Ekonomi

Çiftçilere fark ödemesi müjdesi! O ürünlere fark ödemesi yapılacak! Şimdi bakın!

Türkiye tarım havzalarında üretim ve destekleme modeline göre fark ödemesi desteğinin uygulama esasları bu tebliğ ile belli oldu. İşte ayrıntılar... Türkiye tarım havzalarında üretim ve destekleme modeline göre fark ödemesi desteğinin uygulama esasları bu tebliğ ile belli oldu

2022 yılı bitkisel üretime destekleme ödemesi yapılmasına ilişkin tebliğ, dünkü Resmi Gazete'de resmen yayımlandı. Türkiye tarım havzalarında üretim ve destekleme modeline göre fark ödemesi desteğinin uygulama esasları bu tebliğ ile belli oldu.

Belirlenen havzalarda, 2022 senesinde fark ödemesi desteğine esas ürünleri üreten çiftçiler 2022 üretim yılına dair ÇKS kayıtlarını dane zeytin ve zeytinyağı fark ödemesi desteği hariç olacak şekilde desteğe tabi ürüne ilişkin hasat dönemi öncesinde yaptırmış olmaları halinde destekten faydalanabilecekler.

 

İşte ayrıntılar... 

Dünkü Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğ ile Türkiye tarım havzalarında üretim ve destekleme modeline göre fark ödemesi desteğinin uygulama esasları resmen belirlendi. 

ÇKS KAYITLARINI YAPTIRANLAR DESTEKLERDEN FAYDALANACAK 

Tarımdan Haber'de yer alan habere göre; Çiftçi Kayıt Sistemi başvuru süresinin uzatılması halinde hasat dönemi öncesi ya da sonrası ürün tespitinin yapılması durumunda bu çiftçiler de fark ödemesi desteğinden faydalanacak. 

 

Alım satım, ürün işleme, değerlendirme, depolama işlemlerinin belirlenen usul ve esaslara uygun yapılması şartıyla; 2022'de fark ödemesi desteğine esas ürünleri üretenler ve YTK ile sözleşmeli üretim yapan çiftçiler (kullanım şekilleri tohumluk olanlar dahil olmak üzere) fark ödemesi desteğinden faydalanacaklar.

Yeraltı sularının yetersiz seviyede ve su kısıtı olduğunun Bakanlıkça tespit edildiği havzalarda, 2022 üretim yılında ekilen nohut ve mercimek ürünlerine yüzde 50 ek destek ödemesi gerçekleştirilecek,  damlama sulama ile sulanan alanlar hariç dane mısıra destekleme ödemesi gerçekleştirilmeyecek. 

 

Fark ödemesi desteğine esas olmak üzere; arazi miktarları öncelikle parsel ve ürün bazında belirlenecek. Bu tespitin yapılamaması halinde desteklemeye tabi olabilecek köy/mahalle bazlı toplam üretim alanının tespitine ve tespitin nasıl yapılacağına il/ilçe tahkim komisyonu tarafından karar alınacak. 

VERİM DEĞERLERİNE GÖRE DESTEKLEME GELİYOR

2022'de üretilerek satışı yapılan desteğe esas ürünlere, tarımsal veriler ve Uydu Tabanlı Parsel Tanımlama Modeline göre, dane zeytin ve zeytinyağında ise tarımsal veriler kullanılarak belirlenecek olan verim değerlerine göre destekleme ödemeleri gerçekleştirilecek. 

Kütlü pamuk fark ödemesi desteği uygulamalarında dekara en fazla 500 kilograma kadar destekleme ödemesinde bulunulacak. 

Dane zeytin ve zeytinyağı fark ödemesi desteği uygulamalarında destekleme ödemeleri şu verim miktarlarına kadar yapılacak: 

Dane Zeytin: Kuru(kg/da) 575, Sulu(kg/da) 850

Zeytinyağı: Kuru(kg/da) 115, Sulu(kg/da) 170

Çiftçiler dikkat! Mazot ve gübre desteğinde flaş gelişme! Resmi Gazete'de yayımlandı, böyle ödenecek! 

Milli Emlak'tan büyük fırsat! O ilde 54 bin bin TL'ye KDV'den muaf arsa satıyor!

65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım parası 2023 zammıyla kaç TL'ye yükselecek? Tek tek hesaplanan maaşlara bakın!

Akaryakıtta Kasım şoku! Benzin, motorin ve LPG'de indirim var mı? Opet, BP, PO, Total, Shell 20 Kasım 2022 fiyat listesi