Kent Haberleri

Çiftçiler müjde! Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara yattı!

Çiftçilerin merakla takip ettiği tarımsal destek ödemeleri bugün itibariyle hesaplara yatırtılmaya başlandı. İşte ödemeye ilişkin detaylar...

Tarım ve Orman Bakanlığı, 34 milyon 801 bin TL'lik tarımsal destekleme ödemesinin bugün itibariyle çiftçilerin hesaplarına aktarılacağını açıkladı.

Bakanlığın Twitter hesabından gerçekleştirilen paylaşımda, "34 milyon 801 bin lira tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerimizin hesaplarına aktarıyoruz." ifadeleri yer aldı.

İşte tarımsal destek ödemelerinin tüm detayları...

Çiftçiler sık sık mazot ve gübre desteği başta olmak üzere, tarımsal destek ödemelerinin hesaplara yatıp yatmadığını merakla araştırıyor. Tarımsal destek ödemelerine ilişkin yapılan açıklamalar da çiftçilerin yakın takibinde yer alıyor. 

Paylaşımda, kırsal kalkınma yatırımları desteğinin 19 milyon 460 bin 413 TL, hububat baklagil-dane mısır desteğinin 9 milyon 377 bin 810 TL, sertifikalı fidan üretim desteğinin 2 milyon 326 bin 954 TL, hayvan gen kaynakları desteğinin 2 milyon 36 bin TL, mazot ve gübre desteğinin 924 bin 551 TL, ve yem bitkileri desteğinin 676 bin 123 TL olduğu kaydedildi.

"2022 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar" kapsamında çiftçilere ödemesi yapılacak yardımların tutarları tek tek açıklandı. 

Buna göre, üretim faaliyetlerine devan eden çiftçilere 2023 ürünü buğday, yulaf, tritikale, arpa, çavdar, için dekar başına 75 lira tutarında mazot desteği, 46 lira gübre ödemesi yapılıyor. 

Öte yandan Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ilde büyük yıkıma sebep olan dpremlerin ardından, çiftçilerle ilgili bazı önlemler de alındı. 

Bu doğrultuda, depremden etkilenen illerde faaliyetlerini sürdüren çiftçilere mazot ve gübre desteği ödemesi nakit olarak verildi. 

Bakan Kirişci, depremlerden sonra alınan önlemler kapsamında yaptığı açıklamasında, 13 milyar 836 milyon lira tutarında tarımsal destek ödemelerinin hesaplara bir bir aktarıldığını, bu tutarın 12 milyar 508 milyon TL'lik bölümünün de mazot ve gübre desteği olduğuna dikkat çekti. 

Bu çerçevede, depremlerden etkilenen afet bölgesinde bulunan 11 ildeki 10 bin 472 çiftçiye, 2 milyar 861 milyon TL'lik mazot gübre desteği sağlandı.

Depremlerin etkilemediği diğer illerde çiftçilerin mazot ve gübre destekleri art arda yatırıldı. Böylece, diğer illerde 1 milyon 866 bin 486 çiftçiye 9 milyar 647 milyon TL'lik mazot ve gübre desteği verildi.

Afet bölgesi dışındaki çiftçiler mazot ve gübre desteğini nakit olarak değil; yalnızca Ziraat Bankası’nın anlaşmalı olduğu akaryakıt istasyonlarından, gübre satan bayilerden temin ediyor.

Mazot ve gübre desteği ödemelerini, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kaydı olan çiftçiler, e-Devlet üzerinden öğrenebiliyor. Sorgulama yapabilmek için T.C. Kimlik Numarası ve şifreyle giriş yapılmasından sonra mazot ve gübre desteği araması yapılması gerekiyor.