28 / 04 / 2024

Çiftçilere resmen 2024 müjdesi geldi!

Çiftçilere resmen 2024 müjdesi geldi!

Milyonlarca çiftçiye 2024 müjdesi geldi. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre çiftçiler, 81 şehirde tarım arazilerinin etkin kullanımı için yüzde 75'e varan hibelerle desteklenecek... 



Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yaptığı açıklamada Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi'ne bu sene 520 milyon Türk Lirası ödenek tahsis edildiğini dile getirdi.

RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesinin Desteklenmesine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı bugünkü 32469 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Söz konusu Karar 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından konu ile ilgili olarak yapılan açıklamaya göre, Tarım Bakanı Yumaklı, söz konusu karar kapsamında 81 şehirde tarım arazilerinin etkin kullanımı için bitkisel üretimin geliştirilmesine yönelik proje uygulanacağını belirtti.

Çiftçilere resmen 2024 müjdesi geldi!

ÜRETİCİLERE AZAMİ YÜZDE 75 HİBE VERİLECEK

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada 2021 yılından bu yana 81 şehirde öncelikle işlenmeyen ve nadasa bırakılmış olan araziler ile işlemeli tarıma uygun olmayan bölgelerdeki bitkisel üretimin artırılması için TAKE Projesi'ni yürüttüklerini ve bu kapsamda üreticilere azami yüzde 75 hibeli olmak üzere tohum, fide ve fidan temin ettiklerini dile getiren Bakan İbrahim Yumaklı, şöyle konuştu:

"TAKE Projesi ile öncelikli olarak işlenmeyen, nadasa bırakılmış olan ya da işlemeli tarıma uygun olmayan arazilerin, uygun münavebe planı ve ekim yöntemleri uygulayarak stratejik ürünlerin üretiminde kullanılmasını, iklim değişikliklerini de dikkate alarak uygun çeşitlerle hububat, baklagil ve yağlı tohumlu bitkilerin üretiminin geliştirilmesini sağlıyoruz. Ayrıca bunun dışında çeltik üretiminin yoğun şekilde gerçekleştirildiği Edirne, Balıkesir, Çanakkale, Karabük ve Samsun'da iklim değişikliğini dikkate alarak su tüketiminin azaltılması ile ilgili olarak da toplamda 2 bin 513 dekar alanda çeltik üretiminde damla sulama sistemlerini devreye aldık. Ayrıca bunlar dışında Kastamonu, Diyarbakır, Çankırı, Kırıkkale ve Düzce'de de 18 bin 500 dekar alanda çeltik üretimine yönelik projelere kaynak tahsis ettik."


ÖDENEĞİN 200 MİLYON TLSİ DEPREMDEN ETKİLENEN İLLERE

Yapılan çalışmalar neticesinde TAKE projeleri kapsamında, 3 senede toplamda 1.241 projeye toplam 950 milyon Türk Lirası tutarında ayni destek sağlandığına değinen Bakan Yumaklı, 2024 yılı için 520 milyon lira ödenek tahsis edilen, Cumhurbaşkanı kararında belirtilen başlıklardaki TAKE projeleri ile ülkemiz genelinde 1,73 milyon dekar arazide bitkisel üretim yapılmasını hedeflediklerini söyledi.

Bakan Yumaklı ayrıca aynı zamanda 2024 yılı için il müdürlüklerinden gelen toplamda 456 proje değerlendirmeye alınmış olup 120 bine yakın çiftçinin faydalanmasını öngördüklerini belirterek, bu seneki ödeneğin 200 milyon TL'lik kısmının 6 Şubat depreminden etkilenen illere, 320 milyon TL'sinin de diğer illere ayrıldığını da sözlerine ekledi.

2024 Ocak'ta bin 682 şirket kepenk indirdi!

Ev sahipleri ile kiracı kavgalarının 1 yıllık bilançosu açıklandı: En az 11 kişi hayatını kaybetti, 46 kişi yaralandı!

Türklerin ülkesi dışında yaptığı emlak yatırımı yüzde 163 arttı! Yurt dışından konut alırken dikkat!


Geri Dön