Genel

çiftçiler, modern sitelerin arasında kaldı!

Başakşehir'e bağlı şžamlar, Kayabaşı ve İkitelli köylerinin çiftçileri modern sitelerin ortasında tarım ve hayvancılık işini büyütmek için harekete geçiyor. çiftçiler 6 bin baş hayvan için kooperatif kurup taze süt üretecek

İstanbul'da sitelerin ortasında kalan 3 köyün çiftçileri, tarım ve hayvancılığa devam etmek için ortak hareket etme kararı aldı. Başakşehir'e bağlı şžamlar-Kayabaşı- İkitelli köylerinde tarım ve hayvancılık yapan 180 haneyi temsil eden çiftçiler, şehrin ortasında babadan kalma mesleklerini devam ettirmek için direniyor.

'İMARA AçILIRSA BİTERİZ'
Hızla artan konut projeleri ve yapılan barajlardan dolayı sulara karışan arazilerinden geri kalan alanlarda çiftçilik yapılmasına fırsat verilmediğini belirten şžamlar köyünün bağlı bulunduğu Başakşehir'in Ziraat Odası Başkanı Ömer Demir, Sazlıdere Barajı'nın sularından kurtulmayı başaran şžamlar köyünün 2 bin dönümlük alanında tarım ve hayvancılığa devam etmek istediklerini söyledi. Demir, yok olmak üzere olan Arnavutköy'deki Sazlıbosna-Haraççı-Hacımaşlı gibi köylerden gelen çiftçilere de tarım ve hayvancılık yapma fırsatı vermek istediklerini söyledi. Mevcut 2 bin dönümlük alanın 600 bin metrekaresinin tapusunun kendilerine, geri kalanın ise Hazine'ye ait olduğunu belirten Demir, 'Köyün yüzde 90'ı tarım ve hayvancılıkla geçiniyor. Bu alan hayvancılığa açılmazsa 400 çiftçi ve ailesi işsiz kalır. Biz hayvancılık ve tarım için kalan son alanın da imara açılıp büyük binalara yem olmasından korkuyoruz' dedi. Arazide tarım ve hayvancılık yapıldığı takdirde köye günlük 25 bin liranın sadece süt satışından gireceğini belirten Demir, 'Sitelerin ortasında insanların direkt topraktan taze sebze ve meyve ile taze süt alabileceği korunmuş bir alan olacak. Yeri gelecek pazar kurup insanlara organik ürün satacağız. Barajdan sonra İSKİ, 2 bin dönümde tarım yapabilirsiniz demişti şimdi bunu bin dönüme indirdiler. Burası da biterse İstanbul'da köy kalmayacak' dedi. Demir, '350 yıllık bir Osmanlı köyü olan şžamlar köyünde Sultan Mahmut'tan kalma cami, okul, hamam var. Eğer izin verirlerse günlük 200 bin liralık bir ekonomi yaratırız' dedi.

Ürünleri satıp köyleri koruyacaklar
İstanbul'da birleşen illerden sonra 39 ilçeden sadece 9 ilçenin ziraat odasının kaldığına dikkat çeken Ömer Demir, 'Tarımı az olan ilçeleri çok olana bağladılar. Bazı köyler mahalle oldu. Bu iş mahallelerde yapılacak gibi değil. Köy olarak bildiğimiz pek çok alan da yok olmak üzere. Biz İstanbul halkının direkt topraktan taze sebze ve meyve ile süt alabileceği bir alanı yaşatmak istiyoruz' dedi. 30 milyon liralık yatırım yapmayı planladıklarını belirten Demir, ürünlerin İstanbul'daki pazarlarda günlük olarak satılıp direkt nakit akışı sağlanacağını kaydetti.

çiftçiler kooperatif kuruyor
İstanbul'da Avcılar, Küçükçekmece, Beylikdüzü, Esenyurt, Bayrampaşa, Esenler ilçelerini de bünyesinde barındıran Başakşehir Ziraat Odası'nın 1000'e yakın üyesi var. Tarım ve hayvancılık yapan İstanbul'un merkezine en yakın ve tek köy olan Başakşehir'e bağlı şžamlar köyünde yaşayan çiftçiler, giderek yok olan hayvancılığı yeniden kalkındırmak için kooperatif kurdu. 180 hanelik köydeki çiftçiler, özellikle sanayi tarımı yapıp organik hayatı canlı tutmaya kararlı. Sazlıdere Barajı yapılmadan önce 12 bin büyükbaş, 20 bin küçük baş hayvanı olan köyde bugün 3 bin 500 küçükbaş, 2 bin 500 büyükbaş hayvan varlığı var.
Sabah/Pınar çelik