Ekonomi

Çiftçiye müjde! 5 üründe dekar başına verilen destek parası artırıldı!

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan ek bütçeyle yapılacak olan tarımsal destek ödemelerine ilişkin açıklama yapıldı.Bakanlığın yapmış olduğu açıklamada, Resmi Gazete'de yayımlanan "2021 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemeler ve 2022 Yılında Uygulanacak Gübre ve Sertifikalı Tohum Kullanım Desteklerine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı"na ilişkin detaylar yer aldı

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan ek bütçeyle yapılacak olan tarımsal destek ödemelerine ilişkin açıklama yapıldı.

Bakanlığın yapmış olduğu açıklamada, Resmi Gazete'de yayımlanan "2021 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemeler ve 2022 Yılında Uygulanacak Gübre ve Sertifikalı Tohum Kullanım Desteklerine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı"na ilişkin detaylar yer aldı.

Açıklamaya göre, 2022 yılında 25,8 milyar TL olarak planlanan tarımsal destekleme miktarı 3,2 milyar TL ek bütçe ile 29 milyar TL'ye çıkartıldı. Bu kararla 2022 yılında verilecek ilave desteklerin nerelerde yapılacağı belirlendi.


 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; bu duğrultuda, ek bütçeden 'Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) göre geçen yıl üretimleri için;yulaf buğday, çavdar, arpa ve tritikale ürünlerine bir kereye mahsus olmak üzere dekara 50 TL ek girdi desteği verilecek.

Dekar başına 50 lira ek destek verilecek

Öte yandan daha önce yayımlanan kararla bu yıl sertifikalı tohum kullanım desteği, buğday, arpa, çavdar, yulaf  tritikale ve çeltikte dekara 16 TL olan destekleme yüzde 50 yükselişle 24 lira olarak belirlenmişti. Yapılan son düzenleme kapsamında sertifikalı tohum desteğinin 2022 yılı içerisinde ödenmesi de sağlandı.

Böylece, bu yılında buğday, çavdar, arpa, tritikale ve yulaf üreticilerine; gübre, mazot, sertifikalı tohum ve ek 50 TL'de girdi desteğiyle dekara toplamda 116 TL ödenmiş olacak.

Tarım danışmanlarına senelik ilave 6 bin TL

Bakanlıkça yetkilendirilerek tarımsal yayım ve danışmanlık hizmeti veren serbest tarım danışmanları, ziraat odası ve üretici örgütlerinde 5'i geçmemek üzere istihdam edilen her bir tarım danışmanına ödenen ve 46 bin TL olan tarımsal yayım ve danışmanlık desteği 52 bin TL'ye çıkarıldı.

Ayçiçeğini desekleme kapsamı genişletildi

Öte yandan, yağlık ayçiçeği üretimini çoğaltmak için; "Aydın-Efeler, Aydın-Köşk, Aydın-Sultanhisar, Aydın-Yenipazar, Karabük-Eskipazar, Kütahya-Domaniç ve Sivas-Hafik havzaları" da yağlık ayçiçeği destekleme alanına dahil edildi.​

Mazot ve gübre desteği hesaplara yatıyor! Tarım ve Orman Bakanı Kirişci resmen açıkladı! 

Çiftçi vergi iadesi ödemelerinde şok gelişme! Milyonların yüzü gülecek...