Çilek Mobilya 45 mağaza daha açacak!
Hızla mağazalaşan ve 444 satış noktasına ulaşan Çilek Mobilya, bu yıl 25’i yurtiçi, 20’si de yurtdışında olmak üzere 45 yeni mağaza daha açacak. Şirket, bu açılışlar ile birlikte 2014'ü 500 satış noktası ile kapatacak...
Çilek’te çok hızlı bir mağazalaşma gözleniyor. Çok sık yeni mağaza duyuruları geliyor. Bu yıl da 20'si yurtdışında 45 mağaza açacak. Yönetim Kurulu Üyesi Talha Çilek, “İhracat odaklıyız. ‘Markalı mobilya’ başlayınca bu hızdan iyi yararlandık. Genç odasında odaklanma da sıçrama yarattı. Başka işlerimizin hepsini devrettik. Sadece genç odasında olmanın dezavantajları da var. Bu branş, sektörün sadece yüzde 5’i. Bu yüzden yurtdışına yöneldik. Hızlı büyüme için iç pazar yeterli değil” dedi.
Pazar payı konusunda rakam vermenin güç olduğunu belirten Talha Çilek, “Hesaplama sıkıntıları var. Hem kayıtdışılık hem de bazı mobilyacıların her şeyi üretmesi nedeniyle. Ama marka bilinirliğinde bir numarayız. Genç odası markası olarak yüzde 90’ın üzerindedir. Yılda 500 bin oda satıyoruz. İnegöl fabrikada 700 kişi, bayilerle birlikte istihdam 2 bin 300 kişidir” dedi. Şirketin cirosu konusunda bir rakam telaff uz etmedi Talha Çilek, “Ancak perakende ciromuz 220 milyon liradır, bu yıl da 250 milyonu bulur” dedi.
Meksika’ya kadar uzandı, 12 mağaza açtı
Yurtdışına açılma, anlattığına göre epeyce maceralı geçmiş. “Bizi fuarlara almadılar, kapıdan kovulduk bacadan girdik. Sürekli katılmakta ısrar edince, daha önce önünden geçenler durup bir bakmaya başladı. Dünyada da bilinirlik oluştu” diye anlattı. Çilek’in 444 satış noktası var. Bunların 300’ü konsept mağaza, 144’ü corner. 300 mağazanın 130’u yurtdışında. Corner’ların da ağırlığı yurtdışında. Mağazaların tamamı franchise. Yurtdışında çeşitli ülkelerde Möbel Pfister, Kika Leiner, Alghanim, Liverpool, Porta ve Hoff gibi prestijli zincir mağazalarıyla çalışıyor. Rusya’da 37, Ukrayna’da 31, Meksika’da 12, Yunanistan’da 12, Hindistan’da 9, İran’da 8 mağazası var. Toplamda 66 ülkeye ihracat yapıyor. Talha Çilek, “G. Kore’ye, Tayvan’a girdik. Kuzey Afrika, Körfez ülkeleri, Irak, İran önemli pazarlarımız. Asya’da iyi potansiyel görüyoruz” dedi.
Avrupa'da ağırlıkla Almanya ve İngiltere ile çalışıyor
Talha Çilek’in verdiği bilgiye göre çatışma bölgelerinden Irak’ta, görece sakin Kuzey’de bulunan 4 mağaza açık, işleri de iyi. Suriye’de 2 yıl önce mağaza kapatmışlar. Şam’daki mağaza açık. Libya’daki 4 mağazada satışlar gerilemiş. Ukrayna’da çatışmalı bölgelerden çekilmişler. “Bu yıl hiçbir ülkeden çekilmedik. Avrupa’da ağırlıkla Almanya ve İngiltere ile çalışıyoruz. Balkanlar’da iyiyiz” dedi.
Ar-Ge merkezi kuracak
Turquality programına kabul edilen ilk mobilya markası olan Çilek’in genç yöneticisi Talha Çilek’in verdiği bilgiye göre son beş yıldır şirketin ortalama büyümesi yüzde 15 düzeyinde. 2013’te yüzde 12 büyümüş. 2014’te büyüme hedefini yüzde 20 olarak koymuş. Bu hızı yansıtan en önemli göstergelerden biri mağazalaşma. “25’i yurtiçi, 20’si yurtdışı 45 yeni mağaza açacağız” dedi. Mobilyada tasarım önem kazanıyor. Talha Çilek, “Bizim genç tasarımcılarımız sektörün duayeni oldu. Şu anda 4 tasarımcı, 15 kişilik Ar-Ge kadrosu var. Ar-Ge merkezi kuracağız, danışmanlık alıyoruz. Tasarım ve Ar-Ge sayesinde ihracatımızın kilosu 15 - 16 dolara geliyor” diye konuştu. Türkiye ihracatında kilo geliri ortalamasının 1.5 dolar civarında olduğu dikkate alındığında Çilek’in rakamı hayli iyi gözüküyor.
Üç kardeşin ortaklığı
Çilek Mobilya, Muzaffer, Mustafa ve Muharrem kardeşlerin eşit ortaklığı. 1995’te kurulmuş. İkinci kuşak da şirkette yavaş yavaş işbaşı yapıyor. Mustafa Çilek’in oğlu Talha Çilek, hem yönetim kurulu üyesi hem de Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı. Bilkent’te işletme okumuş. 2 yıl da ABD’de eğitim almış. 2006’dan bu yana Çilek’te çalışıyor. Çilek’te üç genel müdür yardımcılığından biri onda. Şirketin yönetiminde iki de profesyonel (SÜ Öğretim Üyesi Dr. Cüneyt Evirgen ve Abdülmecit Karataş) var. Üretim merkezi İnegöl’de, satış pazarlama İstanbul İDTM’de. Şirketin CEO ve Genel Müdür koltuğunda Muzaff er Çilek oturuyor.
Çilek Vakfı ‘gıda bankası’ olacak
Çilek Ailesi’nin kurduğu Çilek Vakfı, şirket kârının yüzde 10’unu alıyor. Gıda konusunda uzmanlaşıyor. Şimdiye kadar birçok gıda yardımı yapmış. Boşnak kökenli Çilek ailesi, özellikle Bosna’da önemli yardım organizasyonları gerçekleştirmiş. Planı, bir gıda bankasına dönüşmek.
Yatırımcının dikkatine: 300 bin liraya bir Çilek açılabiliyor
Talha Çilek, franchise (bayilik) sistemlerini şöyle anlattı: “İsim hakkı almıyoruz. Lokasyona dikkat ediyoruz. Bayimiz mutlaka itibarlı bir esnaf olmalı. 250 metrekare mağaza yetiyor. 100 bin lira dekorasyona, 200 bin lira ürüne gidiyor. 300 bin liraya kurulabiliyor. Bayimiz, yerine göre 12 - 18 ayda yatırımını çıkarabiliyor. İyi bir kazanç oranı olduğunu söyleyebilirim. Karlılıkta rakiplerimizden iyiz. Online satışlara da başladık. Siparişleri en yakın bayiye yönlendiriyoruz, kar paylaşımı esasına göre çalışıyoruz.”
9 soru 9 cevap
●Yabancıların ortaklık, satın alma teklifi var mı?
Var, aracı kurumlar da geliyor, görüşüyoruz. Şimdilik satış niyetimiz yok.
●Halka açılmayı planlıyor musunuz?
Bu kurumsallaşma için önemli. Ancak yakın gündemde değil.
●Yabancı veya yerli marka almayı düşünüyor musunuz?
İtalya’da bakıyoruz. Avrupa pazarı için böyle bir niyetimiz var.
●Yeni yatırım var mı?
6 milyon liralık depo yatırımı yaptık. Toplamda 15 milyonu bulacak.
●Yatırımlarda kredi kullanıyor musunuz?
Tamamen özkaynaklardan yapıyoruz.
●Şirketin özkaynak - dış kaynak göstergeleri nasıl?
Özkaynak oranı çok yüksek. Borçlu bir firma değiliz.
●Müşteri, bayi alacakları bakımından sorunlu alacaklarınız var mı?
Bayilerle teminatlı çalışıyoruz. Böyle bir riskimiz yok.
●Bu yıl satışlar nasıl gidiyor, yatırım ortamı nasıl?
Biraz durgunluk oldu ama ekimde açılır piyasa. Yatırım ortamı olumlu.
●Sanayiciler gayrimenkule yöneliyor. Sizin böyle bir niyetiniz var mı?
Başka hiç bir işe yatırım niyetimiz yok.
Dünya