Ekonomi

Çiftçilere koyunlarla ilgili çok müjdeli haber! Resmi imzalar atıldı

Türkiye'de son dönemde et ve süt fiyatlarının yükselmesinin ardından hükümet de harekete geçti. Hükümet tarafından son olarak çiftçilere koyun ve koçların ıslahıyla ilgili güzel haber verildi. Sıkıntının farkında olan hükümet ise hayvanlardaki verimliliği artırmak adına çeşitli çalışmalar gerçekleştiriyor

Ülkemizde et ve süt fiyatları, artık vatandaşların dahi ulaşamayacağı seviyelere doğru ilerlemeye devam ediyor. Sıkıntının farkında olan hükümet ise hayvanlardaki verimliliği artırmak adına çeşitli çalışmalar gerçekleştiriyor. Bu kapsamda Ankara'da yeni adımlar atıldı. 

Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ve Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) arasında "Koyun ve Keçi Türü Hayvanlarda Ulusal Islah Programının Hazırlanması ve Yürütülmesi"ne dair protokol imzalandı.

TÜDKİYEB'den yapılan açıklamaya göre taraflar adına imzaları, Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik, TAGEM Genel Müdürü Metin Türker ve TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik attı.
 

"TEK ÇATI ALTINDA BİRLEŞTİRİLDİ" 

Açıklamada görüşlerine yer verilen Nihat Çelik, yeni protokolün küçükbaş hayvan ıslahının dönüm noktası olacağını belirterek, "Yerli koyun ve keçi ırklarımızın ıslah çalışmaları Bakanlığımızın iki ayrı genel müdürlüğünde yürütülüyordu. Şimdi yeni protokol ile bu iki ayrı ıslah çalışması tek çatı altında birleştirilerek bir bütünlük sağlanmış oldu." ifadelerini kullandı.

HEDEF YÜKSEK VASIFLI DAMIZLIK KOÇ YETİŞTİRMEK

Ülkenin ihtiyacı olan yüksek vasıflı damızlık koç ve tekeleri yetiştirmeyi amaçladıklarının altını çizen Çelik, bunun yolunun da ıslah çalışmalarından geçtiğini bildirdi.
 

ISLAH ÇALIŞMALARI NE DEMEK?

1923 yılından itibaren günümüze kadar ıslah çalışmaları incelendiğinde 1924 yılında Karacabey Harası görevlendirilmiş, takip eden yıllarda bunu diğer hara ve inekhaneler izlemiştir. Türkiye’de mevzuat bakımından ıslah çalışmalarının ilk adımı 1926 yılında yayımlanan 904 sayılı Islahı Hayvanat Kanunu’dur. Bu Kanun’la birlikte 1927 yılında, Türkiye dünyada Rusya’dan sonra sığırlarda suni tohumlama yöntemini uygulayan ikinci ülke olmuştur. 1925 yılında Avusturya’dan ithal edilen Avusturya Esmeri (Montofon) boğa ve inekler Karacabey Harasına getirilerek gerek kendi aralarında saf olarak yetiştirilmişler, gerekse izleyen yıllarda Bursa-Balıkesir bölgelerinin yerli sığırı olan boz ırk ile çevirme melezlemesi yöntemiyle ve suni tohumlama kullanılarak çiftleştirilmişlerdir. Bu sayede sonradan Karacabey Esmer Irkı olarak da adlandırılan ve Türkiye koşullarına tam uyum sağlamış bir ırk elde edilmiştir. Sığır ıslah çalışmalarına 1935’te Avusturya’dan, 1947’de İsviçre’den ithal edilen damızlık boğa ve ineklerle devam edilmiştir. 1950 yılında Devlet Üretme Çiftliklerinin kurulması ile birlikte damızlık üretim çalışmaları başlamış 1970 yılında ise köylere damızlık boğalar dağıtılarak sığır popülasyonunda iyileştirmeler amaçlanmıştır. 1973 yılında Türkiye’de ilk kez boğa spermasının dondurulması ile bu çalışmalar hız kazanmıştır.
 
1995 yılında sığırlarda kayıt sistemini yürütmek ve ıslah çalışmaları yapmak üzere, Islahı Hayvanat Kanununda yapılan değişiklikle Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlikleri Kurulmaya başlanmış, aynı zamanda sadece devlet eliyle ve ücretsiz olarak yapılan suni tohumlamada özelleştirmenin yolu açılmıştır. 1998 yılında Merkez Birliği kurularak çalışmalar Merkez Birliği ile yürütülmeye başlanmıştır.

Yapmayana ceza! Yürürlüğe girdi

Brent petrol düşüş seyri devam ediyor! İşte nedeni

Resesyon başladı! Dolar, altın, gümüş fiyatları mercek altına alındı!