Ekonomi

Çiftçinin gözü kulağı Tarım Kredi Kooperatifi'nde

Üretici hasadı başlayan yerli bademde barem fiyatın açıklanmasını beklerken fiyatın düşük tutulması için ithal ve kaçak yola giren bayat bademden şikayet etti.Türkiye'de Mersin, Adıyaman ve Muğla başlıca üretim merkezleri olan bademde hasat başladı, üreticiler  Tarım Kredi Kooperatifi'nin 2022 yılı ürünü için badem alım fiyatını açıklamasını bekliyor

Badem çiftçisinin gözü kulağı açıklanacak barem fiyatta. Türkiye'de Mersin, Adıyaman ve Muğla başlıca üretim merkezleri olan bademde hasat başladı, üreticiler  Tarım Kredi Kooperatifi'nin 2022 yılı ürünü için badem alım fiyatını açıklamasını bekliyor. Kooperatifin açıklamasından sonra diğer alıcılar ve tüccar da fiyat belirleyecek. Ancak üreticiye göre; ithal bademin iç piyasaya girmesi fiyatın düşük kalmasında bir taktik olarak kullanılıyor. Başta ABD, İran ve Özbekistan olmak üzere bir çok ülkeden iç badem ithalatı yapılırken üretici iç piyasaya kaçak yollarla badem sokulduğunu da iddia ediyor. Bugünlerde iç piyasaya 7 dolara badem sokulduğu iddia edilirken üreticinin gözü kulağı açıklanacak rakamda.  

Dünya Gazetesi'ne Ali Ekber Yıldırım'a konuşan Gaziantepli badem üreticisi Halil Koçdağ, gelecek 2-3 yılda çok ciddi bir üretim artışı olacağını bu konuda özellikle Adıyaman'ın öne çıkmaya başladığını söyledi. En önemli sorunun ithal badem olduğunu anlatan Koçdağ, "ithalatçı ucuza alıp pahalıya satma derdinde" dedi.  

Bu yıl açıklanacak barem fiyatın kabuklu bademde 100 ile 120 lira arasında olması. İç bademin ise bir kiloda 300 gram olması olduğu var sayıldığında fiyatın en az 120 lira olması bekleniyor. Ancak üretici için baz fiyat kadar randımanın belirlenmesi de önem taşıyor. Tarım Kredi Kooperatifleri fiyat açıklama sırasında bademi alırken içerisinden 1 - 2 kilo alarak iç badem oranını yani randımanını belirliyor.

Tarım Kredi Kooperatifleri'nin son yıllarda fiyat açıkladığına dikkat çeken üretici Halil Koçdağ, bir kaç güne kadar fiyatın açıklanmasını beklediklerini belirterek, fiyatları maliyetlerin değil ithal bademin belirlediğini söyledi. İthal bademin tadı ve aromasıyla yerli bademin yanından bile geçemeyeceğini kaydeden Koçdağ, ithalatçıların genellikle bir yıl öncesinin bayat ürününü iç piyasaya soktuklarını belirtti. Koçdağ, ithal bademle piyasanın yönlendirilmeye çalışıldığını dile getirdi. Koçdağ, "Hasat başladı. Üretici fiyat bekliyor. Tarım Kredi Kooperatifleri bir fiyat açıklıyor. Ama bu sene henüz açıklamadı. Büyük esnaf da şu anda Tarım Kredi'yi bekliyor. Bu bir kaç günde fiyat açıklanır diye bekliyoruz" dedi.