Ekonomi

Çiftçinin borç defteri kabardı, 4 milyar liralık borç takibe düştü!

Çiftçinin 190 milyar lirası bankalara olmak üzere toplam borcunun 250 milyar liraya yaklaştığını belirten Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı Demirtaş, tarım sektörüne verilen desteğin GSYH'nin yüzde 1'i seviyesine çıkarılması ve çiftçi borçlarının tasfiyesi için özel bir sistem getirilmesi gerektiğ

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, 2022 yılının tarım sektörü açısından sorunların büyüdüğü bir yıl olduğunu belirtti.

Tarım sektöründeki gelişmeleri Anayurt Gazetesi'ne değerlendiren Demirtaş, girdi fiyatlarındaki artış, desteklemenin yetersiz olması, sıfır gümrüklü ithalatın devam etmesi, çiftçi borçlarının giderek artması gibi sorunların çözülmediğini aksine giderek derinleştiğini kaydetti.

"BANKALARA 190 MİLYAR BORÇ"

Demirtaş, çiftçilerin sulama amaçlı kullandıkları elektrik borcunun 2 milyar lirayı aştığını, çok sayıda çiftçinin aboneliği iptal edilirken 25 bin civarında çiftçinin de elektriğinin kesildiğini belirtti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun verilerine göre, çiftçilerin bankalara olan kredi borçlarının 2022 Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 33,2 oranında artarak 186.9 milyar TL’ye yükseldiğini hatırlatan Demirtaş, bu rakamın yıl sonuna kadar 190 milyarı bulmasının beklendiğini, takibe alınan çiftçi borcunun ise 4 milyar liraya yaklaştığını ifade etti. Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borç ve kredi kartlarıyla piyasaya olan borç da göz önüne alındığında çiftçinin toplam borç miktarının 250 milyar liraya yaklaştığını ifade eden Demirtaş, çiftçilerin üretime devam etmesinin zorlaştığını kaydetti.

"SIFIR GÜMRÜKLÜ İTHALAT HAKSIZ REKABET"

Sıfır gümrük uygulamasının Türk çiftçisinin rekabet etme şansını ortan kaldırdığını dile getiren Demirtaş, 2021 yılı sonunda uygulamaya konulan hububat ve ayçiçek yağı ithalatındaki sıfır gümrük vergisi uygulamasın haksız rekabet yarattığını ve üretimi de düşürdüğünü belirtti.

Uygulanan tarım politikaları nedeniyle üretimin azalmasının kendine yeterlilik düzeyini aşağı çektiğini, bu durumun da talebi artırarak fiyatları yükselttiğini, artan gıda fiyatlarının da enflasyona ve toplumda şikayetlerin artmasına neden olduğunu aktaran Demirtaş, sıfır gümrükle iktidarın fiyatları düşürmeye çalıştığını kaydetti.

Çiftçinin sorunlarının giderilmesi için kısmi önlemler yerine kalıcı çözümler getirilmesini sağlayacak tarım politikaları uygulanması gerektiğini ifade eden Demirtaş, tasfiye edilen kamu iktisadi kurumlarının yeniden canlandırılması, Tarım Satış Kooperatifleri’nin çiftçiye hizmet eder hale getirilmesi, Ziraat Bankası’nın kaynaklarının ağırlıklı olarak tarıma yönlendirilmesi ve üretim kooperatiflerinin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Demirtaş, tarım desteklerinin GSYH'nın asgari yüzde biri oranına yükseltilmesi gerektiğini ve üretimin önünün açılması için de çiftçi borçlarının tasfiyesi için özel bir program hazırlanması gerektiğini belirtti.

 

Çiftçi indirim beklerken zam geldi. Gübre müjdesi havada kaldı

Alım fiyatlarını beğenmeyen çiftçi buğday ve arpa ekimine yöneldi. Peki 2023'te hangi ürünlerde ithalat artacak?

Sadece 10 gün kaldı! Kayıt yaptırmayan çiftçiler desteklerden yararlanamayacak!