Kent Haberleri

Çiftçiler dikkat! Tarım sigortaları kapsamında indirim geldi, prim desteği oranları belirlendi! Hemen bu rakamlara bakın

Tarım sigortaları kapsamına alınacak riskler ve ürünlerle prim desteği oranları resmen açıklandı. Çiftçiler hemen bu rakamlara bakın!   Kararla, 2022 yılında hayata geçirilen uygulamalara ek olarak kapsam genişletilme çalışmaları gerçekleştirildi

Tarım Sigortaları Havuzu Tarafından 2023 Yılında Kapsama Alınacak Riskler, Ürünler ve Bölgeler ile Prim Desteği Oranlarına İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı, bugünkü 32039 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. 
Kararla, 2022 yılında hayata geçirilen uygulamalara ek olarak kapsam genişletilme çalışmaları gerçekleştirildi. 

Bu çerçevede, bitkisel ürün sigortasında, dolu riski tarife fiyatında toplam 134, üründe yüzde 5 ila yüzde 15 indirim uygulandı. 

İşte tüm ayrıntılarıyla bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan Tarım Sigortaları Havuzu Tarafından 2023 Yılında Kapsama Alınacak Riskler, Ürünler ve Bölgeler ile Prim Desteği Oranlarına İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı...

Tarım Sigortaları Havuzu Tarafından 2023 Yılında Kapsama Alınacak Riskler, Ürünler ve Bölgeler ile Prim Desteği Oranlarına İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında, bitkisel ürün sigortasında, dolu riski tarife fiyatında toplam 134, üründe yüzde 5 ila yüzde 15 indirime gidildi. Buğday ürünü tarife fiyatında ise yüzde 6 indirim yapıldı. 

Bitkisel Ürün ve Köy Bazlı Kuraklık Verim Sigortası'nda uygulanan çift poliçe indirimi de yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkarıldı. 

Ağaç sigortasında, aynı parselde hem ağaç hem de ürün poliçesi olan parsellerde yüzde 5 "ağaç çift poliçe indirimi" uygulaması hayata geçirildi. 

Kiraz ve vişnede, teminat başlangıcı "ilk çiçeklenme" evresinden "beyaz tomurcuk" evresi olarak değiştirildi. 

Enginarda (sebze) don riski isteğe bağlı ek teminat olarak sigorta kapsamına dahil edildi.

Kavun ve karpuzda, fide döneminde yeniden ekim-dikime sebep olacak don riski hasarı teminat kapsamına alındı. 

Örtü altı üretimde alçak tünelde yetiştirilen domates, biber, patlıcan, kavun ve karpuz ürünlerinde fide döneminde yeniden ekim-dikime sebep olacak don riski de hasarı teminat kapsamına dahil edildi. 

Kivi, erik ve kayısıdaki müşterek sigorta oranlarında yüzde 5 ila yüzde 10 arasında indirimlere gidildi. 

Örtü altı üretimdeki alçak tünellerde "yaban domuzu zararı" riski teminat kapsamında dahil edildi. 

Sera sigortasında, örtü onarım masrafı tutarı 250 TL'den 1.000 TL'ye çıkarıldı. 

Yenilenebilir enerji kaynakları çerçevesinde, jeotermal kaynağı kullandığı belirlenen seralarda toplam poliçe primi üzerinden yüzde 5 indirim uygulanması kararı verildi. 

HAYVANLARLA İLGİLİ HAYAT SİGORTALARINDA İNDİRİM 

Büyükbaş hayvan hayat sigortasında, tarife fiyatında süt sığırlarında yüzde 6, besi sığırlarında yüzde 5 indirim uygulandı. 

Büyükbaş hayvan hayat sigortalarında yüzde 15 olan yavru atma bedeli yüzde 20'ye yükseltildi. "Terör, grev, lokavt, kargaşa, halk hareketleri" teminatı için yüzde 5 olan muafiyet oranı da uygulamadan kaldırıldı. 

Yenilenebilir enerji kaynağı aktif biyogaz enerjisi üretimi yapan ve risk inceleme sonucuna göre kullandığı tespit edilen büyükbaş hayvancılık işletmeleri için yüzde 5 indirim uygulanması kararı verildi. 

Küçükbaş hayvan hayat sigortası çerçevesinde ilave hastalıklar, uçurumdan yuvarlanma, kurt parçalaması gibi hasarlar için müşterek sigorta oranı yüzde 30'dan yüzde 20'ye indirildi. 

Kümes hayvanları hayat sigortasında geniş kapsamlı tarife fiyatlarında yüzde 10 indirim uygulandı. Bu sigortada yüzde 20 olan müşterek sigorta da yüzde 10'a indirildi. 

Su ürünleri hayat sigortasında tarife fiyatlarında yüzde 10 indirim uygulandı. 

Büyükbaş, küçükbaş, kümes hayvanları ve su ürünleri hayat sigortasında "terör, grev, lokavt, kargaşa, halk hareketleri" teminatı isteğe bağlı ilave teminat şekilde çerçevesine dahil edildi. 

KADIN ÇİFTÇİLER İÇİN İNDİRİMLER ARTTI 

Tüm branşlarda, kadın çiftçi indirimi yüzde 5'ten yüzde 10'a yükseltildi. Genç çiftçi indiriminde genç çiftçi yaş sınırı 30'dan 40'a çıkarıldı. 

Tüm sigorta branşlarında ilk defa yüzde 5 "şehit yakını ve gazi" indirimi hayata geçirildi. 

Düzenlemeler tarım sigortaları branşlarına ait genel şartlar ile tarife ve talimatlar çerçevesinde uygulamaya alınacak. 

Kararın 1 Ocak 2023 tarihinde yürülüğe alınacağı belirtildi. 

Ziraat Bankası en yeni kampanyasını az önce duyurdu! Bunu yapanın cebine tam 1.250 TL koyacak! Duyan almaya koştu!

Tek katlı ve 2 katlı prefabrik ev fiyatlarında fırsat! En ucuz prefabrik evler kaç TL? 10 Aralık 2022 fiyat listesi...

Mutfak tüpü fiyatlarında şimdi de yeni yıl şoku! Peş peşe açıklanan bu fiyatları görenin resmen aklı gitti! Hemen bakın!

Akbank yeni yıl öncesi son fırsatı resmen duyurdu! Başvurana tam 1.000 TL... Sakın kaçırmayın!