Ekonomi

Çiftçilere tohum ve gübre desteği müjdesi! Belediyelerden üreticilere dev destek başladı! 

Çiftçiye dev tohum ve gübre desteği müjdesi geldi. Belediyeler, ayçiçeği üretecek çiftçiler için ayçiçek tohumu ve gübre desteği sağlıyor... Pek çok kentte belediyeler ve il tarım müdürlüklerince başlatılan seferberlik kapsamında ayçiçeği üretimi yapan çiftçilere ayçiçeği tohumu ve gübre desteği sağlanıyor

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş sebebiyle geçen birkaç ayda karşı karşıya kalınan ayçiçek problemi tarihe karışıyor. Pek çok kentte belediyeler ve il tarım müdürlüklerince başlatılan seferberlik kapsamında ayçiçeği üretimi yapan çiftçilere ayçiçeği tohumu ve gübre desteği sağlanıyor. 

Savaşla birlikte tırmanışa geçen ayçiçek yağı fiyatları, tedarik sorunlarına neden oldu. Savaştan önce Avrupa’da 1,50 avronun altında olan ayçiçeği yağının litresi, tedarik sorunu ve fiyatların artacağı tedirginlikleriyle talebin de artmasıyla 5 avroya kadar yükseldi. Ukrayna senede 14,2 milyon ton üretim ile dünyanın en büyük ayçiçeği üreticisi konumundayken, Rusya 12,8 milyon ton üretimle 2'nci sırada yer alıyor. 

Pek çok kentte belediyeler ve il tarım müdürlüklerince başlatılan seferberlik kapsamında ayçiçeği üretimi yapan çiftçilere ayçiçeği tohumu ve gübre desteği sağlanıyor. Peki hangi belediyeler destek sunuyor? Çiftçilere tohum ve gübre desteği neleri kapsıyor? İşte ayrıntılar..

BELEDİYELER SEFERBER OLDU 

Türkiye genelinde yaşanan ayçiçek krizinin en az oranda hissedilmesi için ayçiçeği üretiminde seferberlik başlatıldı. Boşta kalan arazilerden yararlanmak ve dışarıya bağımlılığı en aza düşürmek amacıyla pek çok ilde üreticilere tohum ve gübre desteği sağlanıyor. 

TOHUMDA YÜZDE 70 İNDİRİM 

Belediyelerden il tarım müdürlüklerine kadar birçok kuruluş, yüzde 50 ile yüzde 70 arasında değişen hibelerle çiftçilere ayçiçek tohumu dağıtıyor. Üretimin artırılmasına ilişkin destekler yalnızca tohumla sınırlı kalmadı. 

Üreticilere aynı zamanda gübre desteği de veriliyor. Sakarya, Konya, Kocaeli, Bursa, Samsun ve Denizli başta olacak şekilde pek çok birçok büyükşehir belediyesi, illerindeki çiftçilerle el ele verip ayçiçek üretimini artırıyor. 

Sakarya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü iş birliğiyle yağlık ayçiçeği üretiminin artırılması için şehrideki bin çiftçiye yüzde 70 hibe desteğiyle 10 bin 640 kilogram tohum dağıtımı gerçekleştirildi. 2.000 çiftçiye 2 bin ton gübre ve 120 ton yüzde 50 hibeli yem bitkisi tohumu desteği sunan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ise, “2022 Ayçiçeği Yetiştiriciliğini Destekleme” projesi çerçevesinde yağlık ayçiçeği yetiştiriciliği gerçekleştiren 500 üreticiye 360 ton yüzde 50 hibeyle gübre desteğinde bulundu. 

EKİLMEDİK ARAZİ OLMASIN 

Denizli Büyükşehir Belediyesi 7 farklı ilçede bulunan 10 bin dekarlık alanda ayçiçeği üretecek çiftçilere yağlık ayçiçeği tohumu desteğinde bulundu. Denizli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile iş birliğinde start verilen proje kapsamında  Acıpayam, Baklan, Bozkurt, Çal, Çardak, Serinhisar ve Tavas ilçesinde 10 bin dekarlık alanda üretim gerçekleştirecek 300 civarında üreticye 4 bin 800 kilogram yağlık ayçiçeği tohum dağıtımı yapıldı. 

Tokat’ta, 34 bin dekar arazide ekilmek için 1.700 çiftçiye yüzde 50 hibeli 17 ton hibrit ayçiçeği tohumunun dağıtımı yapıldı. 

Afyonkarahisar Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından 15 ilçede toplam yüzde 50 bakanlık hibeli, yüzde 50 üretici katkılı olacak şekilde 13.400 kilogram ayçiçeği tohumu dağıtımı yapıldı. 

UŞAK'TA EKİM ALANLARI 4 KATINA ÇIKTI 

Ayçiçeği ekiminin bu sene zirveye ulaştığı şehirlerden biri de Uşak oldu. Uşak’taki çiftçilere yüksek yağ verimli, erkenci çeşit ve yüzde 70 hibe destekli 1 ton ayçiçeği tohumunun dağıtımı yapıldı ve tohum desteğiyle  yağlık ayçiçeği ekim alanı 2021'e göre 4 kat artarak 25 bin dekara yükseldi. 

SAMSUN'DA YÜZDE 62 HİBEYLE TOHUM DAĞITIMI 

Samsun Havza'da  12 bin dekar alanda ekim yapılması için 600  torba yağlık ayçiçeği tohumu dağıtıldı. Çiftçilere tohumlar yüzde 62 hibe ile verildi. Samsun’da geçtiğimiz sene 188 bin dekar ayçiçeği ekilerek 51 bin ton ürün elde edilirken, 19 milyon TL'lik desteğin 9 milyon TL'si 86 bin dekar ekim yapan Havza’nın oldu. 

İLÇE BELEDİYELERİ DE HAREKETE GEÇTİ 

İl bazında yapılan desteklerin yanı sıra pek çok şehirde ilçe bazında da tohum ve gübre destekleri sağlanıyor. 

- Afyonkarahsar Kızılören'de Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü tarafından üreticiye 900 kilogram ücretsiz ayçiçeği tohumu dağıtıldı. 

 Ankara Kahramankazan Belediyesi, 60 çiftçiye yüzde 75 hibeyle tohum desteği sağlarken, gübre desteğinde de bulundu. 

- Konya Beyşehir'de 176 çiftçiye yüzde 75'i hibe desteğiyle 3 ton yağlık ayçiçek tohumunun dağıtımı yapıldı. 

- Bursa'nın İnegöl ilçesinde, 10 kırsal mahallede bulunan 132 çiftçi için ye yağlık ayçiçeği tohumu dağıtımı yapıldı. Bu şekilde 1.900 dekarlık alanda üretim sağlanarak, senelik 5720 ton ayçiçeği üretimi planlanıyor. 

- Kütahya Altıntaş'da 70 çiftçiye yüzde 75 hibeli yağlık ayçiçeği tohumu dağıtıldı. Dağıtılan tohumlarla 2.740 dekar yağlık ayçiçeği ekilecek. 

- Nevşehir HAcıbektaş'ta “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” çerçevesinde 57 çiftçiye ayçiçeği tohumu dağıtımı yapıldı. 

SON 5 SENEDE VERİM ARTTI 

Türkiye'deki ayçiçeği ekimi ve verimi son beş senede düzenli şekilde arttı. TÜİK tarafından açıklanan resmi rakamlara göre; Türkiye'deki ayçiçeği üretimi 2017 yılında 1,9 milyon ton, 2018 yılında 1,9 milyon ton, 2019 yılında 2,1 milyon ton, 2020 yılında 2,1 milyon ton ve geçen sene ise yüzde 16,8’lik yükselişle 2.4 milyon ton olarak gerçekleşti. 

Türkiye son 5 senede ortalama 730 bin hektarlık alanda ayçiçeği ekimi gerçekleştirdi. Bu sene ekim alanı yükselmeseydi bile Türkiye'deki ayçiçeği üretimi, bol yağışların da etkisiyle 2.5 milyon ton olarak öngörülüyordu.

Türkiye'nin, tüm bu verilerle ayçiçeği yağı ihtiyacının yüzde 70’lik kısmını yerli üretimle karşılayabilme imkanı bulunuyor fakat bu sene ekim alanlarının da artmasıyla üretim ve ihtiyaç  daha yüksek oranlarla yerli üretimle giderilecek. 

ÇİFTÇİLERİN YÜZÜ GÜLDÜ 

YEni ŞAfak'tan Burak Karaca'nın haberine göre; Kandıra'da çiftçilik faaliyetinde bulunan Ersin Altaş, Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 50 hibeli gübre desteği sağlamasıyla, yaklaşık 40 dönüm arazide ayçiçeği ekeceğini belirterek, desteklerin çiftçiler için çok önemli olduğunun altını çizdi. Altaş, "Üreticiler olarak Büyükşehir Belediyesi’nden çok memnunuz. Daha önce de mazot desteği almıştım. Mazot desteğini devam ettirirse çok güzel olur. Bu desteği sürdürürse, çiftçi daha çok ekim yapar" açıklamasında bulundu. 

Migros'ta kırmızı et şarküteri indirimi başladı! Salam, sucuk, pastırma... İşte 24 Nisan 2022 fiyat listesi

Milyonlarca işçiye ikramiye müjdesi geldi! Tarih netleşti! İşçi ikramiyeleri ne zaman ödenecek?

Profilo'dan Alttan Donduruculu Buzdolabı'na 1000 TL'lik indirim! İşte 24 Nisan 2022 ürün ve fiyat listesi...

Benzin, motorin ve LPG litresi kaç TL? Yeni zam kapıda mı? Opet, Petrol Ofisi, BP, Total ve Shell 24 Nisan fiyat listesi

Çiftçilere 2 yıl geri ödemesiz 500 bin TL kredi desteği! Genç çiftçi kredisine kimler başvurabilir?