Çiftçiye peş peşe yeni hibe çağrısı! Detaylar belli oldu! Hemen bakın!
Deprem felaketinin yaşandığı illerde tarımsal faaliyetlerin de ciddi anlamda sekteye uğradığını söyleyen Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman’da traktör başta olmak üzere çiftçiye çok daha fazla destek olunması gerektiğini belirtti. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, meydana gelen depremlerin ardından yaklaşan ekim mevsimi, tarla işçiliği, yem bitkisi ve kullanılmaz durumda olan tarım aletlerine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük depremin ardından 40 binden fazla vatandaşın hayatını kaybettiği 11 kentte, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde de zor günler yaşanıyor. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, meydana gelen depremlerin ardından yaklaşan ekim mevsimi, tarla işçiliği, yem bitkisi ve kullanılmaz durumda olan tarım aletlerine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Doğan, depremin vurduğu 11 kentte büyük yıkıntı yaşandığını, tarımsal uygulamaların da ciddi anlamda etkilendiğini, Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman’da çiftçinin daha fazla desteğe ihtiyacı olduğunu ifade etti. Doğan, şu an hayvancılığın devam edebilmesi için yeme ihtiyaç olduğu vurgulayarak, çiftçinin elindeki sütün de değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
İşte detaylar...
“ÇİFTÇİYE TRAKTÖR KİRALANMALI VEYA HİBE EDİLMELİ”
Yaşanan deprem felaketinin, tarımsal uygulamalarda önemli yere sahip traktör ve ekipmanlarına da hasar verdiğini söyleyen Doğan, “Hatay’ın ilçesi Kırıkhan’da bir çiftlik evindeki binanın altına 8 tane traktör gömülmüş. Çiftçi, ‘3 bin dönüm yer ekiyorum, ama traktörüm yok, buğdayım var ama nasıl gübre atacağım’ diyor” dedi. Devletin bölge çiftçisine tarımsal faaliyetlerine devam etmesi için traktör de dahil alet ve edevatı gerek ücreti devlet tarafından ödenmek üzere kiralama, gerekse hibe olarak vermesi gerektiğini belirten Doğan, “Depremde hasar alan çiftçilerin borçlarının faizsiz olarak uzun süre ertelenmesi lazım. Yem, tohum, ilaç, gübre, yakıt ve elektrik konusunda devletin acil yardım etmesi lazım” şeklinde konuştu.
Doğan, depremden sonra tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilmesi için ekipmanın yanı sıra tarım işçilerine de ihtiyaç olacağına, bunun önümüzdeki günler için ciddi sıkıntı doğuracağına dikkat çekti. Doğan, şu an Hatay’daki bölgede ekili arazilerde soğan ve buğday olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi: “Bu aydan sonra artık mısır ekimi başlayacak. Bu ekimin hazırlığı olmalı. Tarlaların sürümü, tapan vurulması ve tohumun ekim zamanı artık geldi. Şubat ayının sonu ve martın başında orada ekimler devam edecek. Buğday ekili tarlalara gübre atılması, sıcaklıklar arttığında da ilaçlama yapılması gerekiyor. Mısırdan sonra ayçiçeği ekimi var. Mart ayının sonunda pamuk ekimi başlayacak. Tabi bu faaliyetler yapılmadan önce o tarlaların hazırlanması gerekiyor. Adana’nın ova kesimleri için ise bir sorun bulunmuyor. Hayvancılık konusunda da acil yeme ihtiyaç var.”
“SEBZE MEYVEDE SIKINTI YOK, ANCAK EKİLMEZSE YAŞANIR”
Hatay’ın turfanda ihtiyacının karşılandığını Akdeniz’in kritik kentlerinden olduğuna dikkat çeken Doğan, şu an sebze meyvede sıkıntı yaşanmadığını ama bu alanların ekilmemesi halinde sıkıntı yaşanabileceğini vurguladı.
Akaryakıtta devrim gibi bir gelişme! Sürücülerin başına talih kuşu kondu!
EYT’de bayram ettiren yeni gelişme! EYT’liler sonunda muradına eriyor! |