Çikolata severlere kötü haber! Bitter çikolatada ‘kurşun’ çıktı!
Çikolata severlere kötü bir haberimiz var. Özellikle bitter çikolata düşkünlerini ilgilendiren habere göre, gıda mühendisleri tarafından yapılan incelemelerde birçok üründe kurşun tespit edildi.Özellikle bitter çikolatanın sağlığa olan yararlarını da düşünürsek en çok tüketilen ve sevilen gıda ürünlerinden birisi
Çocuklardan gençlere, yetişkin insanlardan en yaşlısına kadar çikolata sevmeyenlerin sayısı oldukça sınırlı olsa gerek. Özellikle bitter çikolatanın sağlığa olan yararlarını da düşünürsek en çok tüketilen ve sevilen gıda ürünlerinden birisi. Ancak ‘azı karar, çoğu zarar’ misali ölçüyü kaçırmamakta yarar var.
Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, çikolata ürünleri ile ilgili ilginç bir iddiada bulundu. Manavoğlu, çikolata ve kakao kullanılan ürünlerde kurşun değerinin incelenmesi gerektiğini vurgulayarak, yapılan bir analizde, bitter çikolatada kurşun oranının 400 mikrogram çıktığını söyledi.
Bu da insan sağlığı açısından ciddi bir tehdit anlamına geliyor. Çünkü üretilen tarımsal ürünlerdeki zirai ilaç ve ağır metal kalıntıları insan yaşamı açısından çok sayıda tehdit içeriyor. Yurt dışında yapılan araştırmalarda bitter çikolataların bazılarında kurşun tespit edilmesinin ardından ülkemizde de geçen ay buna benzer bir çalışma gerçekleştirildi.
Piyasada yüzde 60 oranında bitter çikolata olarak satılan bir ürün özel bir laboratuvar tarafından incelenirken, sözkonusu üründe kurşun tespit edildiği bildirildi. Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, kurşunun birçok olumsuzluğa ve hastalığa sebep olabilecek ağır bir metal olduğunu ifade etti.
Manavoğlu, özellikle gelişim çağındaki çocukların ileride çok ciddi nöropsikolojik sorunlar yaşamasına neden olduğunu belirterek, “Geçen ay yapılan çalışmanın açıklamasına baktığımız zaman rasgele seçilen yüzde 60'lık bitter çikolatada ağır metal analizi yapıldı. Çikolatada yaklaşık 400 mikrogram civarında kurşun tespit ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, kurşun miktarının kanda bulunma miktarı yaklaşık 2,2 mikrogram civarında olmalı” diye konuştu.
Öte yandan; özellikle bitter çikolataların sağlık açısından çok sayıda yararı bulunuyor. Kakao yağının vücuda faydası yüksek olan oleik asitten de zengin olduğu bilinmekte. Tabii burada önemli olan husus; kakao oranı yüksek, içerisine çok eklenti yapılmadan hazırlanan çikolataları tüketmek. Yani uzmanlara göre doğru olan tercihimizi bitter çikolatadan yana kullanmak. Yani sağlık açısından dikkat edilmesi gereken husus, bitter çikolatada bulunan kakao oranı. Özellikle tercihinizi kakao oranı yüzde 70 ve üzeri olan çikolatalardan yana kullanarak kakaonun vücuda sağlayacağı yararları maksimuma çıkarmanın mümkün olduğu belirtiliyor.