28 / 04 / 2024

Çıkma kat nedir? Çıkma kat hesabı nasıl yapılır?

Çıkma kat nedir? Çıkma kat hesabı nasıl yapılır?

Binaların zemin katından dışarıya doğru uzanabilen ve yasal düzenlemelere uygun olarak inşa edilen ek yapı elemanlarına çıkma denir. Ancak çıkma kat için gereken bazı prosedürler ve kurallar vardır. Peki çıkma kat nedir, çıkma kat hesabı nasıl yapılır? İşte çıkma kat ile ilgili bilinmesi gerekenler…



KATLARDA ÇIKMA OLUR MU?

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'ne getirilen yeni düzenlemelerle birlikte artık katlarda çıkma kat yapılabilir. 4 kat üzerine çıkma kat izni, 7 kata kadar çıkarılmıştır. Üç katı aşmayan binalarda kat yükseklikleri, 4 metreye kadar çıkarılabilir. Parsellerin sınırları içerisinde bulunan yapılar, yapılacak çıkma işlemleri için yapı yaklaşma sınırı kurallarına uymak zorundadır. 

ÇIKMA KAT HESABI NASIL YAPILIR?

Birçok uygulamada binaların yerleşimine ilişkin belirlenen yapı yaklaşma sınırları vardır. Bu sınırlar arka ve yan bahçe alanları için en az 3 metre, ön bahçe alanları için ise yol cepheleri boyunca en az 5 metre olarak belirlenir.

Yüksek katlı binaların inşasında dikkate alınması gereken başka bir önemli kural da bulunmaktadır. Buna göre 4 katın üzerindeki her kat için binanın bir cepheden 0.50 cm fazladan çıkma yapması gerekir. 

AÇIK ÇIKMA KAT NELERİ KAPSAR?

Bina içindeki alanların değerlendirilmesinde açık çıkmalar, balkonlar, zemin, çatı ve kat terasları, kat ve çatı bahçeleri gibi en az bir yüzü dışarıya açılan alanlar, aynı kat veya farklı katlarda yer alırlar. 

ÇIKMA KAT YÖNETMELİĞİ NEDİR?

1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan bir karar, konutları içeren ve zemin dışında dört kat veya daha yüksek binalarda kapalı çıkma inşaatını yasaklamaktadır. Bu düzenleme, Resmi Gazete'de yayımlanmıştır ve şehirlerdeki bina inşaatlarında uygulanması zorunlu hale getirilmiştir.

Çıkma kat nedir? Çıkma kat hesabı nasıl yapılır?

KAT ÇIKMA İZNİ NASIL ALINIR?

Kat mülkiyeti almak için öncelikle inşaatın tamamlanmış olması ve yapı kullanım izninin alınmış olması gerekir. İnşaatın tamamlanması ve yapı kullanım izninin alınması aşamasında sorumluluk inşaat firmasına aittir.

Kat mülkiyeti almak isteyen kişiler, inşaat firması tarafından sağlanan iskan belgesi ile birlikte başvurularını gerçekleştirebilirler. İskan belgesi ile birlikte yapılan başvurular sonucunda kat mülkiyeti tapusu alınabilir.

Enkaz bedeli nedir?

Fuzuli işgal ne demek? Fuzuli işgal nedeniyle tahliye nasıl olur?

Çıplak mülkiyet nedir?


Geri Dön