Ekonomi

Çiftçilere müjde! Şeker pancarı alım fiyatı yüzde 245 arttı!

Bakan Kirişçi, bu yıl şeker pancarı alımlarında yüzde 245 artış yapıldığını söyledi. Zor günlerden geçen çiftçilerin yanında olduğunu söyleyen Kirişçi, çiftçilerimizi memnun edecek her fedakarlığı ve çalışmayı yapmaya hazır olduklarını bildirdi. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, bu yıl şeker pancarı alım fiyatının yüzde 245 artışla ton başına 1450 lira olduğunu açıkladı


Bakan Kirişci, Kars Şeker Pancarı Alım Kampanyası Töreni'nde yaptığı konuşmada, şekerin stratejik ürünler arasında yer alması sebebiyle şeker pancarı üretiminin, ülke açısından daha da önem kazandığını söyledi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, bu yıl şeker pancarı alım fiyatının yüzde 245 artışla ton başına 1450 lira olduğunu açıkladı.

Türkiye'nin, şeker pancarından yapılan şeker üretiminde yaklaşık 2,5 milyon ton yıllık üretimi ile dünyada beşinci sırada, Avrupa’daki sıralamada ise dördüncü sırada yer aldığını belirten Kirişci, sözlerine şöyle devam etti:

"Şeker üretiminde arz güvenliğimizi sağlayan bir seviyede duruyoruz. Şekerpancarı üretiminin en önemli unsuru olan tohum, ülkemizde üretilmekle birlikte, ebeveyn hatlar ithal edilmektedir.”

Devamında Bakan Kirişçi: “Sertifikalı kademede şeker pancarı tohumu üretim miktarı 2021 yılında 2 bin 122 tona erişmektedir. Şeker pancarı tohumu üretiminde yeterlilik oranımız ise yüzde 183'tür.”

 Şeker pancarında alım fiyatı!

Bu yıl ki şeker pancarı alım fiyatlarını da açıklayan Bakan Kirişci, "Bu yıl ki şeker pancarı alım fiyatını ton başına 1.400 lira olarak açıklıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun. Ayrıca, pancar üretim kotasını tamamlayan üreticilerimize de ton başına 50 lira kota tamamlama primi ilave olarak verilecektir. Böylece şeker pancarı alım fiyatı, yüzde 245 artış ile ton başına 1450 lira olmuştur. Hayırlı uğurlu olsun." dedi.

"Şeker üretiminin stratejik önemi bugün daha da arttı"

Kirişci, şeker pancarının aynı zamanda çok yönlü bir bitki olduğunu, sadece ekonomik anlamda değil ayrıca şeker pancarının, alan bazında bir ormana kıyasla tam 3 kat daha fazla oksijeni atmosfere verdiğini bildirdi.

"Bu iki hususu birbirinin koşulu olarak görüyor, tarım politikalarımızı gıda bağımsızlığını ve insanı merkeze alan bir anlayışla şekillendirmeye devam ediyoruz. Bu nedenle, çiftçilerimizi memnun edecek her fedakarlığı ve çalışmayı el birliğiyle halledeceğimize yürekten inanıyorum.”

Ekonomist Selçuk Geçer dolar için şaşırtan yeni rakamı açıkladı: ''Bu rakam olunca göreceğim sizi''

Dolar endeksinde 20 yılın en büyük depremi! Analistlerden son dakika uyarısı! Hemen bakın!

Demir fiyatları uçtu! Demirin tonuna üç günde 550 TL zam geldi! İşte 23 Eylül 2022 demir fiyat listesi