelerin, konut olarak kullanılması ya da satılması yasalara aykırı. 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 3'üncü maddesinde “Herhangi bir saha, her ölçekteki plan esaslarına, bulunduğu bölgenin şartlarına ve yönetmelik hükümlerine aykırı maksatlar için kullanılmaz” hükmü yer alıyor.