Kent Haberleri

Çiftçiler dikkat! Bunun hem ismi güzel hem de kazandırdığı para güzel... Toprağınıza şimdi atın

Çiftçiler hangi ürünlerin kendilerine ne kadar getiri sağladığını merak ediyor. Çiftçiler için en çok kazandıranlar rehberi oluşturduk. Bu rehberde 55 ürüne yer verdik. İşte o ürünlerden bir tanesi. Biz de çiftçiler için yüksek getiri elde eden ürünlerden bir liste hazırladık

Tarım maaliyetlerinin yüksek olması nedeniyle artık çiftçiler tarlalarının boş kaldığı dönemlerde kendilerine yüksek getiri elde edecek ürünleri ekmek istiyor. Biz de çiftçiler için yüksek getiri elde eden ürünlerden bir liste hazırladık. Bu ürünlerden bir tanesinin hem adı güzel hem de kazandı. 

DEFNE EKMEK

Alternatif tıpta oldukça yoğun olarak kullanılan Defne Yaprağı çok fazla sayıda mineral, vitamin ve folik asidin içermesi nedeniyle oldukça besleyicidir.

Türkiye’de de oldukça yoğun bir yetiştiriciliği bulunan karlı bitkiler arasında yer almaktadır.

Son yıllarda diyet listelerinde sıklıkla yer alması nedeniyle tüketim oranında artış yaşanmaktadır.

13 MİLYON TL KAZANDIRMIŞ

2018 yılında 12 bin ton defne toplanmasının hedeflendiğini hatırlatan Beşel, şöyle dedi:

“Yapılan envanterlere göre 122 bin ton defne mevcudiyeti var. Envanter çalışmalarımız halen devam ediyor. Bunun yanı sıra geçen yıl 8 bin ton defne üretimi yaptık. Bu da ayrıca vatandaşlarımızın geçim kapısı oldu. Yaklaşık bin 500 kişi defne toplama işinde çalışıyor. Azımsanmayacak gelir elde ettiler. 2013 yılında 128 ton defne üretimine karşılık 2017 yılında programımız 6 bin 500 ton olmasına rağmen 8 bin ton üretimi gerçekleştirdik. Yine 2018 yılında 12 bin ton defne toplamayı hedefliyoruz. Defne sahalarımızı üç yılda bir planlıyoruz. Sürgünleri alıyoruz üç yıl sonra tekrar sahalara giriyoruz. 2023 yılında hedefimiz ise Cumhuriyetin 100. Yılında 23 bin ton hedefliyoruz. Şu anda da Türkiye’de defne üretiminde biz orman bölge müdürlüğü olarak birinciyiz. Bartın ve Zonguldak illerinde bin 500 vatandaşımız bu konuda istihdam sağlanıyor. Geçen yıl aktarılan rakam 13 milyon lira. 2016 yılında bakanlığımızın talimatları ve genel müdürlüğümüzün emirleri gereği defne eylem planı kapsamında 490 dekar alanlık da defne rehabilitasyonu yaptık. 2016 yılında 10 bin ve 2017 yılında da 25 bin olmak üzere toplam 35 bin adet defne fidanı diktik. Defne sahalarımızla ilgili de işliyoruz. Yeni defne sahalarıyla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Bozuk ormanları iyileştirirken daha çok defne fidanı dikiyoruz. 2018 yılında da 50 bin adet defne fidanını toprakla buluşturacağız. Yine bu çalışmalarımız devam edecek. BEÜ ve TSO, BAKKA ile defnenin Zonguldak ekonomisine kazandırılması projesinde paydaş çalışmalarımız sürüyor.”