Ekonomi

Çiğ sütte fiyat bilmecesi sürüyor! Çiğ süt fiyatları piyasada ne kadar?

Süt üreticisi nefesini tuttu! Çiğ süt fiyatının açıklanmasını bekliyor. 31 Ocak'ta yapılan toplantıdan fiyat çıkmamıştı. Üretici kendilerine yapılacağı söylenen açıklamaya kilitlendi.

Antalya Hayvancılık Kooperatifleri Birliği Başkanı Hüseyin Simav, Ulusal Süt Konseyi'nin çiğ süt referans fiyatını güncellememesine tepki gösterdi.

Simav, konseyin geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen son toplantısında, Tarım ve Orman Bakanlığı’na ve Gıda Komitesi’ne sadece tavsiyede bulunduğunu kaydetti. Üreticinin litre başına eline geçmesi tavsiye edilen fiyatın 11 lira olduğunu kaydeden Simav, süt fiyatıyla ilgili üreticiye haber verileceğini ve açıklanan fiyatın 1 Şubat’tan itibaren geçerli olacağının aktarıldığını ancak 1 Şubat geçmesine rağmen üreticiye bilgi verilmediğini kaydetti.

Binlerce üreticinin bu açıklamayı beklediğini kaydeden Simav, 31 Ocak'taki toplantıdan çiğ süt fiyatına güncelleme çıkmadığını vurguladı.  Gazete Duvar'da yer alan haberde görüşlerine yer verilen Antalya Hayvancılık Kooperatifleri Birliği Başkanı ve Antalya Ticaret Borsası Meclis Üyesi Hüseyin Simav, çiğ sütün litresi için tavsiye edilen fiyatın, hâlâ 8,5 lira olduğunu binlerce üreticinin beklediği açıklamanın ise halen yapılmadığını ifade etti.

Simav, Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı olmak üzere üç bakanlığın bu konu ile ilgilendiğini ancak hiçbir kurumun elini taşın altına koymak istemediğini savundu. Sanayiciye ve üreticiye baskı yapıldığını ileri süren Simav, "Süt fiyatlarını üretici kooperatifleriyle kendi aralarında görüştükten sonra sanayicilerle anlaşır ve piyasaya deklare ederdik. Ama bu sefer bunu yapamadık” şeklinde konuştu. Ulusal Süt Konseyi'nin önce ‘Tavsiye edilen fiyata uyun’ derken, daha sonra ‘Ne yaparsanız yapın’ dediklerini savunan Simav, 19 Ocak’ta, kooperatiflerle fiyat belirlemek için Denizli’de bir toplantı yaptıklarını ancak kendilerine müdahale edildiğini kaydetti.

Son toplantıda konseyin, Tarım ve Orman Bakanlığı’na ve Gıda Komitesi’ne üreticinin eline litre başına 11 lira geçmesi tavsiyesinde bulunduğunu ifade eden Simav, daha sonra yapılacağı belirtilen açıklamanın kendilerine hala yapılmadığını kaydetti.

Süt üretimi yapan 22 kooperatif, damızlık birlikleri, süt üretici birlikleri ve Antalya Hayvancılık Kooperatifleri Birliği olmak üzere 7 bin civarında üreticiyi temsil ettiklerini söyleyen Simav, üretici örgütlerinin beklentisinin yüksek fiyat değil üretime devam edebilmek olduğunu ifade etti.

Şu anda sütte 11 liralık taban fiyat resmi olarak açıklanmasa da gayri resmi olarak uygulandığını kaydeden Simav, sanayicinin süt bulma sorunu yaşadığı için süte ödediği fiyatı, resmi fiyat artışından önce artırdığını dile getirdi.

Süt arzının çok azaldığını ancak bu aylarda talep de çok olmadığı için piyasanın etkilenmediğini kaydeden Simav,  önümüzdeki sezonda fiyat artırmama baskısı devam ederse, yaza doğru yükselen talebi karşılayacak süt olmayacağını kaydetti.