Ekonomi

Çiftçiler dikkat! Arazisini ekmeyene ya da ektirmeyene ceza gelecek

Tarım Bakanlığı'nın izleyeceği yol haritasında, çiftçilere bazı yaptırımlar geliyor. Arazisini iki yıl üst üste ekmeyen çiftçinin arazisinin ekilmesi için Tarım Bakanlığı devreye girecek.Tarım Bakanlığı tarafından izlenecek stratejiye göre çiftçi iki yıl üst üste ekmediği arazisini kiralamak zorunda kalacak

Çiftçiler Kırklareli ve Lüleburgaz bölgesinde arazi toplulaştırılması yapılmasına tepki gösterirken tepki çekecek bir başka uygulamanın da yolda olduğu ortaya çıktı. Tarım Bakanlığı tarafından izlenecek stratejiye göre çiftçi iki yıl üst üste ekmediği arazisini kiralamak zorunda kalacak.

Ekilmeyen arazisini kiralamak istemeyen çiftçiye ise çeşitli yaptırımlar hatta cezalar gelmesi gündemde. Tarım Bakanlığı'nın yeni yol haritasına göre çiftçinin ne ekeceği de Tarım Bakanlığı tarafından tespit edilecek. Bölgesel ve ulusal kotalar gelecek ve her isteyen istediği ürünü yetiştiremeyecek. Bir başka dikkat çeken nokta ise tarımsal üretimde ihracatın değil iç pazarın baz alınacak olması. İhracatın hedef alınmaması ise zaten maliyetler altında kalan çiftçinin para kazanmasını daha da zorlaştıracak.

Arazisini ektirmeyene ceza gelecek

Dünya Gazetesi Yazarı Ali Ekber Yıldırım, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçinin geçtiğimiz günlerde açıkladığı tarımda yol haritasındaki ilginç noktalara dikkat çekti. Yıldırım açıklanan yeni programa göre toprağını ekmeyen çiftçilere yaptırım gelecek. Toprağını ekmeyen çiftçilere yönelik olarak kiralama modelinin planlandığını kaydeden Yıldırım, arazisini iki yıl üst üste ekmeyenler çiftçiler için bakanlığın devreye gireceğini söyledi. Bakanlığın ekilmeyen araziler için devreye girerek o alanların ekilmesini sağlayacağını, hisse saliplerine de belli oranlarda kira ödeneceğini ifade eden Yıldırım, buna itiraz eden çiftçilere ise 5 yıl desteklerden men, tarımsal kredilerde kullandırmama gibi yaptırımlar uygulanacağını, buna rağmen arazisinin ekimine izin vermeyenlere cezai yaptırımlar uygulanacağını dile getirdi.

Her isteyen istediğini ekemeyecek

Tarım Bakanı Vahit Kirişci’nin açıklamalarında dikkat çekici bir başka uygulamanın ise üretime kota getirilmesi olduğunu ifade eden Yıldırım, çiftçiye üretilmesi gerekeni mobil uygulamanın söyleyeceğini belirtti. Bakan'ın açıklamalarına göre Çiftçi Kayıt Sistemi'nin (ÇKS, e-Devlet'e taşındığını, bu ekranın çiftçiye ne üretmesi gerektiğini söyleyeceğini kaydetti. Bakanın ifadelerine göre "O ekran, Adana Yüreğir’de 100 dekarlık arazisi olana ‘ancak şu ürünleri yetiştirebilirsin’ diyecek. Belki de tek ürüne müsaade edecek." Tarımsal üretimde ulusal ve bölgesel kotalar olacak. Uygulanacak kotalar çerçevesinde ihtiyacın üzerinde ürün üretilmesi engellenerek mevcut kotadaki boşlukların dijital olarak takip edilebilecek.

Tarımda tehlike çanları! Çiftçi 60 ilde kışlık ekim yapamadı

Mazot gübre desteğinde kafa karışıklığı büyüyor! Çiftçiler isyanda!

Mazot ve gübre desteği uygulaması nasıl olacak? Hesaplara yatırılan kredinin şartları neler?