Çıkan yangınlarda 3 bin 100 hektar alan zarar gördü!
Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: "Bu yıl çıkan 2 bin 137 yangında 3 bin 100 hektar yani yangın başına 1,45 hektar alan zarar gördü" dedi
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bu yıl çıkan 2 bin 137 yangında 3 bin 100 hektar orman alanın, yani yangın başına 1,45 hektar orman alanının zarar gördüğünü belirterek, "Bu yıl kurak ve sıkıntılı olmasına rağmen çok hızlı müdahale edip çok şükür ormanlarımızı kurtardık" dedi.
İzmir'de düzenlenen "Orman Yangınlarıyla Mücadele Değerlendirme Toplantısı"na katılan Eroğlu, konuşmasında, orman varlığının dünya genelinde azalmasına rağmen Türkiye'de arttığını söyledi.
Türkiye'nin odun servetinin son 12 yılda 1,2 milyar metreküpten 1,6 milyara yükseldiğini belirten Eroğlu, yıllık ortalama üretilen fidan sayısının, 70 milyondan 470 milyona yükseldiğini ve bu fidanların, proje getiren herkese ücretsiz dağıtıldığını anlattı.
Salondaki kurum personeline "Ormanları gözümüz gibi korumaya hazır mıyız?" diye seslenen Eroğlu, şöyle konuştu:
"Ormanlık alanlarımızı artıracağız, ormanlarımızı gözümüz gibi koruyacağız. Ormanlarımızı takip ediyoruz. Görevimizde ormanlardan 1 metrekare yer işgal ettirilmemiştir. Yanan alanlar, yıl içinde ağaçlandırılmış, asla başka maksatla kullandırılmamıştır. Yanan alanların bir metrekaresinin dahi başka maksatlarla kullanılmasına müsaade etmiyoruz, asla işgal ettirmiyoruz. Varsa bir metrekare gösterin, onu kendi elimle yıkacağım."
Eroğlu, Türkiye'nin 21,7 milyon hektarlık orman alanının 12,5 milyon hektarlık kısmının yangına hassas bölgede yer aldığına işaret ederek, son 10 yılda orman yangınlarının yüzde 10 kasıt, yüzde 78 ihmal ve dikkatsizlik, yüzde 12 de yıldırım düşmesinden kaynaklandığını kaydetti.
Veysel Eroğlu, orman yangınlarıyla mücadele stratejilerinin, "eğitim ve bilinçlendirmeyle yangın çıkmasına mani olmak, erken uyarı ve hızlı müdahale, yanan alanların hızla ağaçlandırılmasından" oluştuğunu belirterek, erken uyarı sisteminde 97 gözetleme kulesi ve 194 kameranın kullanıldığını aktardı.
Orman yangınının başlamasıyla çıkan dumanın 15 saniyede yangın hareket merkezine bildirildiğinin, ayrıca meteorolojiden alınan günlük yangın risk haritası doğrultusunda riski yüksek bölgelerde tedbirlerin artırıldığının bilgisini veren Eroğlu, yangın söndürme süresini kısaltmak için ülke genelinde yapılan 2 bin 758 havuz ve göletten, yaban hayvanlarının da yararlandığına dikkati çekti.
Eroğlu, kurum bünyesinde 43 hava aracı bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"2004-2013 döneminde yılda ortalama çıkan 2 bin 229 yangında ortalama 9 bin 389 hektar yani yangın başı 4,05 hektar alan yandı. Bu yıl çıkan 2 bin 137 yangında 3 bin 100 hektar yani yangın başına 1,45 hektar alan zarar gördü. Bu, orman teşkilatı için alkışlanacak bir durum. Bu yıl kurak ve sıkıntılı olmasına rağmen çok hızlı müdahale edip çok şükür ormanlarımızı kurtardık. Azmedince oluyor."
Bu yılki yangınlarda, bin 556 hektarın örtü yangınında zarar gördüğünü ancak esas önemli olan tepe yangınlarında bin 544 hektarın etkilendiğini dile getiren Eroğlu, 2003 yılında 40 dakika olan yangına müdahale süresi, yangına hassas 13 orman bölge müdürlüğünde 14 dakikaya, ülke genelinde ise 16 dakikaya indirildiğini vurguladı.
Eroğlu, orman dışında tarla ve bahçe gibi kırsal alan yangınlarına da müdahale ettiklerini belirterek, 3 bin 629 kırsal alan yangınına müdahale edip, 10 binlerce hektar ziraat alanını yanmaktan kurtardıklarını kaydetti.
- "2023'te ilk 7'ye girmek üzere çalışıyoruz"
Akdeniz bölgesinin en modern yangın eğitim merkezinin Antalya'da kurulduğunu dile getiren Eroğlu, şunları söyledi:
"Türkiye, orman yangınlarıyla mücadelede örnek. Komşularımıza, orman yangınlarına müdahalede yardım ediyoruz. Burada bu yıl bin 772 personele eğitim verildi. 10 büyük ekonomi hedefine ulaşmamız için her kurumun, kendine benzer kurumlarla dünyada yarışması lazım. Biz de orman teşkilatı olarak 2023'te ilk 7'ye girmek üzere çalışıyoruz."
Dünyada bu yıl gerçekleşen büyük orman yangınlarından örnekler veren Eroğlu, Türkiye ile aynı bölgede yer alan İspanya'da ise 44 bin 461 hektar alanın zarar gördüğünü, 2004-2013 döneminde İspanya'da toplam orman varlığının yüzde 4,3'ünün yangınlarda zarar gördüğünü, Türkiye'de ise bu oranın yüzde 0,42'ye indiğini aktardı.
Veysel Eroğlu, İzmir'de gerçekleştirdikleri yatırımlara da değinerek, 12 yılda 2 milyar 193 milyon liralık yatırımla yıllık 59 milyon metreküplük içme suyu temini sağladıklarını, 18 baraj ve gölet inşa ettiklerini, 197 bin 690 hektarın sulanabildiğini, 75 dereyi ıslah ettiklerini, 61 milyon yeni fidan diktiklerini, 4 bal ormanı oluşturduklarını, 34 otomatik meteoroloji gözlem istasyonu kurduklarını kaydetti.
- Eroğlu, kuzuya "Damla" adını verdi
Toplantıda, orman yangınlarıyla mücadeleye katkısı olan muhtarlar ile kamu kurumu yöneticilerine, Bakan Eroğlu ve İzmir Valisi Mustafa Toprak'ın da aralarında bulunduğu protokol üyelerince plaket verildi.
Plaket verilenler arasında yer alan İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, Bakan Eroğlu'na kuzu hediye etti. Eroğlu, kuzuya "Damla" ismini koydu. Kuzuya, Bakan Eroğlu adına Türer'in çiftliğinde bakacağı öğrenildi.
AA