Ekonomi

Çiftçilere müjde! TMO, buğday ve arpada prim desteğini resmen açıkladı! Çiftçiye kaç lira prim desteği verilecek?

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararına göre Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olan ve buğday ile arpa üretimi yapan çiftçilere ödenecek prim desteği belli oldu. Peki çiftçiye buğday ve arpa için kaç lira prim desteği verilecek?  

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla bugün Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, 2022'de Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı olarak arpa ve buğday üretimi gerçekleştiren milyonlarca çiftçiye destek sunulacak. 

 

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, kapsam dahilindeki üreticilerin TMO'ya yapacağı buğday ve arpa satışına kilogram başına verilecek prim desteği belli oldu. 

Peki çiftçilere ne kadar prim verilecek? Buğday ve arpa prim desteği kaç lira oldu? İşte tüm ayrıntılar...

Milyonlarca çiftçiye prim desteği müjdesi geldi. Çiftçilere TMO tarafından verilecek prim desteğine ilişkin 'Toprak Mahsulleri Ofisi Alım Primi Desteğine İlişkin Karar (Karar Sayısı: 5802)' resmen yayımlandı. 

BUĞDAY VE ARPADA PRİM DESTEĞİ BELLİ OLDU

Resmi Gazete'de yayımlanan kararda, 2022'de ÇKS'ye kayıtlı olarak arpa, buğday üretimi yapan, ürettikleri ürünlerini TMO'ya satan ve bu satışlarını alım satım belgesi ile belgelendiren çiftçilere, buğday ürünü için kilogram başına 1 Türk Lirası, arpa ürünü için kilogram başına 50 kuruş TMO alım primi desteği ödeneceğine dikkat çekildi. 

Buğday ve arpa prim desteği kapsamında 6 Temmuz 2022 ile 1 Eylül 2022 tarihleri arasında TMO'ya ürün satışlarını belirten alım satım belgelerinin dikkate alınacağı açıklandı. 

Aynı zamanda kararda, ÇKS'ye kayıtlı olan ve desteklemeden faydalanmak isteyen çiftçilerin 1 Eylül tarihine kadar ürünlerini TMO'ya satarak, kararın yayım tarihinden itibaren 16 Eylül 2022'ye kadar kayıtlı oldukları il ya da ilçe müdürlükleri alım satım belgeleriyle başvuruda bulunmaları gerekiyor. 

 

Bu sene üretilerek satışı gerçekleştirilen desteğe esas ürünlere,  tarımsal veriler ve Uydu Tabanlı Parsel Tanımlama Modeline göre belirlenen verim değerlerinin maksimum iki katı kadar ve alım satım belgesinde bulunan miktarın esas alınarak prim ödeneceğinin de altı çizildi. 

ÇİFTÇİLERE YENİ DESTEK MÜJDESİ 

Bu desteklerden faydalanan üreticilerin, bakanlık tarafından 2022'de verilecek diğer desteklerden de yararlandırılacağı açıklandı. Destekleme ödemelerinin 2022 yılı içinde Bakanlık bütçesinden banka aracılığıyla yapılacağı ifade edildi. 

Kararın yayım tarihinde yürürlüğe gireceği de belirtildi. 

Çifçilere kötü haber! Bir yılda rakamlarda oluşan artış belli oldu

Çiftçiler dikkat! Buğday fiyatlarında flaş gelişme! Buğday bugün kaç lira? 20 Temmuz 2022 fiyat listesi...

Buğday ve arpasını lisanslı depoya koyan çiftçilere şok haber! Sıfır faizli kredi imkanı resmen donduruldu!