Ekonomi

Bakan Nebati'den müjdeli haber: Çiftçilere 54 milyar liralık destek

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati tarım sektörünün geleceğine ilişkin önemli mesajlar verdi. Çiftçilere yönelik tarımsal destekleri her geçen gün artırdıklarını belirten Nebati, 2023 yılında 54 milyar liralık kaynak tahsis edileceğini açıkladı.Bakan Nebati, tarımsal destekleri her geçen gün artırdıklarını vurgulayarak 2023 yılında çiftçilere 54 milyar liralık kaynak tahsis edeceklerini açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, çiftçilere müjdeli haberi verdi. Bakan Nebati, tarımsal destekleri her geçen gün artırdıklarını vurgulayarak 2023 yılında çiftçilere 54 milyar liralık kaynak tahsis edeceklerini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenen Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması Programı'nda yaptığı konuşan Nebati, küresel salgın ve Rusya-Ukrayna savaşının tarım sektörünün ne derece stratejik bir önemde olduğunu tüm dünyaya açık bir şekilde gösterdiğini dile getirdi.

Nebati, Türkiye'nin 20 farklı tarım ve gıda ürünü bakımından en büyük 5 ila 10 küresel üretici ülke arasında yer aldığını vurgulayarak ülkemiz açısından tarım sektörünün önemine işaret etti. Yeni yıla ilişkin hedeflerini paylaşan Bakan Nebati, tarımsal destekleri her geçen gün artırdıklarını söyledi.

Bakan Nebati, 2023 yılında çiftçilere yapılacak tarımsal desteklemeler için 2022 yılı bütçesine kıyasla yüzde 109 artış yaparak 54 milyar lira kaynak tahsis ettiklerini aktardı. Nebati, sözlerine şöyle devam etti: “Geçtiğimiz sene tarımsal destek bütçemizi, başlangıç bütçesine göre, küresel emtia fiyatlarındaki artışları da göz önünde bulundurarak yüzde 54 oranında artırdık. 2022 yılında çiftçilerimize 3,1 milyar lira mazot desteği, 1,9 milyar lira gübre desteği sağladık. Bu sene için ürün bazında mazot desteğinde yüzde 130 ila yüzde 395 arasında değişen oranlarda; gübre desteğinde ise yüzde 130 ve yüzde 163 oranlarında yıllık artış gerçekleştirdik."

Nebati, 2022-2023 yıllarına ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığı ile birlikte Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) özellikle hububat stoklarının yurt içi üretimden takviye edilmesine önem verdiklerinin altını çizdi. “Böylece, hem üreticilerimize destek sağlayarak önemli bir stok temin ettik, hem de vatandaşlarımızın temel gıda maddelerine daha uygun fiyatlarla ulaşmasına katkı sağlamış olduk” diyen Bakan Nebati, bunun için 2022 yılında TMO'ya yaklaşık 22,7 milyar lira kaynak aktardıklarını ifade etti.

KREDİ DESTEĞİ

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, çiftçilerin finansmana erişimini kolaylaştırmak amacıyla da çalışmalar yürüttüklerini belirterek çiftçilere sağladıkları Hazine faiz destekli kredilerin bakiyesinin 2022 sonu itibarıyla 204 milyar liraya yükseldiğini ve bu kredilerin faiz ödemelerinin ortalama yüzde 70'ini karşıladıklarını dile getirdi.

7,5 milyon liraya kadar olan güneş enerjisi yatırımları için yüzde 100'e kadar faiz desteği sağladıklarını da anlatan Nebati, tarımsal sulamada elektrik teslimlerinde KDV oranını indirdiklerini, indirimli vergi oranı uygulanan tarım makinelerinin kapsamını da genişlettiklerini sözlerine ekledi.

ENFLASYONDA DÜŞÜŞ

Enflasyonun seyrine ilişkin de açıklamalarda bulunan Nebati, kasım ayıyla birlikte başlayan enflasyondaki düşüş eğiliminin aralıkta hızlandığına vurgu yaptı. Enflasyonda düşüş eğiliminin bundan sonraki aylarda da devam edeceğinin altını çizen Nebati, “Türkiye Ekonomi Modeli ile hedeflediğimiz yatırım, istihdam, üretim ve ihracat artışının tarım sektöründe de yoğun bir şekilde gerçekleşmesi için yeni politikalar geliştirmeye devam edeceğiz” dedi. Konuşmasına kaynakların sürdürülebilir bir şekilde verimli kullanılmasına ve teknolojiden maksimum yararlanmaya devam edeceklerini kaydeden Nebati, böylece tarım sektörünü iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden koruyacaklarını sözlerine ekledi.