Ekonomi

Çiftçiler dikkat, süre doluyor!

Türkiye’de tarım faaliyeti yürüten ancak halen kayıt yaptırmayan çiftçiler için zaman daralıyor. Zira kayıt yaptırmayan tarım üreticisi desteklerden faydalanamayacak. Peki bu başvurular nasıl yapılacak?2001 yılında uygulamaya konulan ÇKS’de başvuru yapmayanlar için bir uyarı daha geldi

Çiftçiler için getirilen Çiftçi Kayıt Sistemi’nde (ÇKS) başvuru için son gün 31 aralık.2001 yılında uygulamaya konulan ÇKS’de başvuru yapmayanlar için bir uyarı daha geldi.

 

Türkiye’deki tarım üreticilerinin arazileri ve bunlar üzerinde yaptıkları tarımsal faaliyetlerin kayıt altına alınıp, buna göre destek ödemelerinin yapıldığı ÇKS’ye halen başvurmayanlar için zaman git gide daralmaya başladı.

 

ÇKS’de, 23 Eylül 2022'de yapılan değişiklikle bürokrasinin azaltılması ve dijitalleşme ile çiftçilerin başvuru süreç ve şartlarının kolaylaştırılması amaçlanmıştı. Bu kapsamda ÇKS başvuruları e-Devlet Kapısı üzerinden alınmaya başlanarak, çiftçilere önemli kolaylık sağlanmıştı.

 

Daha önce ortalama iki iş günü içinde tamamlanan başvurular, dijital ortamda iki dakika içerisinde tamamlanabilir duruma gelmişti.

Yeni uygulamada çiftçiler, ÇKS belgelerini de e-Devlet üzerinden ücretsiz bir şekilde alabilirken, yeni sistemle e-Devlet üzerinden yaklaşık 2,3 milyon ÇKS belgesi alındığı bildirildi.

1 Eylül tarihinde başlayan 2023 üretim yılı içinse ÇKS başvuraları 31 aralık tarihinde son bulacak.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre çiftçiler, bu kapsamda başvurularını e-Devlet üzerinden ve il/ilçe müdürlüklerine giderek yapabilecek.

Ayrıca 31 Aralık 2022'ye kadar ÇKS başvurusu yapan çiftçiler, başvurularındaki ürün beyanlarında değişiklik yapmak istediklerinde, bu işlemi 2023 yılı şubat ayı içerisinde e-Devlet ve il/ilçe müdürlükleri aracılığıyla yapabilecek.

 

Başvurular için süre daralırken, çiftçilerin, tarımsal desteklemelerden yararlanma konusunda mağduriyet yaşamamaları için 31 Aralık 2022'ye kadar başvurularını yapmaları gerekiyor.

‘TARIM CEPTE’ UYGULAMASI GELİYOR

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, ÇKS'ye girişlerin e-Devlet üzerinden yapılmaya başlanmasının sisteme olan ilgiyi artırdığını vurguladı.

Yeni uygulama sayesinde hem çiftçi hem de bakanlık personelinin zamanını daha verimli kullanabilir hale geldiğini belirten Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, bunun dijitalleşme adına daha bir başlangıç olduğunu ve bu yılın sonunda Tarım Cepte uygulamasını da hayata geçirmek istediklerini de sözlerine ekledi.

Türk çiftçisi dikkat! Resmen kuzu fışkırdı, koyunlarda verim katbekat katlandı