29 / 07 / 2024

Cihangir'de tarihi sarnıç üzerine yapılan bina tamamlandı!

Cihangir'de tarihi sarnıç üzerine yapılan bina tamamlandı!

İstanbul Cihangir de temel kazısı sırasında tarihî su sarnıcı ve hamam bulunan sekiz katlı binanın inşaatı birçok şikâyete rağmen tamamlanlandı


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


İstanbul Cihangir'de mahalle JL sakinlerinin Beyoğlu Belediyesi'ne defalarca şikâyette bulunmasına rağmen Osmanlı döneminden kalma su sarnıcı ve hamamın üzerine sekiz katlı betonarme bina yapıldı. Sargın İnşaat tarafından yapılan ve kaba inşaatı tamamlanan binanın ortasından ilk üç kat boyunca su sarnıcı yükseliyor. Osmanlı döneminden kalma hamam ise inşaat sürecinde 'yanlışlıkla' yıkılmış. Mahalle sakinleri, şikâyetlerine rağmen önlem almayan Beyoğlu Belediyesi'ne kızgın: "Burada, tarihî eserlerin üzerine bina yaptılar ama kimse sesini çıkarmıyor. Ortasında tarihî su sarnıcı bulunan apartman olsa olsa Türkiye'de olur."

Suç duyuruları işe yaramadı
Kılıç Ali Paşa Mahallesi Kumrulu Sokak'ta '137 pafta, 45 ada, 39 parsel' üzerine yapımı devam eden bina için Cihangir'de 1930'lu yıllardan sonra yapılan ve surların üzerine oturtulan diğer apartmanlardan farklı bir proje çizildi. Dört bodrum kat, zemin kat ve artı üç normal kat olmak üzere toplam sekiz kat inşaat izni verilen binanın temeli Şubat 2009'da atıldı. İnşaat sürecinde tarihî kalıntıların etrafı levhalarla kaplandı. İnşaat sırasında arsadaki ağaçlar kesilirken iddiaya göre tarihî hamam 'yanlışlıkla' yıkıldı. Bu arada 20 temmuz günü inşaat alanında yapılan çalışmalar sırasında bitişikteki Volkan Apartmanı da bir süre sallandı. Bunun üzerine bina sakinleri, tarihî eserler üzerine oturtulan binanın yapımının durdurulması için Beyoğlu Belediyesi ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na başvurdu.

Bina tamamlandı
Ancak tüm uyarı ve şikâyetlere rağmen binanın kaba inşaatı tamamlandı ve ortaya komik bir görüntü çıktı. Binanın ilk üç katında, yıkımına izin verilmeyen su sarnıcı yükseliyor. İnşaat sırasında kazayla yıkılan tarihî hamamın kalıntıları ise inşaatın kenarına yığılmış. Mahalle sakinleri ise tarihin yok edildiğini söyleyerek "Bina temelinden yola giriyor. İçerisindeki tarihî kalıntılar yok edildi. Defalarca suç duyurusunda bulunuldu ama bina bitmek üzere" dedi.

Bölge 17 yıldır sit alanı

Tartışmalara neden olan bölge, koruma kurulu kararıyla 1993'de kentsel sit alanı ilan edildi. 1998 yılında alınan bir diğer kararda ise bölgenin yapılanmaya açılacağı belirtildi. Tartışmalara neden olan kararla birlikte 2006 yılında bölgedeki tarihî eserlerin '2. koruma grubu'na alındığı açıklandı. Bunun ardından Beyoğlu Belediyesi de koruma kurulunca onaylanan projeye yapı ru hsatı verdi.
Fırat Alkaç/Taraf


Geri Dön