Ekonomi

Çiftçiler dikkat! İşte 37 bin liraya varan destekten yararlanmak için bilmeniz gerekenler

Yüzde 20'si hibe kapsamında olan ve 37 bin liraya kadar ödenen ferdi kredilerden yararlanmak için Orman köy ve mahallelerinde en az bir yıl süreyle ikamet etmek gerekiyor. İşte aranan diğer özellikler.

Orman köylüsünün kalkınmasına katı sağlamak için Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Orman ve Köy İlişkileri Dairesi'nce faizsiz olarak verilen 'ORKÖY' kredileri devrede.

Her yıl yeniden belirlenen kredilerin tutarlarında üst limit faaliyet alanına göre değişiyor. Ferdi krediler kapsamında verilen kredilerin bir kısmı hibeden oluşurken  vadesi ise 3 ile 7 yıl arasında değişiyor. 2022 yılı için ferdi kredilerde hibe oranı yüzde 20 olarak belirlenirken b u kapsama giren en gözde girişim fikirlerinden biri son dönemde hızla yayılan lavanta yetiştiriciliği. Bu kapsamda lavanta yetiştiriciliği projesi üretim alanı 5 dekar, kredi üst limiti de 37 bin lira olarak belirlenmiş. Verilen desteğin yüzde 20'si hibe olup, geri kalan tutar uzun vadede ve faizsiz olarak geri ödeniyor.

Tadilat da kapsamda hayvancılık da

Ayrıca bu kapsamda, dam örtücülüğü malzemeleri, kat kalorifer sistemi, güneş enerjisi ile su ısıtma sistemleri, dış cephe mantolama vb. projeler de kredilendiriliyor. Kredi verilen ekonomik nitelikli projeler arasında ise hayvancılık, fenni arıcılık, kültür mantarcılığı, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, ev hanımları için mikro kredi, seracılık, bağcılık ve meyvecilik, traktör, tambur ve motorlu testere gibi alımlar da mevcut.

Krediye baş vurmak için hangi koşullar aranıyor?

Bu kapsamdaki desteklerden yararlanmak için orman köyü/ mahallesinde kredi tespiti tarihi itibariyle en az 1 yıl süreyle ikamet etmek, kendisi ve eşi kamuda işçi, memur, esnaf olmamak ve icralık olmamak şartları aranıyor. Sonuç kura ile belirleniyor ancak şehit anne-baba, eşi veya çocukları ile gaziler kuraya tabi tutulmadan öncelikli olarak desteklerden yararlanabiliyor. Kredi almak isteyenlerin ikamet ettikleri orman köyünün bağlı olduğu Orman İşletme Müdürlüğü'ne, talep ettikleri kredi türünü belirten bir dilekçe ile e-Devlet veya kurumun resmi elektronik ortamı üzerinden başvurması gerekiyor. (Takvim)

Arıcılık destekleri belli oldu. İşte 2023'de ödenecek rakam

Mazot gübre desteğinde kafa karışıklığı büyüyor! Çiftçiler isyanda!

Mazot ve gübre desteği uygulaması nasıl olacak? Hesaplara yatırılan kredinin şartları neler?