Kent Haberleri

Çiftçiler dikkat! Gübreye yüzde 13 indirim, takip sistemine yüzde 98 zam! Hemen farklara bakın!

Çiftçiler dikkat! Gübreye yüzde 13 indirim, takip sistemine yüzde 98 zam! Hemen farklara bakın!  Ekonomi Gazetesi köşe yazarı Ali Ekber Yıldırım, köşesinde gübre indirimini ve çiftçilere sağlanan destekleri kaleme aldı

Türkiye önce Kahramanmaraş merkezli sonra Hatay merkezli olmak üzere 4 büyük deprem ve binlerce artçı deprem yaşadı. 

Ekonomi Gazetesi köşe yazarı Ali Ekber Yıldırım, köşesinde gübre indirimini ve çiftçilere sağlanan destekleri kaleme aldı. Yazısında, "Depremin yaralarını sarmaya çalışırken bir taraftan da bölgedeki vatandaşların, yaşama tutunmaları için kendi alanım olan tarımla ilişkili köylerde, kırsalda yaşananları, problemleri, eksiklikleri ve yapılması gerekenleri hem duyurmaya hem yansıtmaya çalışıyorum" ifadelerine yer veren Ali Ekber Yıldırım, tarımsal üretim için özellikle gübre, mazot, tohum ve yem ihtiyacının karşılanmasının önemine dikkat çekiyor. 

 

Kışlık ekimi yapılan ürünlere bugünlerde gübre atılması gerektiğine dikkat çeken Ali Ekber Yıldırım, "Sadece deprem bölgesindeki çiftçiler için değil, genel anlamda gübre fiyatları yüksek. Üretici gübre almakta zorlanıyor. Gübre desteğinin ödenmesinde bir karmaşa var" açıklamasında bulundu. 

Çiftçiler dikkat! Gübreye yüzde 13 indirim, takip sistemine yüzde 98 zam! Hemen farklara bakın!

Ekonomi Gazetesi köşe yazarı Ali Ekber Yıldırım, yılbaşı öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yapılan bakanlar kurulu toplantısından sonra çiftçilere destek sağlanması için gübrede yüzde 13, yemde yüzde 5 indirim yapılacağını duyurduğunu aktardı. 

Ayrıca Nisan sonuna kadar gübre ve yemde fiyatların sabitleneceğininde açıklandığını dile getiren Yıldırım, "Bu indirimler kısa sürede anlamsız kalırken, gübre sektöründe tartışmalara neden olan Gübre Takip Sistemi (GTS) için alınan etiket bedeline yüzde 98 zam yapıldı" açıklamasında bulundu. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gübre ve yem indirimi konusuna ilişkin açıklamasında" Tarım Kredi Kooperatifleri ilkbahar döneminde yoğun olarak kullanılan DAP, Üre, Amonyum Sülfat, 20-20 ve nitropower kimyevi gübre çeşitlerinde yüzde 13’e varan indirim uygulayacak. Gıda, Tarım, Hayvancılık Bakanım (Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’ye bakarak) bu işi yakın takibe alması lazım. Aynı şekilde karma yemde de yüzde 5’e varan indirim yapılacak" diye konuşmuş ve "En az bunun kadar önemlisi de gübre ve yem fiyatlarını Nisan sonuna kadar sabitliyoruz. Şayet bu dönemde gübre ve yem fiyatlarında üreticimiz lehine bir gerileme olursa elbette bunu yansıtacağız. Ama yeni fiyat listesi artışlardan etkilenmeyecek" ifadelerini kullanmıştı. 

Yazısında "Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı indirim ve fiyat sabitleme elbette sadece Tarım Kredi Kooperatifleri için geçerliydi" değerlendirmesine yer veren Ali Ekber Yıldırım, Türkiye’de tüm gübre sektörüne yönelik bir uygulama olduğunu aktardı. 

"Gübre Takip Sistemi (GTS). Tarım ve Orman Bakanlığı adına bu takip işini özel bir firma yapıyor. Uygulamaya başlandığı 2018'den bu güne sektörün büyük tepkisini çeken uygulama kapsamında üreticilerden bir bedel alınıyor" diyen Yıldırım, gübre üreticilerinin verdiği bilgiye göre 2023 yılı 2023 yılı için 1 Ocak 2023 tarihinden geçerli olacak şekilde yüzde 98 zam uygulandığının altını çizdi.

Bir taraftan gübrede yüzde 13 indirim yapıldığı açıklanırken diğer yandan GTS’ye yüzde 98 zam gelmesinin kabul edilir bir durum olmadığını aktaran Yıldırım, bu zammın çiftçiye yansıtıldığını dile getirdi. 

Gübre fiyatlarına nasıl yansır? 

Yıldırım, "Gübre üreticilerinden aldığımız bilgiye göre, uygulanan bu zamla beraber bazı gübre çeşitlerinde bir torbadaki fiyat farkı şu şekilde" diyerek farkı açıkladı. 

-25 kiloluk Amonyum Sülfat gübresinde satış fiyatı içerisinde GTS payı yüzde 7,3 olarak belirlenirken, 25 kiloluk CAN gübresinin satış fiyatı içerisinde GTS payı yüzde 6,1 şeklinde oldu. 

- Yine 50 kiloluk Üre gübresinde satış fiyatı içerisinde GTS payı yüzde 3, 50 kiloluk Amonyum Sülfat gübresinde yüzde 4,6 ve 50 kiloluk CAN gübresinde de satış fiyatı içerisinde GTS payı yüzde 3,9 olarak gerçekleşti.

Gübrede ağırlıklı olarak ortalama yüzde 3,8 Gübre Takip Sistemi payının alınacağına vurgu yapan Yıldırım, "Bunun anlamı gübreye bu oranda zam demek. Hükümet bir yandan gübrede KDV'yi kaldırarak, indirim yaparak, fiyat sabitleyerek çiftçiye destek olduğunu açıklarken, takip sistemi için bu oranda bir para alınması gübre fiyatlarını artırır" açıklamasında bulundu. 

Doların 4 ay sonra ne kadar olacağı ortaya çıktı! İslam Memiş net rakam verdi! Dövizciler dolup taşacak! Koşan kazanacak

İstanbul depremi kaç şiddetinde olacak? En çok nereleri etkileyecek? Uzmanlar peş peşe açıkladı! Hangi uzman ne diyor?

Çiftçiler dikkat! Ziraat Bankası'na olan kredi borçları resmen ertelendi! Şimdi peş peşe açıklandı! Hemen bakın!