Ekonomi

Çiftçiye en lazım olduğu zamanda gübre yasağı! Artık verilmeyecek

Çiftçinin tarlaya ektiği ürünü bitirip boy vermesini sağlamak için kullandığı azotlu gübrelerin tedariğinde yeni bir problem ortaya çıktı. Türkiye'nin gübrede bağımlı olduğu Rusya, gübre ihracatını yasaklama kararı aldı.Türkiye'de gübre sanayii özelleşti ama ülkede gübre üretimi tüketime yetmiyor ve gübrede Rusya’ya bağımlıyız

Rusya’nın gübre ihracatını askıya alması çiftçilerde ve tarım sektöründe şok etkisi yarattı.

Türkiye'de gübre sanayii özelleşti ama ülkede gübre üretimi tüketime yetmiyor ve gübrede Rusya’ya bağımlıyız. Tüm bunların üstüne Rusya, amonyum nitrat gübresi ihracatını iki ay süreliğine geçici olarak durdurdu. 

Öte yandan çiftçiler Trakya başta olmak üzere Türkiye genelinde ekinlerini hızla toprakla buluşturmaya başladı. Tohumların büyüme evresinde yaşanacak gübre sıkıntısı mahsülün yetişemeden telef olmasına neden olabilir. 

Tarım ve ekonomi uzmanları "çiftçiler pahalı olduğu için erişmekte güçlük çektiği gübreye bir de yetersizlik nedeniyle ulaşamazsa Türkiye'yi ciddi bir gıda krizi bekliyor" uyarısında bulundu.

 

Gübre fiyatlarında çiftçinin lehine bir gelişme olmazken, bazı ziraat odaları hizmete aldıkları tarım marketleri aracılığıyla çiftçiye uygun fiyata gübre temin etmeye çalışıyor. Bu konuda Sivas Ziraat Odası, bir çalışma başlatırken, Tarım Marketinde yer alan gübre bayileri ile anlaşarak hiç bir kar payı almadan çiftçiye 700 ton gübre temin etti. 

Ziraat Odası Başkanı Basri Çoban, çiftçilere yönelik destek konusunda her türlü çalışmayı yaptıklarını belirterek, “Kangal Ziraat Odası olarak çiftçilerimize hizmet verdiğimiz Tarım Marketimizde gübre bayiliklerimiz var. Burada hiçbir kar payı gözetmeksizin çiftçilerimize talep ettiği ürünü ayaklarına kadar götürüp teslim ediyoruz." dedi.

Ünlü isim altındaki fiyat sahtekarlığını açıkladı! Parayı hemen çekin diye uyardı

Benzine yüksek dolar zammı geliyor! 'Ben hep 50 liralık alıyorum' tarih olacak

Milyonlarca emekliye ikramiye desteği: Emekli maaşına 2 bin 500 lira verilecek