19 / 05 / 2024

Cihangir sanatçı semti mi

Cihangir sanatçı semti mi

Entelijansiyada 'Cihangir imajı' tartışması... Fazıl Say ve Ahmet Hakan, 'sanatçı muhiti'ni bombardımana tuttu, ortalık karıştı. İşte Cihangir merkezli 'entelektüel/ entel' polemiği



Edebiyatçı, oyuncu, ressam, müzisyen, yazar sakinleriyle 'sanatçı muhiti' olarak kodlanan Cihangir'in imajı sorgulanıyor. Tartışmayı ünlü piyanist Fazıl Say'ın 'Cihangir entellerini hiç sevemedim. Niteliksizler' sözleri başlattı. Gazeteci Ahmet Hakan ise geçen günlerde twitter'da Önder Aytaç'a sataşmak için 'O artık Cihangir'e taşınmalı' dedi. Son olarak Nuri Bilge Ceylan'ın Bir Zamanlar Anadolu'da filmiyle gündeme gelen oyuncu Fırat Tanış da tartışmaya bir röportajında sarf ettiği şu sözlerle dahil oldu: 'Cihangir'e uğramıyorum. Sayısal olarak Cihangir, Türkiye entelijansiyasının bir çoğunluğunu ifade ediyorsa, niçin sandıktan AKP çıktı. Orada yaşayanlar ikametgahlarını bile oraya aldırmadı. AKP gitti bunların barlarını, kafelerini kapattı, hiçbir şey yapmadılar.'
'Cihangir'i küçümsemek, 'entelektüel' değil de 'entel' mekanı demek asıl entelliktir' diyen felsefeci şair-yazar Hilmi Yavuz, konuyu başka bir noktaya taşıdı. İşte Cihangir üzerinden yapılan 'kim entel, kim entelektüel' tartışması...

Dünyada örnekleri var

HİLMİ YAVUZ (Yazar, Şair, Filozof): Paris'te Montparnasse, New York'ta Greenwich Village gibi yerler daha çok sanatçı barındırıyor. İstanbul'da bir bölgenin de 'sanatçı semti' adıyla anılması anlaşılabilir bir durum. Cihangir'i küçümsemek, 'entelektüel' değil de 'entel' mekanı gibi bir aşağılama kelimesiyle atıfta bulunmak bence asıl entelce olan.

Huzuru bozan kuru gürültücüler

AYŞEGÜL ALDİNÇ (Oyuncu): Doğma büyüme Cihangirliyim. Sonradan bozulduysa bunda kimsenin suçu yok. Huzuru bozan sakinler değil, dışarıdan kuru gürültü yapanlar. Kimse öyle kolay sallamasın, herkes kendi semtine baksın.

Nişantaşı'nda oturmak daha utanç verici

FUNDA ŞİRİNKAL (Oyuncu): Eskiden operacılar, biz (birkaç oyuncu, gazeteci) ve travestiler yaşardı. Şöhretlerin buraya gelmesiyle magazinselleşti. O hallerini bilmeyenler şimdi laf çakıyor. Oysa Nişantaşı'nda oturmak daha utanç verici. Hiç değilse burada sabah kahveye gidip Kürkçü'ye veya Eryılmaz'a günaydın diyorum.

Kentsel dönüşüm olmadan değişti

UĞUR TANYELİ (Mimarlık Tarihçisi): Cihangir'de yaşayan kesimin yıllar geçtikçe değişmesi doğal bir süreç. Burada farklı olan, bu değişimin Tarlabaşı'ndaki gibi kentsel dönüşümle olmaması. Semt, 1911'deki yangınla küle döndü ve sonrasında mimarisi bugünkü halini aldı. Cihangir'de önceden üst orta sınıf Rumlar da yaşıyordu, onların semti terk etmesiyle mülk fiyatları düştü ve el değiştirdi. Kent merkezi olması ve ailelerin tercih etmemesi nedeniyle bu süre içinde marjinal diyebileceğimiz gruplar yerleşti. Zaman içinde iç tutarlılığı olan bir yere dönüştü. Kafelerin açılması kendi özelliğinden kaynaklanıyor. Paris'te veya Londra'da da böyle yerler var.

Eskiden de ANAP çıkardı

ERTUĞRUL KÜRKÇÜ (Milletvekili): Cihangir, oralı olana ait olmayan bir yer haline geliyor. 1986'da parası olmayanların, gayrimüslimlerin ve Taksim'in kozmopolitliğini sevenlerin yaşadığı bir yerdi. Şimdi Galataport projesinin bir parçası olarak semtler işgal ediliyor ve Cihangir de bundan payını alıyor. Burası hiçbir zaman Fırat Tanış'ın sandığı gibi bir yer olmadı. Şimdi sandıktan AKP çıkmışsa geçmişte de ANAP çıkıyordu. Cihangir'in bilinen figürleriyle sakinleri arasında ideolojik fark var. Eskiden arada saygı vardı. Tartışmanın sebebiyse semtin aydınlar arası rekabetin alanı haline gelmesidir.

SIRRI SÜREYYA ÖNDER (Milletvekili): Cihangir'i tartışma şenlikleri her yıl yapılır. Ama hiç kimseye fayda sağlamaz. 8 yıldır burada yaşamamın tek nedeni işime ve gitmek istediğim yere yakın olması.

Sol eğilimden rahatsızlar

TUĞRUL ERYILMAZ (Gazeteci): 20 senedir Cihangir'deyim. Burası sol eğilimi olan bir yer, yani buraya 'entel semti' diyenler bence bundan rahatsız. Son genel seçimlerden belli: Cihangir'deki sandıklardan üçüncü olarak çıkan Sırrı Süreyya bizim sayemizde vekil oldu. Ayrıca sanatçı semti olma gibi bir derdi yok ama burada yaşamak tercih ediliyor. Çünkü ressam, oyuncu veya müzisyen şehrin kalbinin attığı yere yakın olmak ister.

Sevmeyin madem

ZEYNEP TANBAY (Dansçı): Cihangir'den nefret edenler ne kadar çoğalırsa, popülaritesi ne kadar düşerse, ne kadar az konuşulursa o kadar rahat ederiz bu semtte. 20 yıldır Cihangir'de yaşıyorum.

Masa operasyonuna minderli misilleme

'Sanatçı semtidir, değildir' tartışması bir yana,  Cihangirliler adlarını bir de 'masa operasyonu'na karşı yaptıkları eylemle duyurdu. Beyoğlu'nda Ramazan'da başlayan operasyona Asmalımescit'ten sonra Cihangir de maruz kalmıştı. Ancak Cihangirliler, belediye ve polisin ortak operasyonuyla 'dağılan' muhabbetlerine yere koydukları minderlerin üzerinde devam etti. Bu konuda birçok kişinin görüşü, masaları toptan kaldırmanın çözüm olmadığı yönünde. Uğur Tanyeli, 'İnsanların dışarıda olması yaşam kalitesini yükseltir. İçeriye kapandıkça kalite düşüyor' derken, Sırrı Süreyya Önder'e göre düzenlemeyi semt inisiyatifleri yapmalı.

Ünlü görmeye gelen de var

 'CİHANGİRLİ portresi'ni bir de semtin içinden kişiler anlattı. Emlakçı Ender Öz'e göre, sanatçısından ve eski İstanbullusuna birçok kişi, manzara görmek ve Beyoğlu'na yakın olmak için burada yaşıyor. Öz, daire fiyatlarının Boğaz'daki semtlerle kıyaslanamayacağını söylüyor. Kahveci Mustafa Öger, kendisine Sırrı Süreyya'yı, Zeki Demirkubuz'u, Yıldırım Türker'i soranların olduğunu anlatıyor. AKŞAM'ın işi gereği 'Cihangir müdavimi' muhabiri Hakan Uç'a göre,  Cihangir'de B sınıf bir oyuncu da çıkabilir, süperstar da... Genel olarak, sanatçının gerçeği de çakması da burada.

AKŞAM ARŞİVİ'NDEN...

1966 yılının 7 Ekim'inde yayımlanan haber, dünyaca ünlü İngiliz oyuncu Audrey Hepburn'le ilgili bombayı patlatıyor... Manşetten verilen haber, Hepburn'ün, kocası ABD'li oyuncu, yönetmen ve yapımcı Mel Ferrer ile ayrılacağını ilan ediyor: '... pek mesud olduğu sanılan bu evliliğin artık bitmiş olduğuna şüphe kalmadı. Sebep de araya başka bir adamın girmesidir. Bu adam Bill Holden'dir... Bunu duyunca Mel Ferrer, aynı filmde çalıştığı Sophia Loren'in omzuna yüzünü kapattı ve ağladı.

14O karakterde Cihangir

Nişantaşı, Etiler, Cihangir beni down eder; İstiklal ve Asmalı yeter diyen birine tek sözüm; Nolur oralarda kal ve sakın çıkma habitatından!
Moda da Cihangir olma yolunda. Yanımdaki bir grup insan dizi senaryosu tartışıyor.
Erdoğanın ustalık dönemi zenginleri ve faşistleri mutlu ediyor. Bunları başımıza saran Cihangir solcularına selam olsun.
Bebek, Cihangir ve Bağdat Caddesi temalı semt çoraplarımıza göz atın.
Masaların kaldırıldığı kaldırımlar neden park yeri olarak kullanılıyor
Arabayla Cihangir'den son ses FM açık geçtim. Peygamber Sevdalıları ve Kürtçe ilahi çalıyordu. Epey şaşırdılar.
Cihangir kedisi bile tikican, nezaketen mırlıyor.
Markette, 'Her ay bi dergide çıkarsan, dergi almaktan batıcaz..' diye artistlik yapan gördüm.. Evet burası Cihangir..


Geri Dön