Çikolata tüketiminde Avrupa’nın çok gerisindeyiz!
Çikolatanın 1550 yılında Avrupa’ya ilk geldiği günün yıl dönümü olarak 7 Temmuz’da ‘Dünya Çikolata Günü’ çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Avrupa’da kişi başı tüketim oranı 8,7 kg iken, Türkiye’de ise bu miktar hala 2,5 kg civarında.Çikolata, sadece lezzeti ile değil, aynı zamanda sağlığa faydalı olması ile de öne çıkıyor
Çikolata, dünyanın en popüler tatlılarından biri ve yılda ortalama 7 milyon tonun üzerinde tüketiliyor. Çikolata, sadece lezzeti ile değil, aynı zamanda sağlığa faydalı olması ile de öne çıkıyor. Antioksidanlar, magnezyum ve demir gibi besinler içeren bu mucize tatlı, kan basıncını düşürürken, kalp sağlığını koruyup, insanların ruh halini iyileştirmeye de yardımcı oluyor.
Patiswiss Ceo’su Elif Aslı Yıldız, Türkiye’de yıllık kişi başı tüketilen çikolata oranın Avrupa’nın çok gerisinde kaldığına dikkat çekerek, Avrupa’da kişi başı tüketim oranın 8,7 kg iken, Türkiye’de bu rakamın 2,5 kg civarında olduğunu söyledi. Yıldız, 2027 yılına kadar Avrupa’da bu oranın sabit kalmasının beklendiğini, Türkiye’de ise 3 kg civarına çıkacağını ifade etti.
ÇİKOLATA SAĞLIK AÇISINDAN FAYDALI
Çikolatanın sağlığa faydalarının saymakla bitmeyeceğini belirten Patiswiss Ceo’su Elif Aslı Yıldız, “Çikolata kalp sağlığını desteklerken cilde iyi geliyor. Verdiği mutluluk hormonu sayesinde kendimizi iyi hissettiren tatlı atıştırmalığımız hep elimizin altında. Özellikle çocuklar üzerinde anksiyeteyi azaltıcı etkisi var. Antioksidan özelliği, odaklanma sağlama özelliği, mutluluk hormonunu bu kadar organik olarak devreye alıyor olmamız çok iyi bir gelişme” şeklinde konuştu.
GERÇEK ÇİKOLATADAN ŞAŞMAYIN
Özellikle bayram öncesi reyonlarda sıklıkla gördüğümüz ve açıkta satılan çikolata diye aldığımız ürünlerin çoğu kokolin. Bu ürünlerden, çikolatadan aldığımız faydayı kesinlikle alamayız. Patiswiss Ceo’su Elif Aslı Yıldız bu konuya dikkat çekerek, Türkiye’de yaklaşık olarak 250 bin ton çikolata, 300 bin ton da kokolin üretildiğini belirtti. Yıldız şunları söyledi: “Maalesef kokolinin yüzde 70’ini ihraç ediyoruz. Oysa biz çikolata üreticilerinin en büyük hedefi kokolini azaltmak ve gerçek çikolataya dönüştürmek. Kokolin için kesinlikle sağlığa zararlı diyebiliriz. İçerisinde olmaması gereken yağlar bulunduruyor. Ama gerçek çikolatada bu zararlı yağlar yok. Kakao yağı, vücut ısısı altında eriyebilen dünyadaki tek yağ. Dolayısıyla bu da onu eşsiz bir hale getiriyor. Artık çikolata konusunda bilinçleniyoruz. Çünkü tüketimimiz hızla artış gösteriyor. Gerçek çikolata yemeye dikkat etmeliyiz. Üreticisine, kakao oranına bakmalıyız. Çikolatada kakao yağından başka yağ olmamalı.”