Çiftçilere bomba müjde! Tarımda 'İngiliz modeli' hazırlığı başladı: Devlet gelir garantisi verecek!
AK Parti kaynakları son zamanlarda sık sık gündeme gelen tarım sektöründe, ‘İngiliz modeline’ benzer bir sistem kurularak, üreticinin ürününü sigortalatması durumunda devletin gelir garantisi vereceğini bildirdi.Tarım alanlarının daha etkin kullanılabilmesi, boş tarım arazilerinin üretime açılması ve üreticinin satmış olduğu üründen hak ettiği geliri kazanması amacıyla farklı formüller de tartışmaya açılmış oldu
Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi ve Rusya-Ukrayna krizi sebebiyle tüm dünyada yaşanan gıda tedariki problemi ülkeleri yeni arayışlar içerisine iterken ülkemizde de tarım alanlarının daha etkin kullanılması, ürün sigortası kapsamının genişletilmesi ve gelir garantili üretim modelleri üzerinde bazı çalışmalar gerçekleştiriliyor.
Tarım alanlarının daha etkin kullanılabilmesi, boş tarım arazilerinin üretime açılması ve üreticinin satmış olduğu üründen hak ettiği geliri kazanması amacıyla farklı formüller de tartışmaya açılmış oldu. Ülkemizde devlet destekli gelir garantili üretim modeline geçilmesi halinde son zamanlarda sık sık gündeme gelen tarım ürünlerine ilişkin sigorta sisteminin kapsamının da genişletilmesi planlanıyor.
Konu ile ilgili önemli bilgiler veren AK Parti kaynakları, ‘İngiliz modeline’ benzer bir sistemin kurulacağını ve üreticinin ürününü sigortalatması halinde devlet tarafından gelir garantisi verileceğini bildirdi. Ülkemizde şu anda primin yüzde 50’lik kısmı devlet tarafından ödenmesine karşın, tarım ürünlerindeki sigorta yüzde 20 oranını geçmiyor.
Peki Tarımda 'İngiliz modeli'nin detayları neler? işte merak edilen o sorunun yanıtı...
Türkiye Gazetesi'nden Yücel Kayaoğlu'nun haberine göre, konu ile ilgili önemli bilgiler veren AK Parti kaynakları, ‘İngiliz modeline’ benzer bir sistemin kurulacağını ve üreticinin ürününü sigortalatması halinde devlet tarafından gelir garantisi verileceğini bildirdi. Ülkemizde şu anda primin yüzde 50’lik kısmı devlet tarafından ödenmesine karşın, tarım ürünlerindeki sigorta yüzde 20 oranını geçmiyor.
AK Parti kaynakları, Tarım Bakanlığının üretimin havza bazlı olması ve gelir garantili üretim modeli üzerinde çalıştığını dile getirerek, konuyla ilgili olark şunları kaydetti:
İster devlete ister başka bir yere sat
Gelir garantili üretim modeline geçilmesi için uzun süredir bazı çalışmalar gerçekleştiriliyor. Konu ile ilgili aktarılan detaylara göre, üretim havza bazlı olacak. Nerede ne ekileceği önceden belli olacak. Söz konusu sigorta kapsamlarının genişletilmesi ve sözleşmeli üretim ile beraber bunların hepsi bir bütün olacak. Kırsalda şu an için başka iş yapacak durumda olmayanlar, sermayesi olmayan kişilerle tarım ve hayvancılık işi yapıyor. Böylesi bir durumdakiler başka bir imkân bulunca da gidiyor. Böylelikle de o birikim yok olmuş oluyor. Bu vatandaşları orada tutmak, başka iş bulunca bu işi bırakmalarını önlemek gerekiyor. Söz konusu gelir garantili modelde, kırsalda üretim yapanlar önümüzdeki 10 sene içerisinde ne ekeceğini ne kazanacağını bilecek. Bu olmazsa, bir plan yapılmazsa, üretici tarımı fırsat bulursa kaçacak bir alan olarak görecek.
Devlet, ‘Şu ürünü ekersen ister bana sat ister başka yere sat. Ama sana şu fiyatı veriyorum. Bunun üzerinde başkalarına satarsan sat, Ama ben senden bu fiyatın altında almayacağım’ diyecek. Devlet üreticinin ürününün arkasında duracak. Tarım Bakanlığı planlama yapacak. ‘Şu topraklarla şu ürünleri ekeceksin’ diyecek. Bu plana göre ekerse üreticiyi destekleyeceğini ve ürüne hak ettiği fiyatı vereceğini garanti edecek. Devlet danışmanlık hizmeti verecek gerekirse. Tohum, fide, gübre desteği verecek.
Planlı üretim, fiyatları dengeleyecek
Gelir garantili üretim modeli, sistemin de önünü açacak. 3-5 yıl içinde planlı üretime zorlayacak bizi. Piyasa dengesi ve fiyat dengesi kurulacak. Belki bir süre sonra devletin bu kadar desteğine de ihtiyaç kalmayacak. Üretici, devletin arkasında olduğunu bilecek ve güvenceli olarak ekecek. Şu anda 36 ayrı kalemde destek var. Çiftçi istiyor ki bu destekler iki dönemde yani bahar ve sonbaharda verilsin. Yıl içinde parça parça verilmesin. ‘Sadeleştirin’ diyor. Bu konuda da bir hazırlık söz konusu.
Peki sigorta yaptırmak zorunlu mu olacak? Tarım sigortası sistemi nasıl işleyecek? İşte merak edilen o soruların yanıtları...
Bütün bunlara bağlı olarak tarım sigortası sistemi değiştirilecek. Şu anda tarım desteklerinden yararlanmak için sigorta yaptırma zorunluluğu yok. Ama gelir garantili modele geçince sigorta yaptırmak zorunlu olacak. Üretici ürününü sigortalatacak. Devlet de yine prim desteği verecek. Üreticinin bütün ürünlerinin sigorta kapsamında olması lazım. Şu anda İngiltere’deki tarım sigortası modeli üzerinde bir çalışma yapılıyor. Gelir garantili üretim modeline geçildiğinde sigortanın da kapsamının genişletilmesi hedefleniyor.
Çiftçiye mazot ve traktör desteği haberi! İş arayıp da bulamayana yatırım fırsatı
Bakan Kirişci'den son dakika müjdesi! Çiftçi destek ödemeleri bugün hesaplara yatıyor!