Ekonomi

Çiftçiler dikkat! Fındık alım fiyatında şok! Fındık fiyatı kaç lira oldu? İşte 27 Temmuz 2022 fındık fiyat listesi...

TÜİK'in ardından Tarım ve Orman Bakanlığı da fındık rekolte çalışmaları bitirildi. Şimdi tüm dikkatler haftasonu açıklanacak fiyatlara çevrildi. Çiftçilerin beklentisi 3.5 dolar oldu. Peki son dakika fındık fiyatlarında son durum ne? Bugün fındık fiyatları kaç lira?Ali Ekber Yıldırım, konuyla ilgili yazısına "Fındıkta fiyat ve rekolteyi konuşma zamanı geldi

Dünya Gazetesi köşe yazarı Ali Ekber Yıldırım, bugünkü köşesinde fındık fiyatlarını ve fındıkta yaşanan son dakika gelişmelerini kaleme aldı. Ali Ekber Yıldırım, konuyla ilgili yazısına "Fındıkta fiyat ve rekolteyi konuşma zamanı geldi. Her sene bu zamanlar fındığın rekoltesi yani üretim miktarı ve açıklanacak fındık fiyatı üzerine fırtınalar kopuyor" ifadelerini kullanarak başladı.

 

Fiyatı açıklanmadan önce gündemden düşmeye fındığın, fiyatların açıklanmasının ardından bir süre tartışıldığına sonrasında ertesi yıl Haziran ayına kadar unutulduğuna dikkat çeken Yıldırım, "Karadeniz’de kaç kişi yaşıyorsa o kadar rekolte tahmini var. Aynı ailede bile farklı rakam söyleniyor" diye konuştu. 

Peki fındık fiyatı ne zaman açıklanacak? Fındık fiyatı kaç lira olacak? İşte fındık fiyatlarına ilişkin merak edilen tüm ayrıntılar...

"Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre, 2021 yılında 684 bin ton olan kabuklu fındık üretimi 2022’de 705 bin ton olacak" diyen Dünya Gazetesi köşe yazarı Ali Ekber Yıldırım, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ise geçtiğimiz hafta 2022 ürünü fındık rekoltesinin 765 bin 287 ton şeklinde açıklandığını belirtti. 

 

"Karadeniz’in en önemli tarım ürünü olan fındıkta fiyat konusunda da tahminler, fiyatlar hem dolar bazında hem Türk lirası bazında adeta havada uçuşuyor" şeklinde konuşan Ali Ekber Yıldırım, Fındık fiyatı en az 3 dolar olmalı” diyenlerin ve 3,5 - 4 dolar hatta 5 dolar diyenlerin de olduğunu belirtti. 

Türk Lirası açısındansa fındık fiyatlarıyla ilgili tahminlerin 48-50 liradan açıldığına ve 85-100 TL'ye kadar çıkdığına dikkat çeken Yıldırım, "Kimse fındığın dünyadaki değeri, Türkiye ve dünya için önemi, üretimdeki verimlilik, sürdürülebilirlik, maliyet gibi konulara fazla önem vermiyor. Herkesin kafasında ve istediği bir fiyat var" şeklinde konuştu. 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hafta sonu fındık üretim bölgesi Karadeniz’e gideceğini aktaran Yıldırım, Cumartesi günü Ordu’da fındık fiyatının açıklanacağını vurguladı. 

Önceki akşam TRT’de katıldığı televizyon programında fiyata ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu hafta sonu Ordu'da fındık fiyatlarını açıklayacağız. Orada da herkesin beklentisi acaba fındık fiyatı ne olacak? Açıklayacağız tabi. Fındığın olduğu yerlerde mevsimi geldi. Dalaverecilere bırakmadan bu açıklamayı yapacağız. Bay Kemal ve hanımefendinin (Meral Akşener’i kastederek) ağzına bakıp açıklama yapmam. Bütün fındık üreticisini asla enflasyona ezdirmeyiz.” ifadelerini kullandı. 

FINDIK EN AZ 62 LİRA OLMALI

"Fındık fiyatı konusunda Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) bir çalışma yaptı" şeklinde konuşan Ali Ekber Yıldırım, geçtiğimiz sene Giresun kalite kabuklu fındık kilo başına 27 lira, levant kalite fındığa kiloda 26.5 lira ve sivri fındık için de 25.5 lira fiyat açıklandığını belirterek, "Biyatlar açıklandığında fındığın kilosu 3,5 dolara denk geliyordu" dedi ve "Bu sene de 3,5 dolar üzerinden fiyat verilirse fındık alım fiyatının 62 lira civarında olması gerekir" diye konuştu. 

Fiyatla ilgili bir başka parametrenin de TMO’nun fındık satış fiyatları olduğuna dikkat çeken Yıldırım, ofisin  Haziran 2022’de 18 bin ton kabuklu fındığı satışa çıkardığını ve fiyatın kilo başına 44 TL olarak belirlendiğini söyledi. 

Fındık fiyatının 50 TL ile 60 TL arasında olacağı tahminlerinin çoğunlukta olduğuna da vurgu yapan Yıldırım, "Fiyatı konuştuğumuz kadar fındıktan nasıl katma değer elde ederiz onu konuşmak lazım. Yoksa her sene aynı tartışma aynı kısırdöngü sürüp gider" dedi. 

Peki son dakika fındık fiyatlarında son durum ne? Bugün fındık fiyatları kaç lira? İşte 27 Temmuz 2022 fındık fiyat listesi...

Fındık alım fiyatının açıklanamsı dört gözle bekleniyor. Üretici, dünya piyasalarına endeksli bir fiyat belirlenmesi gerektiğine ve  3.5 dolar karşılığı 60 lira seiyesinde bir alım fiyatı beklentisi içerisinde olduğuna dikakt çekiyor. 

FINDIK FİYAT LİSTESİ 27 TEMMUZ 2022

-TMO fındık fiyatları 

En düşük: 25,50 lira 
En yüksek: 27,00 lira  

-Akçakoca fındık fiyatları

En düşük: 33,00 lira   
En yüksek: 38,00 lira 

-Çarşamba fındık fiyatları

En düşük: 32,50 lira    
En yüksek: 38,50 lira 

-Düzce fındık fiyatları

En düşük: 36,00 lira   
En yüksek: 43,50 lira 

-Fatsa fındık fiyatları

En düşük: 37,75 lira  
En yüksek: 39,75 lira 

-Giresun fındık fiyatları

En düşük: 37,00 lira  
En yüksek: 44,30 lira 

-Kocaeli fındık fiyatları

En düşük: 24,50 lira 
En yüksek: 33,50 lira 

-Ordu fındık fiyatları

En düşük: 35,50 lira  
En yüksek: 39,00 lira 

-Sakarya fındık fiyatları

En düşük: 37,00 lira  
En yüksek: 37,80 lira 

-Samsun fındık fiyatları

En düşük: 39,55 lira    
En yüksek: 40,00 lira 

-Trabzon fındık fiyatları

En düşük: 35,50 lira  
En yüksek: 39,00 lira 

-Terme fındık fiyatları

En düşük: 35,50 lira 
En yüksek: 38,50 lira 

-Ünye fındık fiyatları

En düşük: 35,50 lira 
En yüksek: 39,00 lira  

-Zonguldak

En düşük: 33,00 lira 
En yüksek: 38,00 lira  

Çiftçiler dikkat! Buğday fiyatlarında son dakika! Hangi borsada buğday kaç TL? 27 Temmuz 2022 buğday fiyat listesi...

Yumurta fiyatları bir yılda yüzde 250 zamlandı! Yumurta yemekte lüks oldu! İşte Migros, ŞOK 27 Temmuz 2022 fiyat listesi

Ünlü analistlerden son dakika açıklaması! Altını o günden sonra bu fiyata alamayacaksınız! Hemen bu rakama bakın