Çiğli İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’ne ek ünite inşa ediliyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çiğli İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nin kapasitesini yüzde 36 oranında artıracak belediye 88.4 milyon liralık ek ünitelerin inşaatını hızla tamamlıyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi “Büyük Körfez Projesi” kapsamında “yüzülebilir körfez” hedefine ulaşmak için çevre yatırımlarını aralıksız sürdürüyor. Giderek sığlaşan İzmir Körfezi’ni eski günlerine döndürmek amacıyla TCDD işbirliği ile rehabilitasyon projesini hayata geçirmek için ÇED onayı bekleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, bir yandan da Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nin kapasitesini artıracak yatırımı sürdürüyor.
Kentin her geçen gün artan nüfusunu dikkate alarak, arıtma kalitesinde yakaladığı başarıyı korumak isteyen İZSU, Türkiye’nin en büyük ileri biyolojik atık su arıtma tesisi olan Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nin kapasitesini artırmak için 2014 yılı Eylül ayında 4. Faz inşaatının temelini atmıştı. 88 milyon 447 bin liraya mal olacak tesisin yüzde 55’i tamamlandı. 2016 yılı Mart ayında hizmete girmesi planlanan tesiste ön çökeltim tankı imalatları biterken biofosfor havuzlarının yüzde 90’ı tamamlandı. Havalandırma, ön çökeltim havuzları imalatı ise sürüyor. Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi sahasındaki şantiyede 120 kişilik ekip görev yapıyor.
Arıtma kapasitesi yüzde 36 artacak
İzmir Körfezi’nin hayata dönüşünü sağlayan Büyük Kanal Projesi kapsamında 2000 yılında hizmete giren Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nde halen işletmedeki 3 faz arıtma ünitelerine ek olarak, saniyede 2.5 metreküp atık su arıtma kapasiteli 4. faz inşa ediliyor. Mevcut arıtma tesisine eklenecek bu yeni hatla, halen günde 604 bin 800 metreküp olan arıtma kapasitesi, günde 216 bin metreküp artarak 820 bin 800 metreküpe ulaşacak. Yeni hat 1 milyon 80 bin kişiye hizmet edecek. Böylece günde 24 saat kesintisiz olarak çalışan Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nde gerekli bakım ve yenilemelerin daha iyi yapılabilmesi ve yağışlı havalarda daha yüksek debilerde atık su arıtılabilmesi mümkün olacak. Mevcut arıtma tesisinde olduğu gibi, yeni inşa edilecek hatlarda da atık su tamamen biyolojik yöntemlerle arıtılacak ve hiçbir kimyasal madde kullanılmayacak.
Öncelik Körfez’in temizliği
“Yüzülebilir Körfez” hedefiyle “Büyük Körfez Projesi”ni başlattıklarını ve Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nin kapasitesini artıracak yeni ünitenin Körfez’deki iyileşmeyi sürdürmek için önemli bir yatırım olduğunu söyleyen İZSU yetkilileri, “Körfezin yaşama dönmesini sağlayan Büyük Kanal Projesi kapsamında inşa edilen Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi, İzmir’in gurur duyduğu bir işletmedir. Atık su deşarj kalitesi açısından Türkiye’deki örneklerinden ileride ve iddialı olan bu tesisi 4.faz ünitesiyle daha ileri götüreceğiz” diye konuştu. İZSU yetkilileri, atık su arıtmalarına yönelik çalışmaların hizmet programlarında öncelikli bir yer tuttuğunu ve Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’ni iyileştirme ve kapasitesini artırma çalışmalarının da bu çerçevede büyük önem taşıdığını belirtti.
İzmir Büyükşehir Belediyesi