Kent Haberleri

Çiftçiler dikkat! Resmen açıklandı! 31 Aralık'ta sona eriyor, hemen başvurun! 

2001 yılında hayata geçirilen ÇKS başvuruları 31 Aralık 2022 tarihinde sona eriyor. İşte ayrıntılar...  2001 yılında hayata geçirilen ÇKS, üreticilerin kendi tasarruflarında bulunan arazileriyle bu araziler üzerinde yaptıkları bitkisel üretim faaliyetlerinin kayıt altına alındığı ve bu kayıtlara göre tarımsal destek ödemelerinin gerçekleştirildiği uygulama olarak dikkat çekiyor

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemelerle e-Devlet üzerinden ücretsiz yapılabilen gelecek yılla ilgili Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları 31 Aralık 2022 tarihinde sona eriyor. 

2001 yılında hayata geçirilen ÇKS, üreticilerin kendi tasarruflarında bulunan arazileriyle bu araziler üzerinde yaptıkları bitkisel üretim faaliyetlerinin kayıt altına alındığı ve bu kayıtlara göre tarımsal destek ödemelerinin gerçekleştirildiği uygulama olarak dikkat çekiyor. 

ÇKS iş ve işlemleri Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliği hükümleri kapsamında sürdürülüyor. 

İşte Çiftçi Kayıt Sistemi ile ilgili merak edilen ayrıntılar...

Yönetmelikte 23 Eylül 2022 tarihinde değişikliğe gidildi. Değişiklikle bürokrasinin azaltılması ve dijitalleşme ile çiftçilerin başvuru süreç ve şartlarının kolaylaştırılması hedeflendi. Bu çerçevede e-Devlet Kapısı üzerinden ÇKS başvuruları alınmaya başlandı ve çiftçilere büyük kolaylık sunuldu.

Dijitalleşmeyle çiftçilerin ortalama 2 günde gerçekleştirdiği ÇKS başvurusu, 2 dakikada yapılabilir hale geldi. 

ÇKS e-Devlet başvuruları 1 Ekim 2022 tarihinde başladı. Ayrıca çiftçiler, ÇKS belgelerini de e-Devlet üzerinden ücretsiz olarak alabiliyor. Bu kapsamda, çiftçiler tarafından e-Devlet üzerinden yaklaşık 2,3 milyon ÇKS belgesi alındığı belirtildi. 

31 ARALIK'TA SONA ERİYOR 

2023 üretim yılı ÇKS başvuruları 1 Eylül 2022 tarihinde başladı ve 31 Aralık 2022 tarihinde sona erecek. Çiftçiler 2023 üretim yılına ait ÇKS başvurularını e-Devlet üzerinden ve il/ilçe müdürlüklerine giderek de gerçekleştirebiliyor. 

Çiftçilerin, tarımsal desteklemelerden faydalanma konusunda mağduriyet yaşamamaları için 31 Aralık 2022 tarihine kadar başvuruda bulunmaları gerekiyor. 

Ayrıca 31 Aralık 2022 tarihine kadar ÇKS başvurusunda bulunan çiftçiler, başvurularındaki ürün beyanlarında değişiklik yapmak istediklerinde, bu işlemi 2023 yılı şubat ayı içerisinde e-Devlet ve il/ilçe müdürlükleri aracılığıyla gerçekleştirebilecekler. 

ÇKS BAŞVURULARI NASIL YAPILIR 2022?

ÇKS başvurularının e-Devlet Kapısı üzerinden gerçekleştirebilmesi için kimlik bilgileri ve şifresiyle sisteme giriş yapan çiftçi, e-Devlet Kapısı'ndaki arama kısmına "ÇKS" yazıp, ardından "ÇKS Kayıt Yenileme Başvurusu" hizmetini seçiyor. 

"Yeni Başvuru" tercihini seçen başvuru sahibi çiftçinin, aydınlatma metnini okuduktan sonra sayfanın altındaki "Onaylıyorum" kutusunu işaretlemesi gerekiyor. 

"Devam Et" butonuna tıklanmasıyla çiftçinin ÇKS sistemindeki kayıtlı bilgileri görüntüleniyor. Çiftçi, iletişim bilgilerini bu sayfadan kontrol ederek biglilerinde güncelleme yapabiliyor. 

Kayıtlı arazilerini görüntüleyen çiftçiler, ürün bilgilerini "Ürün Bilgisi Değiştir" butonunu kullanarak görüntüleyebiliyor. 

Son ekranda başvuruya ait tüm bilgilerini görüntüleyen çiftçi, "İlk Destek Ödemesi"nden mahsup edilecek başvuru ücretini görüntüleyerek onaylayacak ve bu şekilde başvurusu tamamlanacak. 

"Başvuru Listesi" butonu tıklanarak görüntülenen tamamlanmış başvurular, il/ilçe tarım ve orman müdürlükleri tarafından değerlendirmeye alınacak. 

e-Devlet'ten başvurusu onaylanan herkes her ay hemen PTT'den 1250 TL alacak! Elinizi çabuk tutun başvurular devam ediyor

Tapu sahiplerine müjde! Yıllardır ödediğiniz o paraları hemen geri alabilirsiniz! Sakın kaçırmayın!

Akaryakıt fiyatları göreni şaşkına çevirdi! İl il benzin, motorin, LPG kaç TL? BP, PO, Opet 26 Aralık 2022 fiyat listesi