Kent Haberleri

Çiftçiler dikkat! İki sene ekilmeyen tarım arazileri kiraya verilecek! Kanun teklifi resmen verildi! 

Çiftçiler dikkat! İki sene ekilmeyen tarım arazileri kiraya verilecek! Kanun teklifi resmen verildi! İşte ayrıntılar...  Meclis Tarım Komisyonunda bu hafta görüşülecek kanun teklifine göre; tarımsal üretimin planlanması, gıda güvencesi ile güvenliğinin temin edilmesi, verimliliğin yükseltilmesi, çevrenin korunması ve sürdürülebilirliğin tesis edilmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenen ürün ya da ürün gruplarının üretimine başlanmadan önce Bakanlıktan izin alınması gerekecek

Tarımsal üretimi planlamak, gıda güvencesi ile güvenliğinin temin edilmesi amacıyla üretim öncesinde Bakanlıktan izin alınmasını öngören, sözleşmeli üretim modelini yeniden düzenleyen Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifi Meclis Başkanlığına resmen sunuldu. 

Meclis Tarım Komisyonunda bu hafta görüşülecek kanun teklifine göre; tarımsal üretimin planlanması, gıda güvencesi ile güvenliğinin temin edilmesi, verimliliğin yükseltilmesi, çevrenin korunması ve sürdürülebilirliğin tesis edilmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenen ürün ya da ürün gruplarının üretimine başlanmadan önce Bakanlıktan izin alınması gerekecek. 

Bakanlık, arz ve talep miktarı ile yeterlilik derecesini göz önünde bulundurarak, hangi ürün ya da ürün gruplarının üretileceği ile tarım havzası veya işletme bazında asgari ve azami üretim miktarlarını tespit edecek. 

Çiftçiler dikkat! İki sene ekilmeyen tarım arazileri kiraya verilecek! Kanun teklifi resmen verildi! 

Ekonomimcom'dan Canan Sakarya'nın haberine göre; bu kurala uymayanlardan ilk defa belirlenenler, Bakanlık tarafından yazılı şekilde uyarılacak. Bakanlık tarafından yazılı şekilde uyarılan fakat uyarı tarihinden itibaren 12 ay içinde uygun faaliyet göstermeyenler, uyarı tarihinden itibaren 5 sene süreyle hiçbir destekleme programından faydalanamayacak. 

Tarım ve Orman Bakanlığınca, tarım sektöründe sözleşmeli üretimin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla gerekli düzenlemeler hayata geçirilecek. 

Sözleşmeli üretimde irade serbestisi esas olacak fakat salgın hastalıklar, tarım ürünleri ticaretinde yaşanan gelişmeler karşısında arz güvenliğinin sağlanması, tarımsal üretimin iç ya da dış talebe uygun şekilde ayarlanması, bitki ve hayvan sağlığının korunması için Bakanlıkça belirlenen ürün veya ürün grupları, sözleşmeli şekilde üretilecek. 

Tarımsal üretim sözleşmesine tabi ürünlere ya da üretim varlıklarına sigorta yaptırılması zorunlu tutulacak. Tarımsal üretim sözleşmelerinde ifade edilen mücbir sebepler dışında sözleşme çerçevesinde üretilen ürünün alımından ya da satımından vazgeçen üretici veya alıcılar için ceza koşulu tespit edilecek. 

Ceza koşulu, alımından veya satımından kaçınılan ürün miktarının sözleşmedeki bedelinin yüzde 20’sinden düşük ve yüzde 50’sinden çok olamayacak. Et ve Süt Kurumunun taraf olduğu sözleşmelerde üretici için ceza koşulu alt sınırdan daha az belirlenebilecek ya da ceza koşulu yer almayabilecek. 

Tarımsal üretim sözleşmesinden  oluşan davalarda arabulucuya başvuru yapılmış olması dava koşulu olacak. Bu hüküm 1 Eylül 2023 tarihinden sonra açılacak davalar için uygulanacak.

TARIM ARAZİLERİ BOŞ OLMAYACAK

Kanun teklifine göre, Tarım ve Orman Bakanlığı mülkiyeti gerçek ve tüzel kişilere ait olup, hisselilik, mülkiyet ihtilafı, parçalılık, tarımsal faaliyete son verilmesi, göç ya da başka bir nedenle üst üste 2 sene süreyle işlenmeyen tarım arazilerini belirleyecek. 

Bu arazilerin ekonomiye kazandırılması amacıyla kira geliri arazi maliklerine ait olacak şekilde kiralanabilecek. Kiralamada öncelikli arazinin yer aldığı yerleşim yerinde ikamet edenlere veya sivil toplum kuruluşlarına ve meslek odalarına yapılacak. Kiralanan araziler, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kaydedilecek ve kiracılar bu arazilere ilişkin tarımsal destek ödemelerinden faydalandırılacak. 

TOKİ ihaleleri neden iptal oluyor? Tek tek açıklandı! Hemen bu son dakika detayına bakın!

Deprem konut sektörünü de etkiledi! Rusların konut alma iştahı azaldı! Artık onlar da deprem dayanıklılık raporu arıyor!

Doların geleceği pik seviye resmen belli oldu! Elinde dolar olanlar çabuk harekete geçsin!